Сообраќајни прекршоци и казни

so koe pravo ke se kaznuva za nenosenje lanci vo grad ili na platen avtopat, koga vo gradot a i na avtopatot ima služba za čistenje ?? Pravno može da se baraat i tamu lanci ( i da gi namestiš) ako se raboti za elementarna nepogoda... Vtoro i najvažno, edno e sneg drugo e mraz, na mraz e ponesigurno so lanci ... taka deka 50% od ovie zakoni i regulativi so lancite e čist laicizam i šalabajzerstvo[DOUBLEPOST=1416073931][/DOUBLEPOST]
pa gore desno treba... tuku nikoj ne kažuva što koga će dojdat novite nalepnici, kako će gi vadat starite nalepnici tie što imaat folii na šoferšajbna, ovoj što prodava i lepi folii ušte ne razmisluval za toa :mad:

Со кое право е забрането влечење на коли по улиците,а како задолжителна опрема спаѓа и синџир или ортома за влечење?За кој кур ми е синџирот,кога е забрането да се влече..

Здраво. Дали некој знае како гласи законот доколку едно од соборените (кратки) светла ти е прегорено или пак прегорило во текот на возењето дење. Денес ми се деси случка сабајлечки во 10часот ме застанва сообраќаец и ми вика дали знаеш за што те застанав. " во мене си викам онака да си попрајме муабет саркастично", му викам кажи ми. Едното светло ми било прегорено. Па и тоа кај најде баш денес да прегори во тек на возење пошто кога тргав се си беше ок. Излегувам гледам цркнало, позиционото си свети. Ми вика казна за ова ти е 145е. " 145 црнци да те .... си велам" мора да си културен. И му објаснувам на типот прегорело се дешава ќе го сменам веднаш уште сега. Се запна 5 пат повтори 145. После 10 мин тегнење и објаснување ( пошто беше тазе примен изгледа и не ги ни знаеше на памет како гласат членовите и законите ) падна договор како да не сум ги имал воопшто вклучено па било 35е па место да платам, 20казнени поени " и јас ја намалив казната на 20 црнци "
И сега си мислам и сигурен сум дека доколку за овој случај го промениш прегореното светло треба да поминиш без ништо. Не сакав да почнам да се расправам пошто знам колку се дебили и дека само полошо ќе поминев и ке се нервирав.[DOUBLEPOST=1416079804][/DOUBLEPOST]
Со кое право е забрането влечење на коли по улиците,а како задолжителна опрема спаѓа и синџир или ортома за влечење?За кој кур ми е синџирот,кога е забрането да се влече..
За ако те изнервира џандарот да го врзеш со синџирот и да го влечиш до кај шо си тргнал

so koe pravo ke se kaznuva za nenosenje lanci vo grad ili na platen avtopat, koga vo gradot a i na avtopatot ima služba za čistenje ?? Pravno može da se baraat i tamu lanci ( i da gi namestiš) ako se raboti za elementarna nepogoda... Vtoro i najvažno, edno e sneg drugo e mraz, na mraz e ponesigurno so lanci ... taka deka 50% od ovie zakoni i regulativi so lancite e čist laicizam i šalabajzerstvo[DOUBLEPOST=1416073931][/DOUBLEPOST]
pa gore desno treba... tuku nikoj ne kažuva što koga će dojdat novite nalepnici, kako će gi vadat starite nalepnici tie što imaat folii na šoferšajbna, ovoj što prodava i lepi folii ušte ne razmisluval za toa :mad:
Предна предна шофершајбна е забрането да ја затемнуваш.
А новата налепница за регистрирано возило ќе ја залепиш под или над старата

Предна предна шофершајбна е забрането да ја затемнуваш.
А новата налепница за регистрирано возило ќе ја залепиш под или над старата
ne e temna tuku prozirna folija, protiv UV zraci... a mislam deka mnogumina imaat i napred folii.. jas sakav odamna i taa da ja izvadam ama beter e ako ja odlepuvaat, ostanuva lepak... treba da osiguraš stakla i da ja skršiš ššajbnata, ama posle treba i graviranje na win brojot...neka sedi taka, stara e kolata

Здраво. Дали некој знае како гласи законот доколку едно од соборените (кратки) светла ти е прегорено или пак прегорило во текот на возењето дење. Денес ми се деси случка сабајлечки во 10часот ме застанва сообраќаец и ми вика дали знаеш за што те застанав. " во мене си викам онака да си попрајме муабет саркастично", му викам кажи ми. Едното светло ми било прегорено. Па и тоа кај најде баш денес да прегори во тек на возење пошто кога тргав се си беше ок. Излегувам гледам цркнало, позиционото си свети. Ми вика казна за ова ти е 145е. " 145 црнци да те .... си велам" мора да си културен. И му објаснувам на типот прегорело се дешава ќе го сменам веднаш уште сега. Се запна 5 пат повтори 145. После 10 мин тегнење и објаснување ( пошто беше тазе примен изгледа и не ги ни знаеше на памет како гласат членовите и законите ) падна договор како да не сум ги имал воопшто вклучено па било 35е па место да платам, 20казнени поени " и јас ја намалив казната на 20 црнци "
И сега си мислам и сигурен сум дека доколку за овој случај го промениш прегореното светло треба да поминиш без ништо. Не сакав да почнам да се расправам пошто знам колку се дебили и дека само полошо ќе поминев и ке се нервирав.[DOUBLEPOST=1416079804][/DOUBLEPOST]
За ако те изнервира џандарот да го врзеш со синџирот и да го влечиш до кај шо си тргнал
Како е сега со новиве закони не знам, меѓутоа порано законот велеше дека доколку не ти работи светлото, полицијата треба да те исклучи од сообраќај додека не го замениш. А имаше предвидено казна доколку немаш резервни сијалички.

А дали знае некој на пример колите се регистрирани за 5 души,колку пари е казната и дали има казна ако ме затече милиција со 6 души внатре?

Zdravo,
Me interesira dali i kolku ke mi bide odezemena vozackata dozvola vo slucaj:
-Sum sopren , i na dreger e pokazano 1.06 %.
-Kaznata (iznos 300 evra) e platena vo rok od 8 dena na pola od taa vrednost.
Realno ili teoretski dali ima nacin da se spasam da ne mi bide odzemena dozvolata ili ako nema, minimalno kolku bi bila odzemena?
Blagodaram,

Zdravo,
Realno ili teoretski dali ima nacin da se spasam da ne mi bide odzemena dozvolata ili ako nema, minimalno kolku bi bila odzemena?
Blagodaram,

Јас како што знам е 6 месеци. Е сеа не знам точно, ваљда се однесува на колку ракија имаш у тебе :D

Кога сакаш да се правиш манга дека си способен под дејство на алкохол да управуваш моторно возило сега трпи ги последиците.

Zdravo,
Blagodaram,

Тоа е дупло повеќе од дозволеното..

Prasanje
Dali moze za nepropisno parkiranje da ti stigne prijava po posta iako si bil na mestoto koga te videl policaecot ? (Znaci da ne ti pise kazna ili prijava na lice mesto tuku da ti stigne preku posta) ??

А дали знае некој на пример колите се регистрирани за 5 души,колку пари е казната и дали има казна ако ме затече милиција со 6 души внатре?
Член 169
(1) Со моторно возило можат во сообраќај на пат да се превезуваат лица
во оној број кој е означен во сообраќајната дозвола, односно во потврдата за
регистрација, доколку со овој закон не е поинаку определено.
(5) Глоба во износ од 45 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече, односно ќе му се регистрираат 25 негативни бода согласно со
одредбите на овој закон, на возачот кој постапува спротивно на одредбата од
ставот (1) на овој член.
Zdravo,
Blagodaram,
Член 234
(1) Возачот не смее да управува со возило во сообраќајот на патот, ниту
да започне да управува со возило ако е под дејство на алкохол.
(7) Глоба во износ од 300 евра во денарска противвредност ќе му се
изрече на возач кој постапува спротивно на одредбите од ставовите (1) и (3) на
овој член, кај кој ќе се утврди содржина на алкохол во крвта од 1,00 г/кг до 1,49
г/кг. Покрај утврдениот износ на глоба на возачот ќе му се изрече и
прекршочна санкција забрана за управување со моторно возило од шест до
девет месеца
под услови и начин утврдени со закон

Zdravo dali moze nekoj da mi objasne kako ide taj novio zakon za vozila so 110ks ili poveke ? kolku treba da ja imas vozackata dozvola ili pak treba da imas nad 24 godini a da ne e bitno kolku vreme ja imas dozvolata. dali nekoj bil kaznet za toa deka nesmeel da voze avtomobil so 110ks ili poveke ?

Zdravo,
Blagodaram,

мене ми опалија казна за возење под дејство на алкохол пред 3 или 4 години. ме фатија со 0.99 промили платив 250 евра и добив забрана 3 месеца за возење.... така да забраната ти е НЕИЗБЕЖНА.. ке треба да вадиш и нова возачка за да ти ја упишат забраната за возење
шлепање со сајла по улица е дозволено инаку. незнам од каде ви е тој муабет низ цела македонија дека не е дозволено... повели законот па види како гласи и во кој случај не е дозволено

Член 79
(1) Моторно возило на пат може да се влече со помош
на јаже, крута
врска (руда) и со потпирање или бесење на возилото
за влечното возило.
(2) Со помош на јаже не смее да се влече моторно во
зило на кое не му се
исправни уредите за управување или уредите за запир
ање, ниту товарно
моторно возило и автобус.
(3) Со крута врска не смее да се влече моторно вози
ло кое нема исправен
уред за управување, ниту моторно возило потешко од
влечното возило, ако не
му е исправна работната кочница.
(
4) На правното лицe кое ќе нареди или дозволи влеч
ење на возило,
спротивно на одредбите од ставовите (2) и (3) на ов
ој член ќе му се изрече глоба
во износ од 650 евра во денарска противвредност.
(5) За прекршоците од ставот (3) на овој член глоба
во износ од 520 евра
во денарска противвредност ќе му се изрече и на одг
оворното лице во правното
лице.
(6) Глоба во износ од 45 евра во денарска противвре
дност во мандатна
постапка ќе му се изрече, односно ќе му се регистри
раат 25 негативни бода
согласно одредбите на овој закон, на возачот кој по
стапува спротивно на
одредбите од ставовите (2) и (3) на овој член.

подетално инфо на следниов ЛИНК

на другар му стигнало дома за неправилно паркирање, а на лице место полицаецот само му запишал податоци за проверка, без да му напиши записник и го пуштил, а отпосле запишал дека одбива да потпише и да плати во рок од 8 дена ... што да прави сега, дали може да се вади без казна?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom