Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Mene edinstvena strav mi e da ne e gyno iskreno. Da mozhnost e da e minliva faza na moive godini, matichniot me pregleda nabrzina i ne zaprimeti nikakvi lumps ili znaci deka bi bilo gyno. Ali pa i chudno mi e, na gradive sekade dobivam forma osven dolniot del kaj shto e bradavicata, znam deka nemozhesh da izloirash poseben del od gradite koga gi vezhbash ali glaven fokus imam na dips, kos, kontra-kos bench i ne zaprimetuvam nishto.

Mozhebi high bf% e problemot?
Ако сакаш да се осигураш дали е липомастија или гинекомастија направи ехо на градите и ке знаеш што е. Едноставна постапка е.

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Точно така. Вежбите го зголемуваат тестостеронот, а исхраната што ја препорачав, ја спречува трансформацијата на тестостеронот во естроген (поточно естрадиол).

Денес ги набавив витамините и исхараната па ќе видиме дали ќе има промена, предходно само да измерам обем.
имам уште едно под прашање, се работи за потењето додека вежбам, од тоа што имам приметено сметам дека имам преку умерено потење и тоа не само на големи групи мускули туку и на помалите. Не успеав да најдам некој директни информации што би посочиле за тоа, освен дека зачинетата храна би влијаела до некоја мера.

Денес ги набавив витамините и исхараната па ќе видиме дали ќе има промена, предходно само да измерам обем.
имам уште едно под прашање, се работи за потењето додека вежбам, од тоа што имам приметено сметам дека имам преку умерено потење и тоа не само на големи групи мускули туку и на помалите. Не успеав да најдам некој директни информации што би посочиле за тоа, освен дека зачинетата храна би влијаела до некоја мера.
По се ова што кажуваш имаш и доста висок процент на масти барем мене така ми изгледа, диета другарче и ќе се средиш ;)

Здраво,имам 16 години и летоска ослабев 20 кила и сега имам вишок салце околу стомакот и бутовите.Пред 3 недели почнав теретана и од тогаш вежбам секој ден,се исхранувам здраво(зависи за кој како,секој ден месо без леб и само 2 оброка на ден обемни бидејќи немам време ради школово),и плус дома си надополнувам со тегови.Приметив разлика од тогаш,дека раката ми се има раширено 2-3 сантима.И сега сакам да започнам со некои додатоци(ради салово побрзо да ми го снема) и бидејќи не се разбирам во нив сакав да ве прашам вас за помош.Сакам повеќе дефиниција,и ако е можно да не качувам маса туку маснотиите во мускул да се направат(ако е можно),ако не, која ми е најдобрата алтернатива.Аматер сум и не се разбирам уопште,фала однапред дечки .:toe:

Здраво,имам 16 години и летоска ослабев 20 кила и сега имам вишок салце околу стомакот и бутовите.Пред 3 недели почнав теретана и од тогаш вежбам секој ден,се исхранувам здраво(зависи за кој како,секој ден месо без леб и само 2 оброка на ден обемни бидејќи немам време ради школово),и плус дома си надополнувам со тегови.Приметив разлика од тогаш,дека раката ми се има раширено 2-3 сантима.И сега сакам да започнам со некои додатоци(ради салово побрзо да ми го снема) и бидејќи не се разбирам во нив сакав да ве прашам вас за помош.Сакам повеќе дефиниција,и ако е можно да не качувам маса туку маснотиите во мускул да се направат(ако е можно),ако не, која ми е најдобрата алтернатива.Аматер сум и не се разбирам уопште,фала однапред дечки .:toe:
Како прво,колку кг имаше а колку имаш сега ? и браво за скинувањето на 20 кг.

Како второ,ПРЕМНОГУ ти е рано за додаток.Вежбај 2-3 месеци без никаков додаток,потоа земи нешто,ако толку сакаш.

Трето,не може никако САЛО да се претвори во МУСКУЛ.Може да се симне САЛО а да се стави МУСКУЛ ама тоа е долг процес.Ако си истраен,ќе го издржиш.Не знам зошто си накачил 20 кг од тоа што е нормално но претпоставувам е од џанк фуд,слатки,не вежбање и слично.Би ти препорачал да се запишеш на кошарка/боречка вештина/пливање за да имаш екстра кардио и тренинг покрај теретаната.Најди некој што ќе ти ги објаснува вежбите,заеби ги тренерите по теретани,буквално тури им патлак,пошто 95% појма немаат,а и да имаат не се замараат со клиентите.Или гледај од јутуб.Не форсирај килажи,јас на твои години форсирав и скршив зглоб.Дигав 80 кг 7 пати,почнав да накачувам 82,85,и скршив зглоб иако претходно и паднав на баскет у маало директ на зглоб но и ова си имаше свое,а тоа е поради тоа што лошо ја држев шипката,значи не правилно вежбање.

Треба да јадеш по 4-5-6 оброка,помали,за да имаш брз метаболизам.Школото не е оправдание,јас во прва втора и половина трета година средно носев оброци во школо.Месо+ЈХ,и овошје или црно чоколадо.Обично ако имав црно чоколадо втор оброк зимав и млеко.Чоколадо од оние малите,најлепше жеље,не 100 грама.

Брз метаболизам=повеќе топење калории=поздрав организам=слабеење.

Ubavo kazano.
Prodolzi da vezbas vnimavaj da e pravilno. Bidi istraen vo toa. Ako saka da ne slabees samo podeli gi obrocite pravinlo bez izgovori za se ima resenie. Nemoj da se forsiras mnogu vnimavaj da imas dovolno odmor za da kacis muskul. Na tvoi godini ne ti treba nisto dodatno osven ako imas naporen den eventualno da dodades glutamin.
Isto treba da si postavis cel.
Kolku kg Imas sega I sto tocno sakas da postignes?

Како прво,колку кг имаше а колку имаш сега ? и браво за скинувањето на 20 кг.
Kolku kg Imas sega I sto tocno sakas da postignes?
Имав 93(96-97 на новогодишни празници,руска и то :D),а моментално имам 72.7,утрово се измерив.
Сакам дефиниција на мускули посебно гради и бицепс/трицепс,а стомакот само да го стегнам.

"не знам зошто си накачил 20 кг од тоа што е нормално но претпоставувам е од џанк фуд,слатки,не вежбање и слично"
-цел живот имав проблем со тежината и од секогаш сум бил дебел,летово одлучив дека мора да ослабам и 2 пати дневно на кеј и 2 пати точак по 60 км секој ден,малку се исхранував(лош избор..) и за месец ипол се средив.

Инаку веќе тренирам бадминтон и одам на јазик ,така да не ми се наоѓа многу време.Уште некој совет,покрај исхраната,која пробувам да ми биде наклонета кон месо.И да,после секој тренинг зимам чоколадно млеко мешано со сурутка и секој ден цеден сок.

Како и да е благодарам дечки :)

Имав 93(96-97 на новогодишни празници,руска и то :D),а моментално имам 72.7,утрово се измерив.
Сакам дефиниција на мускули посебно гради и бицепс/трицепс,а стомакот само да го стегнам.

"не знам зошто си накачил 20 кг од тоа што е нормално но претпоставувам е од џанк фуд,слатки,не вежбање и слично"
-цел живот имав проблем со тежината и од секогаш сум бил дебел,летово одлучив дека мора да ослабам и 2 пати дневно на кеј и 2 пати точак по 60 км секој ден,малку се исхранував(лош избор..) и за месец ипол се средив.

Инаку веќе тренирам бадминтон и одам на јазик ,така да не ми се наоѓа многу време.Уште некој совет,покрај исхраната,која пробувам да ми биде наклонета кон месо.И да,после секој тренинг зимам чоколадно млеко мешано со сурутка и секој ден цеден сок.

