Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
има две со ознакава што ми ја пушти со иста цена од кои едната потоа има R7260X-DC2OC-1GD5, а другата има ознака R7260X-OC-2GD5 претпоставувам на оваа мислеше
Таа со 2 гига рам. Другата има DirectCU кулер затоа се иста цена, не ти мења каков кулер има на таа цена искрено, земи ја таа со повеќе рам.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Таа со 2 гига рам. Другата има DirectCU кулер затоа се иста цена, не ти мења каков кулер има на таа цена искрено, земи ја таа со повеќе рам.
Гледаш добра финта што ја направиле од СЕТ на двете им пишале 2ГБ меморија на нив па затоа ме збуни и те препрашав, ама разбарав малку повеќе на интернет и најдов дека едната е со помалку рам :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Гледаш добра финта што ја направиле од СЕТ на двете им пишале 2ГБ меморија на нив па затоа ме збуни и те препрашав, ама разбарав малку повеќе на интернет и најдов дека едната е со помалку рам :)
Не брат ти пишува 1GD5, не е јасно точно но тоа треба да е 1GB GDDR5 рам.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Не брат ти пишува 1GD5, не е јасно точно но тоа треба да е 1GB GDDR5 рам.
До некаде си во право и јас прво по ознаката мислев дека тоа значи, ама ајде викам да видам зашто се иста цена ако еднава има 1гб а другава 2гб (според ознаките појма немав дека оваа има друг тип на ладење) и гледам пишале 2гб рам во двете па ме збуни, а не ми текна одма да отворам на друг сајт на нет за да проверам. Фала за помошта.

Иначе еве да се извинам на некој член со кој се убедував за процесор пред некое време во истава тема да не барам сега мислење каде што ми кажуваше дека серијата на процесори со ознака G е солидна, а јас велев дека не е поради лаптопче што го средував на другарка и немаше баш некоја моќ за обработка бар по тие неколку часа што ги поминав на него тој ден. Процесорот во лаптопот бил серија N а не G.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
До некаде си во право и јас прво по ознаката мислев дека тоа значи, ама ајде викам да видам зашто се иста цена ако еднава има 1гб а другава 2гб (според ознаките појма немав дека оваа има друг тип на ладење) и гледам пишале 2гб рам во двете па ме збуни, а не ми текна одма да отворам на друг сајт на нет за да проверам. Фала за помошта.

Иначе еве да се извинам на некој член со кој се убедував за процесор пред некое време во истава тема да не барам сега мислење каде што ми кажуваше дека серијата на процесори со ознака G е солидна, а јас велев дека не е поради лаптопче што го средував на другарка и немаше баш некоја моќ за обработка бар по тие неколку часа што ги поминав на него тој ден. Процесорот во лаптопот бил серија N а не G.
Да ама и не заборавај дека хардверот во лаптоп е мобилна верзија, упростена со помал клок и помала потрошувачка, за да батеријата трае подолго. И i3 да бил ќе бил послаб од истиот таков i3 модел за десктоп. Најчесто имаат некоја буква на крај што означува дека се мобилна верзија.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.732
Поени од реакции
5.483
Да ама и не заборавај дека хардверот во лаптоп е мобилна верзија, упростена со помал клок и помала потрошувачка, за да батеријата трае подолго. И i3 да бил ќе бил послаб од истиот таков i3 модел за десктоп. Најчесто имаат некоја буква на крај што означува дека се мобилна верзија.
Да да знам за тоа со буквите кај процесорите, иначе кавгата беше баш за процесори на лаптоп некој побара мислење и имаше i5 процесор во лаптопчето ставено ама нели не е моќен како што би била десктоп верзијата а дечкото сакаше нешто со дизајн или слично да работи. Случајно за време на дискусијата он ја спома G серијата и јас се смешав со N која стварно е осакатена бар за лаптопчињава ама па за просечен корисник за фејсбук и скајп, а повремено да упали офис пакет е задоволителна нормално затоа и го добиваш сето тоа спакувано за само 13000 денари, а батеријата со 3 келии му траеше 4 саати, па мене бе со 9 келии 7200mAh не ми трае толку нит на windows 8.1 нит па на линукс кога сум уклучен. Ајде да не замарам со детали не е ни толку битно само сакав да кажам сум смешал цела серија кога се дискутираше

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.320
Поени од реакции
1.277
Со среќа да го користиш. Не е интегрирана, ама мислев во смисол на тоа да има интегрирана + АМД, ама можно е и само АМД-то да го има, како кај мене на лаптоп па да црпи повеќе батерија отколку што треба...

Пиши како си задоволен со батеријата...
Untitled.png
Тука некаде се движе

Член од
23 февруари 2011
Мислења
1.320
Поени од реакции
1.277
Добар си. Ваљда ги мења графичките, добар избор. Честито нов лаптоп :)
Сега за сега сум презадоволен од него, се надевам дека така ќе остане и натаму. Фала, да си купиш поубав :)

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
535
Поени од реакции
257
Сакам да прашам имам asus r7 250x и АМD x3 440 3 GHz. Сакам да правам промена на процесорот зошто ме кочи сакав да ставам fx 6300 зошто матичната ми е АМ3+ и го подржува но го нема достапно никаде па сакав до тие пари да ми предложие intel процесор ( околу 6 000 да ми дојде и процесорот и матичната ). Mоментално се мислам за g3220 гледам на интернет дека се фалат од него за entry level gaming но ме плаши дека е дуал-кор. Ако може некој предлог или зовет. благодарам однапред

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Сакам да прашам имам asus r7 250x и АМD x3 440 3 GHz. Сакам да правам промена на процесорот зошто ме кочи сакав да ставам fx 6300 зошто матичната ми е АМ3+ и го подржува но го нема достапно никаде па сакав до тие пари да ми предложие intel процесор ( околу 6 000 да ми дојде и процесорот и матичната ). Mоментално се мислам за g3220 гледам на интернет дека се фалат од него за entry level gaming но ме плаши дека е дуал-кор. Ако може некој предлог или зовет. благодарам однапред
FX 6300 го има во mebius.com.mk, и е 6125 ден. Btw која АМ3+ матична ја имаш?

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
535
Поени од реакции
257

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Не го купувај тоа ѓубре. Ништо под 120GB не вреди, и тоа не Kингстон.

Kajgana Shop

На врв Bottom