Војната на патиштата

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.449
Поени од реакции
39.078
На Цацко работата. Згазив еден и требаше да го платам. :facepalm:

Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
Таков е законот. Едноставно мора да бидеш казнет со затвор доколку во сообраќајка има смртни последици (единствено може да добиеш отворен затвор сабота и недела дома) ама треба многу адвокати за тоа.
Каде тоа во кој закон пишува дека ако во сообраќајката има загинати мора да се оди во затвор бил виновен или не? Значи без навреди .. ама ова е тресење зелени. Во затвор се оди ако си виновен за нешто. Ако не си виновен како може во затвор да одиш. Летово судирот на возот и автобусот кај Овче Поле..за среќа помина без жртви и потешки повреди, што ако имаше 28 загинати во автобусот кој на спуштени рампи поминува железничка пруга ?? По тебе би требало машиновозачот од возот да оди во затвор затоа што “убил“ 28-мина?? Така да исто е и со “обична“ сообраќајна незгода на раскрсница во Скопје. Ако возачот вози со пропишана брзина и поминува на зелено а пешакот претрчува на црвено и загинува...се разбира дека нема вина за возачот, нормално и дека нема затвор.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Каде тоа во кој закон пишува дека ако во сообраќајката има загинати мора да се оди во затвор бил виновен или не? Значи без навреди .. ама ова е тресење зелени. Во затвор се оди ако си виновен за нешто. Ако не си виновен како може во затвор да одиш. Летово судирот на возот и автобусот кај Овче Поле..за среќа помина без жртви и потешки повреди, што ако имаше 28 загинати во автобусот кој на спуштени рампи поминува железничка пруга ?? По тебе би требало машиновозачот од возот да оди во затвор затоа што “убил“ 28-мина?? Така да исто е и со “обична“ сообраќајна незгода на раскрсница во Скопје. Ако возачот вози со пропишана брзина и поминува на зелено а пешакот претрчува на црвено и загинува...се разбира дека нема вина за возачот, нормално и дека нема затвор.
Машиновозачи не одат во затвор ако не се криви затоа што и да сакаат возот не можат толку лесно да го сопрат, му треба барем 100 метри за да го сопре. Им даваат 1 месец одмор ако некој им се фрлил под воз и такви чуда затоа што е голем стрес.
Се останато мора да лежи.

Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
Машиновозачи не одат во затвор ако не се криви затоа што и да сакаат возот не можат толку лесно да го сопрат, му треба барем 100 метри за да го сопре. Им даваат 1 месец одмор ако некој им се фрлил под воз и такви чуда затоа што е голем стрес.
Се останато мора да лежи.
Не ми одговори во кој закон е така пропишано..а по твојата аналогија на возот и автобусот--што ќе се прави ако возач на натоварен камион со приколица кој со нормална-дозволена брзина поминува на некоја раскрсница на зелено а му влета некој со скутер на “спуштени рампи“ т.е. на црвено ?? дали и тука важи твоето правило дека и да сака камионот не може туку така лесно да застане бидејќи ќе му требаат барем 20-30 метри..?? што правиме? слободни денови од работа поради претрпен стрес?
Стресот и стравот од сообраќајката остануваат во секој случај но затвор и други казни...само ако има вина !!

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Не ми одговори во кој закон е така пропишано..а по твојата аналогија на возот и автобусот--што ќе се прави ако возач на натоварен камион со приколица кој со нормална-дозволена брзина поминува на некоја раскрсница на зелено а му влета некој со скутер на “спуштени рампи“ т.е. на црвено ?? дали и тука важи твоето правило дека и да сака камионот не може туку така лесно да застане бидејќи ќе му требаат барем 20-30 метри..?? што правиме? слободни денови од работа поради претрпен стрес?
Стресот и стравот од сообраќајката остануваат во секој случај но затвор и други казни...само ако има вина !!
Досега што знам за 3-ца сите се влечкаа по судови и на крај испод 6 месеци не беа, значи од искуство ти кажувам и се работеше за сообраќајки со леки коли не шлепери и возови.

Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
Таков е законот. Едноставно мора да бидеш казнет со затвор доколку во сообраќајка има смртни последици (единствено може да добиеш отворен затвор сабота и недела дома) ама треба многу адвокати за тоа.
Не е таков законот, незнам од која земја си читал закони. Случај од пред две години, сообраќајка во која загина велосипедист од удар од комбе во Охрид во која виновен беше велосипедистот, на суд возачот на комбето доби ослободителна пресуда затоа што се докажа дека возел според прописи и немало вина.

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Во последно време има повеќе сообраќајки од било кога не знам дали сум јас единствена што го приметува тоа и кога поминувам по улица никој апсолутно не почитува ни пешачки премин, ниту семафор, колку пати ми се случило додека поминувам на пешачки премин на зелено пред мене да помине кола на 10cm со ненормална брзина и после јас сум била крива тука, а исто така кога поминувам на зелено таман ке се уклучи семафорот и на пола идење се гаси и станува црвен и автоматски исшаѓа дека поминувам на црвено а казните се построги од било кога, исто така има многу улични трки навечер а веке луѓе има 24 часа во денот и после 24 часот навечер има многу луге надвор не е ко порано не знам каде води ова но со ова темпо на сите црно ни се пишува.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.181
Поени од реакции
18.258

© 2014 Ohridnews.com

Сакам да знам некаков барем пола логичен одговор со кој ум поминувал овде на полна лента, на мост? И како од лева страна удрил во автобусон, да ми је знати :tapp:

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031

Сакам да знам некаков барем пола логичен одговор со кој ум поминувал овде на полна лента, на мост? И како од лева страна удрил во автобусон, да ми је знати :tapp:
Гледаш дека само што подзаврнало, се излизгал на блага кривина и удрил во тротоарот а после автобусот го дочекал.

A

aye

Гостин
Пред неколку часа едно 16 годишно дете почина на улицата Иво Лола Рибар удрено од Џип управувано од друго полнолетно 20 годишно ДЕТЕ. Возел со 150 км во час, го влечел околу 60 тина метри.
Со кој памет? Со кој памет се вози толку голема брзина во град, населено место? За кај брзал толку, да не му затвори семафорот, па пак ќе отвори ама животот на детето нема да се врати.
Кога ја видов крвта на детето разлеана низ улицата само ми помина низ глава, да тргнев барем пола саат порано ко што си планирав, тоа можев да бидам јас, тоа можеше да биде мојата крв... се наежив, душата ми трепери, не сакам ни да замислам како им е сега на родителите на детето... огромна болка е тоа.

Но до кога вака? Уште колку деца, млади и стари треба да умрат за да проработи свеста кај народот? Зар на овие што се тркаат ќе им се смири ли душата од кога ќе утепаат некого? Ќе престанат ли тогаш да се тркаат и да водат војна по патиштата?

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Страшно, само што прочитав за трагедијава....На пешачки поминавало детето.:( До кога бе вакви вести, да му е страв на човек на пешачки да премине. Џабе е сега казна и се` кога еден премногу млад живот е згаснат.

Kajgana Shop

На врв Bottom