Како и да е благодарам дечки :)
Колку си висок ?

полека,треба ВРЕМЕ.Колку правиш склекови стомачни ? можеш ли на вратило да се креваш ? прво треба основата да ја направиш,куќа се гради прво од темел,не се става кров па темел.Почни со склекови,стомачни,вратило,пропаѓања,теговите би ти препорачал да ги оставиш ако ова не го правиш и не можеш да направиш барем 5 пати вратило во серија,30-40 склекови во серија и стомачни,5-6 пропаѓања.Тоа нека ти биде минимум.Ако ги правиш,тогаш ОК почни теретана ако така си решил.

Ти кажав,ти требаат 5 оброци на ден.ПОМАЛИ,но сепак 5 оброци.Мора да јадеш и ЈХ,бидејќи си млад и претпоставувам чим си имал таква килажа не си бил физички активен,така да мора да внесуваш и ЈХ.Но здрав ЈХ.Пример,компир.Не пржен,варен најдобро или печен со многу малце масло ИЛИ на фолија,јас така го правам,и не ти треба ни грам масло.Не се претренирувај,можеш и лошо да направиш,да ти ослабе срце па да паузираш и тогаш дупло ќе ги вратиш,и ќе си заебеш живот.

што е бадминтон бе ? прв пат слушам а неам време да гуглам,на тренинг сум.

Ти кажав,гледај во текот на денот да внесеш и протеин(месо,јајца) но и ЈХ за да имаш енергија.Внесувај по 1-2 парчиња овошје,гледај ако можеш да е цитрон,јади и по 1-2 шаки бадеми/ораси или нешто такво за здрави масти да внесуваш.

Каква сурутка зимаш ? 90% од овие кај нас што ги шиткаат се чисто срање односно се полни со шеќери,по 30% протеин има у нив останато шеќери.Зборам за оние "здрави" сурутки,ДЕМЕК.Најубаво земи од продавница за суплементи и мирна глава.Чоколадното млеко пробај замени го со вода,кога пиеш протеин.

183 цм сум,кога имав 90 и кусур можев по 52 (рекорд) во серија а сега можам по 30 макс.Стомачни правам секој ден во теретана (со исклучок во недела) на коса клупа и ги правам по70-100 во серија.Пропаѓања(Dibs ако се тие)можам најмногу 5 пати,а на вратило 4 пати.

Суруткава е козја сурутка и е од BioCosmos и стварно незнам дали е здрава или не.Доколку имаш некоја препорака за промена слободно кажи.И ако може некако да те контактирам да те прашам по детално за исхранава,односно целосен план да направиме(кога ќе имаш време,и нормално ако се согласиш на тоа).

183 цм сум,кога имав 90 и кусур можев по 52 (рекорд) во серија а сега можам по 30 макс.Стомачни правам секој ден во теретана (со исклучок во недела) на коса клупа и ги правам по70-100 во серија.Пропаѓања(Dibs ако се тие)можам најмногу 5 пати,а на вратило 4 пати.

Суруткава е козја сурутка и е од BioCosmos и стварно незнам дали е здрава или не.Доколку имаш некоја препорака за промена слободно кажи.И ако може некако да те контактирам да те прашам по детално за исхранава,односно целосен план да направиме(кога ќе имаш време,и нормално ако се согласиш на тоа).

Уште една препорака да ти дадам, нешто што гледам на интернетов според советите што се дават е тоа што не се дава доволно значење на пиењето на вода.Увек гледај минимум во денот да имаш испиено од 2литра вода па нагоре и мери колку пиеш. И прочитај ја цела тема немора од почеток да почнеш, почни негде од 300та страница па нагоре стварно има доста корисни информации и така ке си ја добиеш основата во врска со исхраната,и ке можеш сам да си правиш комбинаци и да знаеш што внесуваш.

