Најекономично греење и ладење

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Го земав Неото, се испостави дека LG немаат на лагер и не знаат дали ќе го имаат.

Wish me luck :)

Го земав и тоа апаратчето од Анхоч, да паднат температурите околу 0, па ќе постирам како работи.
Со среќа. Неото не се воопшто лоши како што се наметнува мислење на темава.

Член од
25 јануари 2014
Мислења
18
Поени од реакции
11
Јас на Неото гледам како на “мачка во вреќа“, ама ако размислиш сите клими што се за тие пари се токму тоа.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.997
Поени од реакции
34.387
@ALF!!! Ајде со среќа и нека се угоде! :)
Кажи само ме интересира колку ќе треба да доплатиш за да имаш повеќе од една година гаранција?

Инаку во врска со негативните ставови за Нео овде, само да нагласам дека лични мислења се лични мислења. Ова е јавен форум и разговараме за лични мислења, кои се разбира ги поткрепуваме колку што е можно со факти и докази.

Еве јас лично, не можам да разберам зошто некој би ризикувал „мачка во вреќа“ за разлика од некои таму 4илјади денари (до 29 илјади колку што кошта уред од докажан произведувач, уред за кој со сигурност му се знаат перформансите на пониски температури). Кога ќе се додат и парите за „редовен сервис„, кои мора да се платат за уредот да има гаранција, пошто 1на година гаранција е смешка и заебанција... мислам и дека не е легално. Колку што знам со закон е обавезно гаранцијата да биде минимум 2 години за ваков вид на уреди.

Потоа тука е и трајноста и животниот век на уредот. Нео се склапа во Бугарија со најевтини делови, нешто од тоа може и да се „погоди„ потрајно... ама како што се кажа сето тоа е „мачка во вреќа“. Ајде да е 50-70% поевтино, тогаш можам да разберам... ама за оваква ништожна разлика е тотално неисплатливо.

Не е дека овде се прави реклама на некои брендови/фирми, еве јас конкретно сега привршувам со фасада и веднаш потоа ќе ставам 2 различни клими, од 2 различни производители, од 2 различни продавници. 2та уреди се прилично различни по цена, нормално и квалитет, и знам точно што да очекувам од секоја од нив.
Не велам дека никогаш не би земал Нео, кога на пример 12000БТУ би коштал некои... еве 13-15.000ден тогаш можеби би размислил. Ама за 25.000+Х.ХХХден никако не би дал за Нео (колку за „гаранцијата„? 20е * 4год = 4.800ден?)
Значи ова е мое лично мислење, а земенето ете нека се угоде и со среќа да се користи.

Член од
25 јануари 2014
Мислења
18
Поени од реакции
11
@ALF!!! Ајде со среќа и нека се угоде! :)
Кажи само ме интересира колку ќе треба да доплатиш за да имаш повеќе од една година гаранција?
Благодарам, да си купиш поубава. А среќа очигледно ќе ми треба :)

700 МКД по 12 месеци треба да платам за сервис и толку. По 12 месеци ќе ја обноват за дополнителни 48.

Климата ме кошта 699 МКД месечно, ако успее за 1000че да ми ја намали сметката за струја, сама ќе си ја врати инвестицијата.

Мојот случај е специфичен, не треба да се земе како пример. Во други услови немаше Нео да земам сигурно. Секако е направен план, ако не се погоди, да оди во детска, а за во дневна да се земе нешто подобро.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Aбе баче, не биди прост. :) Си има програмирано функција повремено (и на исклучување) накратко влегува во некој мод на ладење, сходно на тоа доаѓа до кондензација... и самочистење.
ретки се тие клими тоа што го можат а и што фајде од тоа си ја пуштил да грее она ќе те лади демек ќе се самочисти
јас мојата најлоша што викаш ти пуштена е од октомври кога залади уште нема одено во дефрост а имаше 2-3 вечери со по 4-5с. надвор.Лани правеше не викам не ама исто како на скапите клими запира внатрешната нема дување ладно и процесот трае помалку од 5 мин. ја прави надворешната скроз сува, дури и еден комшија го фати паника мислеше дека ми се запалила климата дур не му објаснив за што се работи после му беше интересно кога виде цел облак пареа како оди во неговиот двор :D

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.145
E me zapali so ova NEO-vo. I jas imam edno montirano vo spalna pred 6-7 god, rabotelo do sega samo na ladenje i toa pred spienje samo, na greenje ne e ni pustano. Moze moevo e i podobro od tvoeto, na moeto pisuva so krupni bukvi deka ima SANYO kompresor......
@ALF!!!
Mi se dopadna sto ete nekoj kupi nesto razlicno od drugite i bas od ovie "izvikani" marki, kako i nacinot na kupuvanje na kredit. Bi bilo ubavo da se prati nacinot na rabota preku watmetarot i da se postira tuka. Mene me plasi samo pouzdanosta na inverterot, no ete ima dolgogodisna garancija....
Eden komsija do mene kupi VIVAX GEEI za 25000 den od PAKOM ne mu e uste montirana .....

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.997
Поени од реакции
34.387
700 МКД по 12 месеци треба да платам за сервис и толку. По 12 месеци ќе ја обноват за дополнителни 48.

Климата ме кошта 699 МКД месечно, ако успее за 1000че да ми ја намали сметката за струја, сама ќе си ја врати инвестицијата.
Си имаш математика. Штата што не си можел некако да искешираш, а да чекаш до следната зима не се исплати.

Само да си прашаш убаво за доплатата. Се некако чудно ми доаѓа 700ден доплата за додатни 4 години гаранција. За сигурно праша дека еднократно плаќаш и толку?

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Го земав Неото, се испостави дека LG немаат на лагер и не знаат дали ќе го имаат.

Wish me luck :)

Го земав и тоа апаратчето од Анхоч, да паднат температурите околу 0, па ќе постирам како работи.
so zdravje da se koristi i dolgo da te sluzi

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Алф, со убаво да си ја користиш климата.
Да те грее, да те лади, долго да трае.

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
E me zapali so ova NEO-vo. I jas imam edno montirano vo spalna pred 6-7 god, rabotelo do sega samo na ladenje i toa pred spienje samo, na greenje ne e ni pustano. Moze moevo e i podobro od tvoeto, na moeto pisuva so krupni bukvi deka ima SANYO kompresor......
тошиба е појака од санио братче, батали тоа што кажува г-дин Vanlok :D
иначе еве ви една топ информација од 1 ноември до сега во соба од 20м2 се одржува Т од 20с и тоа само со таа најлошата клима која има истрошено до сега дури 126.5ден. :D

Последно уредено:
Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
тошиба е појака од санио братче, батали тоа што кажува г-дин Vanlok :D
иначе еве ви една топ информација од 1 ноември до сега во соба од 20м2 се одржува Т од 20с и тоа само со таа најлошата клима која има истрошено до сега дури 126.5ден. :D
Ne zaebavaj, pa T 20 mene vo soba mi odrzava stariov samsung televizor so ovaa nadvoresna temperatura, plus gledam televizija :)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
Ne zaebavaj, pa T 20 mene vo soba mi odrzava stariov samsung televizor so ovaa nadvoresna temperatura, plus gledam televizija :)
не сум мало дете јас или пак бебе кое треба да се бања па да не настине
сосем нормално си седам и спијам на 20с. не ми треба повеќе

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Ајде мала помош:

Ватметарот ми е ставен кога е монтирана климата. Но климата не работи цело време. Како можам да видам колку време работела климата ?

Овде гледам од 213 саати дека била уклучена 212 саати. Има ли опција да видам колку време работела ?

Член од
2 август 2014
Мислења
1.785
Поени од реакции
4.145
Pa ti pokazuva kolku rabotela=212 h ili 99 % od vremeto.
Se sto e pogolema potrosuvacka od 5w go racuna kako rabota.

Kajgana Shop

На врв Bottom