Na strana 253 na ovaa tema e diskutirano za ovaa promocijamislenje za klima
FTXN35L9/RXN35L9 -
3.5 kW Daikin 40 000 denari na akcija
За таа цена (6-8000) дефинитивно ќе ти биде претопло со панел. Овој со AIRELEK деф сака да те заебе. Прво нема никаква потреба од толку јак ....2,5кв, тој е луд!!! Автоматски отпаѓа од комбинација кога некој сака да те прави будала.Ако може совет од некој што имал слична ситуација. Прочитав 4-5 страни наназад ама некако контрадикторни ми се мислењава со тие што ги добивам по продавници па затоа се решив и да прашам.
Имам соба од 17 квадрати, планирам да земам панел, разгледував по продавници, од тие што ми ги препорачаа беа AIRELEC ML25 од техномаркет, продавчот беше упорен дека за таа квадратура ми треба панел од барем 2 киловати. Дали оваа е добар модел, и дали е таман за таа квадратура за да се протурка зимава. Исто така и за THERMOR ми спомнаа дека биле добри али шо како дур не слушнам од некој што ги користел искуства не ми се зема сеуште.
Иначе во текот на денот некои 4-5 саати сум дома, што значи во тоа време ми треба да биде околу 20-тина степени. И како се одразуваат врз сметката , лани зимата си ја поминав со калориферче , баш вакво, и просек сметките во најладните месеци беше некаде 6-8000. И тоа шанса нема да ја загрее цела соба. Дали со некој од панеливе е реално да ја очекувам истата потрошувачка, и истите/слични суми за ел. енергија ?
Фала , тоа ми беше муабетот за дали мора од 2.5 киловати пошто ги читав твоите постови, и најверојатно ќе земам од 1.5. Иначе за сметките овие цени што ги пишувате морам да речам дека ми се во најмала рака чудни, дали кај мене многу се троши стварно незнам. Имам една соба каде што се греев со ова калориферчево што го спомнав, во друга соба, затоплувана со клима, во третата соба е веќе затоплување со шпорет на дрва така да тоа отпаѓа од пресметките за струја. Бољер нормално пуштен барем 3 пати неделно. Воглавно тие се електричните уреди што најмногу ги користиме во зимно време и што ја зголемуваат сметката така да незнам како другите поминуваат со сметки до 4-5000 во зимно време.За таа цена (6-8000) дефинитивно ќе ти биде претопло со панел. Овој со AIRELEK деф сака да те заебе. Прво нема никаква потреба од толку јак ....2,5кв, тој е луд!!! Автоматски отпаѓа од комбинација кога некој сака да те прави будала.
А за тоа дали 2кв, ..... земи, да не цепидлачиме дали 1,2 или 1,5 или 2кв иако по мене сосема би ти било доволно од 1,5кв. Ама ако си зимурлија (а не си пошто сакаш само 20 степени). Термор или Атлантик ти се од мене препораките.
П.С. Нема шанси да потрошиш за 17м2 со 2кв повеќе од 2500 ден за цел месец. Само погледни го мојот претходен пост каде правам математика и обрнувам внимание на моментот “дисциплина“.
Прво и најосновно е тоа дека калориферчето ти е ламја за струја. Тоа цело време си работи, врти тоа вентилаторот, грејат грејачите без престан, а топлина само околу него. Е сега, да земеме дека е 1кв тоа калориферче, израчунај дека ако работи 5ч без престан тоа значи 5кв. за 30 дена 150квФала , тоа ми беше муабетот за дали мора од 2.5 киловати пошто ги читав твоите постови, и најверојатно ќе земам од 1.5. Иначе за сметките овие цени што ги пишувате морам да речам дека ми се во најмала рака чудни, дали кај мене многу се троши стварно незнам. Имам една соба каде што се греев со ова калориферчево што го спомнав, во друга соба, затоплувана со клима, во третата соба е веќе затоплување со шпорет на дрва така да тоа отпаѓа од пресметките за струја. Бољер нормално пуштен барем 3 пати неделно. Воглавно тие се електричните уреди што најмногу ги користиме во зимно време и што ја зголемуваат сметката така да незнам како другите поминуваат со сметки до 4-5000 во зимно време.
Фала пак за подеталното објаснување, иначе на тоа и се сомневав за калориферот дека има добар дел од потрошувачката, иначе 2.4 киловати е ова и во тие 4-5 саати што ги спомнав дека сум дома, добри 3-3.5 саати дувало. За тоа да се пуштаат другите работи на ефтина струја секогаш сме го преферирале, али не секогаш излегувало така. Баш деновиве ќе земам панел па ќе видиме како ќе се одрази на сметките.