Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 28.776
- Поени од реакции
- 38.608
Aбе баче, не биди прост.
како ќе се чисти бе друже преку кондензација во мод на греење не ме смеј тебе барем те мислев попаметен![]()
Си има програмирано функција повремено (и на исклучување) накратко влегува во некој мод на ладење, сходно на тоа доаѓа до кондензација... и самочистење.Тоа за внатрешната, а за надворешната единица што мислиш дека всушност е дефростот?

Тоа што ти го објаснуваа е дека кога се грее со клима, не само што побрзо се дига температурата (од некоја ниска темп) туку уште поважно топлината е убаво распоредена низ собата.....не може климата да биде побрза од панелот во загревање на просторија, сега ако имаш ти панелка од 1KW нормално дека слабо ќе грее земи си 2.5 или 3KW да видиш што е топлина
Со панелка греењето е конвекциско, исто како и со климата... но ајде спореди го волуменот на протокот од воздух меѓу нив. Ако сеуште не разбираш да ти олеснам: спореди кој уред повеќе „дува„.
Значи не се работи само за моќноста, туку треба да разбереш дека на брзината на конвекцијата влијае и волуменот на протокот на воздух.
Нејсе, главната поента на дечкото му беше дека при греење со клима топлината е убаво распоредена низ собата (и не е концентрирана горе на плафонот, и окулу грејното тело.
Прочитај го повнимателно:
... od moevo minimalno iskustvo so klima mozam da kazam deka koga na pocetokov na grejnava sezona se greev so eden panel, temperaturnata ramnomernost beshe znacitelno pomala. Ponatamu so ke bide ne znam, ke informiram ovde, no dosega vo odnos na panelot so klimata pobrzo zagreva (postignuva zadadena T), poprijatna e sobata, pomalce me boli glavata za smetkata, grejnoto telo ne mi zafaka del od prostorot.....