Не сум стручен да правам програми за исхрана,а и на прсти се бројат тиЕ.Јас на твои години исто платив за да ми направат програма,ама за да се придржуваш на тие програми треба многу пари и треба сам да готвиш и да имаш свој фрижидер.Пошто претпоставувам како и кај мене,тато носи мама готви ти е,така да гледај mindset-от на мајка ти да го промениш,пример кај мене најчесто се готват 2 ручеци,мојот ручек е за 2-3 дена,во последно време пошто сум во фаза на слабеење избор за ЈХ ми е компир за 3 оброка,правам варијација на ЈХ 300-200-100 грама и од сабајле јадам најчесто мусли со млеко+протеин 1 доза,околу 70 грама.Некад мењам со ориз,поретко додавам во тој оброк и граф.Јадам по 500 грама пилешко/мисиркино/телешко/јунешко/риба некад и повеќе месо,делам на 3 оброци.Измеѓу гледам да јадам по 1 овошје пошто ипак и во него има шеќер,и јадам здрави масти односно бадеми ораси нешто такво,по 1-2 шаки.По 1 до 2 дозерки веј дневно.

Ништо не добиваш ако ги вежбаш секој ден верувај ми.И тоа е мускул.Мускулот расте кога го одмараш и кога го храниш.3 пати до 4 макс им е доволно.Не ги преоптоварувај,ако ти е лесно вежбај со килажи,прави по помалце повторувања,а поголеми оптоварувања.

Здрава како здрава можеби е,но % на протеин е битен и % на шеќер односно ЈХ.Препорака,види прочитај и пиши,ако е лошо купи сурутка од суплемент шоп,ама пак би ти рекол да почекаш барем 2 месеци.

И како кога си имал 90 си праел 52 сега правиш 30 ? најверојатно си изгорел многу мускул отколку сало...ама не се откажувај,млад си,ќе се среди се.Само биди паметен.

Израчунај колку ккал ти се потребни на ден,стави минус 20% на тоа,и симни таблица,барем од прилика да знаеш колку јадеш.Меенито треба да ти е со 2-3 различни јадења така да брзо ќе научиш,ама не иди до крајности моја препорака пошто ќе се мрднеш како еден член од форумов.

За водата,секоја индивидуа си е посебна.Тие пресметки,се за нормални луѓе односно за оние кои не вежбаат,и пак не важат за сите.Јас пример литар ипол вода ја пијам за 10 минути.Имам 2 големи шишиња од литар ипол и 2 мали од по 500 мл.На ден можда пијам и 10-12 литри вода.Имам потреба и поради тоа пијам.

Но сепак пиј многу вода,ем ќе те држи сит,ем е здраво и не губиш ништо.Гледај ладна да е,така топела наводно калории повеќе во организмот.И јади многу,ама многу салати.Тоа е бар ефтино,уз секој оброк имај салата,зборам оние главните.Јас обично рендам во пластичен сад,ставам во кеса и имам за цел ден.Кога осетиш глад,јади салата.Не ставај масло,или ако веќе мораш ставај маслиново ради здравите масти ама умерено.И со солта не претерувај,но сепак не ја укинувај скроз.

За водата,секоја индивидуа си е посебна.Тие пресметки,се за нормални луѓе односно за оние кои не вежбаат,и пак не важат за сите.Јас пример литар ипол вода ја пијам за 10 минути.Имам 2 големи шишиња од литар ипол и 2 мали од по 500 мл.На ден можда пијам и 10-12 литри вода.Имам потреба и поради тоа пијам.
аман бе, ти парите за сметка за вода ги даваш :D мн ми изгледа некако, ја кога пијам креатин едвај 4л внесувам и подуен сум цел

аман бе, ти парите за сметка за вода ги даваш :D мн ми изгледа некако, ја кога пијам креатин едвај 4л внесувам и подуен сум цел

ја едвај литро ипол низ ден..неможам поише..а кога пијам 2 литра на секои пола саат мочам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom