Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Не се разбираме очигледно, јас не препорачувам само зелен чај да пие, наутро на гладно го наведов како една од работите кои помагаат при сузбивање н гладот. А дечкото очигледно има проблем со разграничување на тоа што сака да постигне или пак со пристапот кон истото. Да остане 67 кг, а воедно да ги стопи мастите на стомакот најпросто формулирано е да ја зголеми својата мускулна маса, а да намали телесни масти. За тоа треба посветеност, пари, време, правилна исхрана. Правилна исхрана донекаде си во право со кетото, но постојат и други начини да стигне до тоа, бидејќи да дигнеш маса со кето е малку тешкичко.[DOUBLEPOST=1417984717][/DOUBLEPOST]
Едно кратко прашање од моја страна, за кој натпревар го спремаш и кој е такмичарот од сликава?[DOUBLEPOST=1417984947][/DOUBLEPOST]
Кратка и не донесува резултати?
Другарче тортурата носи резултати, тоа го научив како војник и ќе го памтам засекогаш. Кратка или долга, запамти ништо не трае вечно и ретки се луѓе кои во краткиот живот кој ни е даден сакаат да се ебаваат дури да умрат со иста работа, на пример бодибилдинг. Погледни ги и професионалните билдери (ли прист на пример) во сезона и вон натпреварувачка сезона до какви екстемности одат, на секој му се скурчува она што го работи, колку и да си ја сакаш работата еден ден ќе пукне.
Тоа е твој метод не ме интересира, со страв ништо не бива.
Затоа со сигурност не си бил успешен тренер.[DOUBLEPOST=1417990136][/DOUBLEPOST]
Можеби на стаорци али не на нормални активни луѓе.

Ама мора да се намалат ЈХ за да слабееш ? Јас не знам како,но иако ги намалив ЈХ,сепак накачувам на килажи во теретана,а и слабеам.За 2 ипол месеци симнав 5 кг,не се многу,но сепак зачував мускул и станав по масивен.

Не го сфаќам само делот со инсулинот,ако може да објасни некој,и кои масти помаѓаат при слабеење,освен рибино масло ?
Јаглехидратите ти се се главен и најефикасен извор на енергија во организмот и тие брзо се претвараат во гликоза која циркулира во крвта и како гликоген се складира во црниот дроб и мускулите за подоцнежно користење.Акумулацијата на гликогенот е ограничена, и кога ќе се зголеми нивото на гликоза во крвта, доаѓа до излачување на инсулин од панкреасот. Инсулинот пак ја стимулира трансформацијата на јагленохидратите во масти. Обратен процес се случува кога е ограничен внесот на јагленохидратите.

Затоа со сигурност не си бил успешен тренер.
Stara e pogovorkata stravot go cuva grozjeto :-)
Mnogu lugje otkoga ke vidat medicinski rezutati alarmantni menuvaat ishrana I mnogu drugi naviki vo zitotot.
Taka da sekoj uspesen metod bez negativni posledici e uspeh.

Затоа со сигурност не си бил успешен тренер.[DOUBLEPOST=1417990136][/DOUBLEPOST]
Можеби на стаорци али не на нормални активни луѓе.
:bravobe::dudlac:Викаат прво скокни, па кажи оп!
Работам работа сто пати поплатена од таа како тренер и немам време да се заебавам со луѓе кои не успеале во животот да го контролираат гладот, а камоли нешто друго, а тоа дали сум бил успешен или не ако не ме познаваш лично не бладај ;)

Ама мора да се намалат ЈХ за да слабееш ? Јас не знам како,но иако ги намалив ЈХ,сепак накачувам на килажи во теретана,а и слабеам.За 2 ипол месеци симнав 5 кг,не се многу,но сепак зачував мускул и станав по масивен.

Да мора да се намалат зошто мора секако во дефицит да влезеш, со тоа што протеините ги оставаш исто дури и покачено, а вадиш калории преку ЈХ и мастите, но далеку од тоа дека ги елиминираш скоро ценослно за да влезеш во кетоза (во кетоза си некаде со 50гр ЈХ/ден). Целта на почеток на слабеењето е да креираш диета со која губиш тежина со максимален внес на ЈХ со цел да ги зачуваш перформансите која често знае да биде и со 200-250гр ЈХ (индивидуално), со тоа што кога ќе почеш да стагираш да имаш од каде уште да извлечеш од калориите. Друг аспект ти е што ќе направиш ако веднаш почнеш со кето диета и после некое време стагнираш, ќе го зголемиш кардиото ??? На веќе исцрпен организам кој нема енергија поради кето??? Нема логика. Затоа мојот став е дека кетото ако вопшто некој го земе во обзир да го земе само при крајот на чистењето.

Последно уредено:
Ко шо претходно пишав, нов сум на форумов и ми треба некој совет-два од поискусни во фитнесов

Веќе поминаа 2 месеца како сум на здравава исхрана додека вежбам (со внес на просечно 115 г протеин, 230 г јаглехидрати, 55-60 г масти, вкупно 1850 кал дневно) и гледам дека постепено почнувам да се сушам од 79.5 на 76 кг (180 цм висина), башка што не гледам некој посебен напредок иако вежбам 3 пати неделно со стандард билдерски програми.

Некој да помогне дали треба нешто да сменам и што е тоа во смисла внес на калории, јаглехидрати, протеини итн. ? Поздрав :)
Почни да се храниш како да имаш 85 кг. Така прави ги пресметките.
Баш би сакал да знам, каков е тој типично билдерски систем на вежбање кај индивидуи со два месеца стаж? Ако имаш време пиши и напиши колку оброка во денот имаш.[DOUBLEPOST=1418028781][/DOUBLEPOST]
Од вкупната активна маса. 1.8 грама до 2.5 грама.
Човек со 100 кг и 30% телесни масти треба да конзумира од 120-150 грама протеини.
Доволно правиш забуни со термин како "активна маса", постојат различни начини на ихсрана и потреба од хранливи материи во зависност од голем број на чинители (возраст, стаж, цел и сл.)[DOUBLEPOST=1418029184][/DOUBLEPOST]Интересна дискусија сте развиле, баш ми е мило за ова.

Последно уредено:
Izvinete na glupo prashanje, kako bi izrachunal nutritivna vrednost na 3 parchinja pechenica? Sakam za ruchek so jajca da si napraam, pa neznam kako da izrachunam.

Sent from my Xperia Tipo using Tapatalk

Почни да се храниш како да имаш 85 кг. Така прави ги пресметките.
Баш би сакал да знам, каков е тој типично билдерски систем на вежбање кај индивидуи со два месеца стаж? Ако имаш време пиши и напиши колку оброка во денот имаш.[DOUBLEPOST=1418028781][/DOUBLEPOST]
Доволно правиш забуни со термин како "активна маса", постојат различни начини на ихсрана и потреба од хранливи материи во зависност од голем број на чинители (возраст, стаж, цел и сл.)[DOUBLEPOST=1418029184][/DOUBLEPOST]Интересна дискусија сте развиле, баш ми е мило за ова.
Темата беше колку протеини требаат за зачувување мускулна маса, мојата препорака и на врвните спортски нутриционисти е се што е над 1.5 грам телесна тежина.
Активна маса ја викам зашто е метаболички активна и гори многу калории за разлика од мастите кој горат малце.
А што е до возраста се согласувам, но се зависи до индивидуата и неговите финансиски можности
До дечкото над мене, зашто не инвестираш во дигитална вага и да ги скратиш маките за колку калории има тоа.

Темата беше колку протеини требаат за зачувување мускулна маса, мојата препорака и на врвните спортски нутриционисти е се што е над 1.5 грам телесна тежина.
Активна маса ја викам зашто е метаболички активна и гори многу калории за разлика од мастите кој горат малце.
А што е до возраста се согласувам, но се зависи до индивидуата и неговите финансиски можности
До дечкото над мене, зашто не инвестираш во дигитална вага и да ги скратиш маките за колку калории има тоа.
Ќе заврши работа ваква кинеска или? Ти што препорачуваш.

Сакам да имам општи познавања која храна да ја избегнувам што е можно повеќе, а што повеќе да јадам?
Не сакам ниту некои диети или исхрани да ми препорачувате, да не се изразам луксузни, туку онака просечно или нормално...

@Isak Keyten

Сакам да имам општи познавања која храна да ја избегнувам што е можно повеќе, а што повеќе да јадам?
Не сакам ниту некои диети или исхрани да ми препорачувате, да не се изразам луксузни, туку онака просечно или нормално...

@Isak Keyten
Избегнувај пржено, избегнувај шеќер, избегнувај процесирана храна (салами, итн).
Јади повеќе зеленчук, повеќе овошје, многу повеќе месо, јади житни култури и семиња, јаткасти плодови, млеко и млечни производи.

Ова е некој НЗС и мислам дека ми ја сфаќаш поентата дури и да сум заборавил нешто.

4-6 порции зеленчук со него не мрсно месо пилешко,мисиркино или риба.
2-4 парчиња овошје.

Ццц читај го што пишува...4-6 оброци со зеленчук и пилешко,мисиркино,риба.

АЛООО не се спрема за такмичење,прашува ОСНОВИ.

Како што ти кажа исак,избегнувај салами,шеќери,колбасици,виршли,по можност и џанк фуд,премногу солено,мрсно можеш некад нема лошо ако е во граници на нормала.

многу зеленчук и овошје,житарици,месо секакво,и многу вода.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom