Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Toа е ок, мада имаше проблеми кои ги "средија" со апдејт на фирмвер. Ако парите не се проблем, Sandisk X210, или 840 Pro.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Еве оваа http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4311#ov a mebius вршат достава низ други градови освен Скопје пошто не сум од Скопје.
Незнам, најдобро јави се и прашај. Матичната што ја имаш не е баш АМ3+, ќе треба да правиш биос апдејт, моментално ти е на F3 верзија(претпоставувам), ќе ти треба F5 верзија за Vishera/Piledriver процесорите како FX4300, FX 6300 и FX 8300 сериите. Матичната што ја имаш е на прилично стар 760g chipset, за најдобра работа и перформанси кај Vishera/Piledriver процесорите би било пожелно да имаш матична со 970 или 990 chipset.
Не викам дека нема да работи, ама подобро земи FX 6300 со матична со 970 или 990 chipset или уште подобро i3 + H81. За Интел комбинацијата ќе ти испадне негде 8500, додека за АМД комбинацијата ќе биде 10500.
Финтата е што најефтината матична со 970 chipset кај нас е 4500, додека Н81 се наоѓа за 2400-2500.

Sikimco

Подобро ужасен крај, одколку ужаш без крај
Член од
25 јули 2011
Мислења
537
Поени од реакции
262
Незнам, најдобро јави се и прашај. Матичната што ја имаш не е баш АМ3+, ќе треба да правиш биос апдејт, моментално ти е на F3 верзија(претпоставувам), ќе ти треба F5 верзија за Vishera/Piledriver процесорите како FX4300, FX 6300 и FX 8300 сериите. Матичната што ја имаш е на прилично стар 760g chipset, за најдобра работа и перформанси кај Vishera/Piledriver процесорите би било пожелно да имаш матична со 970 или 990 chipset.
Не викам дека нема да работи, ама подобро земи FX 6300 со матична со 970 или 990 chipset или уште подобро i3 + H81. За Интел комбинацијата ќе ти испадне негде 8500, додека за АМД комбинацијата ќе биде 10500.
Финтата е што најефтината матична со 970 chipset кај нас е 4500, додека Н81 се наоѓа за 2400-2500.
Биосот ми е F5 уште кога ја земав. Со оглед на тоа што не планирам да го клокам ќе ми работи како што треба штом го има на supported листата.

Член од
28 јуни 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
Здраво, ако може да ве прашам за совет. Планирам да купам компјутер до 25 000, најмногу ми е за гејмање, меѓутоа не дека ми треба многу јак играм само Дота 2, CS GO, моментално имам Intel Core 2 Duo E4600 2.40 GHz и графичка Nvidia GT620 и можам да кажам дека ми служи и немам проблеми. Сакав да ве прашам, дали да купувам на делови па да го составувам или да купам цела конфигурација. Како е поефтино? Oд која македонска продавница има најевтини делови? И другари ми кажувале дека ако купам целосна конфигурација можно е да ми стават стари делови и слично, дали е можно?

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Здраво, ако може да ве прашам за совет. Планирам да купам компјутер до 25 000, најмногу ми е за гејмање, меѓутоа не дека ми треба многу јак играм само Дота 2, CS GO, моментално имам Intel Core 2 Duo E4600 2.40 GHz и графичка Nvidia GT620 и можам да кажам дека ми служи и немам проблеми. Сакав да ве прашам, дали да купувам на делови па да го составувам или да купам цела конфигурација. Како е поефтино? Oд која македонска продавница има најевтини делови? И другари ми кажувале дека ако купам целосна конфигурација можно е да ми стават стари делови и слично, дали е можно?
Најдобро по делови барај да ти понудат до таа цена од повеќе места па види си кое најмногу ти одговара.

И понудата да биде детална, точен модел напајање и слично.

Rodeo

Thrillseaker
Член од
15 април 2007
Мислења
243
Поени од реакции
36
Подобро е сам да си ги одбереш деловите, на секој посебно си имаш гаранција, отколку кај веќе предходно склопен компјутер купен од некоја од продавниците. Кај предходно склопен компјутер имаш целокупна гаранција од 2-3 години, и дури и да сакаш да го отвориш да го исчистиш, ќе ја тргнеш гаранцијата и не ти важи веќе. Вака сам ако си го склопуваш можеш да правиш што сакаш со него и да го чистиш и да си менуваш делови во иднина.
Еве предлог за 21000 ден. од DDStore
konf.png

Член од
29 септември 2011
Мислења
247
Поени од реакции
394
Другари иам матичнаIntel H61 chipset, PCI-Express slot со онбоард графичка Интел НD, 8ГБ ДДР3 и
I3 процесор дајте предлог за графичка некоја

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
1. Намена
2. Колкав и кој монитор го имаш

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Немам појма за SSD уредите, така да можно е да тропам глупости, ама сепак да прашам:

Имам читано дека ако имаш SSD, драстично се зголемува брзината на компјутерот. Бутирање, игри ако имаш инсталирано на него, се друго. Колку од ова е вистина? Толку многу се забележува разликата?

Планирам да земам и нов HDD, кога го спремав ова РС не ми се даваа пари за нов, ама не може веќе со 250 GB, ептен е мизерно. Совет за каков да земам? Ако одговорот на првото прашање е да, дека е срамота да седам без SSD, за двете работи заедно имам буџет до 10,000 денари.

Бонус прашање:
Бев вчера во Сетек, треба да земам и нов СРU. Подолу ќе пишам за сегашниот систем, така да, ако имате совет шо точно да барам, супер. Видов некои i7-ки од 17-20,000, тие ќе бркаат работа, или?

CPU: Intel(R) Core(TM) i3-3220 CPU @ 3.30 GHz
Motherboard: ASUS P8Z77-V LX
RAM: 2x4096 MB Kingston PC3-10700 (667 MHz)
GPU: NVIDIA GeForce GTX 650 (1 GB)

Ако сум утнал или промашил нешто, цитирајте ме па ќе пробам да го средам.

Фала однапред.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Во моментов имаш 2 избора, 840 pro за SSD, и WD10EZEX хард, од нив нема подобар избор на пазарот кај нас, нема шанси.

Процесор, ќе биде малце потешко затоа што, мислам дека нема веќе Ivy Bridge во Македонија. Haswell-те не се компатабилни со таа матична.

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
Во моментов имаш 2 избора, 840 pro за SSD, и WD10EZEX хард, од нив нема подобар избор на пазарот кај нас, нема шанси.

Процесор, ќе биде малце потешко затоа што, мислам дека нема веќе Ivy Bridge во Македонија. Haswell-те не се компатабилни со таа матична.
Не сум сигурен, но мислам дека тие што ги видов во Setec беа Ivy Bridge. Или можда сум ги помешал со i3 или i5 што беа, не знам. Има i7 Ivy Bridge или сите се Haswell?

Ако нема друго чаре...алтернатива за матична? И колку би коштало така отприлика?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Зависи дали ќе сакаш да оверклокуваш или не. Ако не, било која h81, или Z87 ќе ти заврши работа.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom