Ova mi izgleda deka e Daikin-ot sto go pravi GREE, i na izgled e mnogu slicen so Gree Change.Промоција на даикин инвертор.
Vo princip nemam nisto protiv kinezite i nivnite proizvodi. Ako nekoj poznat brend ima proizvoden pogon vo Kina i se e legalno (vo smisla ne e krazba imeto ili modelot- sto sekako mnogu kratko trae) se dobiva validen proizvod vo potpolnost ist so "originalot" proizveden vo maticnata zemja. Bilo koja firma sto nesto znaci i se probiva na pazarot ne smee da reskira so tie raboti. Mene mi e odlicno poznata ovaa tematika bidejci vo 90-setite godini na prosliot vek jas se zdobiv so sertifikat ovlasten kontrolor za ISO9000 vo avtoindustrijata ......Koga nekoja firma go prefrla proizvodstvoto vo druga zemja (nevrzano moze i vo svojata da otvori nova vo drug grad) vazat istite pravila i zakoni kako i vo maticnata. Ne se raboti samo za poeftina rabotna sila, tuka ima uste eden mal milion stvari koi pocnuvaa i zavrsuvaat so kontrolata na kvalitetot. Toa e najskapiot i najodgovorniot del od proizvodniot proces, cesto pati zafaca i golem prostor, mnogu resursi i strucen kadar. I skapo kosta brate.Резултатот од договорот помеѓу Даикин и Грее е формирањето на 2 нови фирми, од кои првата (Zhuhai Gree Daikin Device Co) ке произведува компресори и матични плочи, а втората (Zhuhai Gree Daikin Precision Mold Co) ке произведува пластични делови од секаков тип за климите, куќишта и слично.
Фактички даикин ја дава технологијата за компресорите и PCB boards na Gree, а кинезите за возврат она во што се они добри, пластиката
Договорот го обврзува Грее линијата за производство на пластичните делови да е со контрола на квалитет итн итн.
А дека во Кина се произведува Даикин како готов производ не ми е познато и знам дека некаде на Даикин сајт го имаше списокот со сите производни линии на Даикин во кој 99% сум сигурен Кина ја немаше.
Сличен договор како што имаат со Грее имаат и со Турски Airfel но што точно им е таму соработката незнам, а знам дека Аирфел не го носат тука.
Извор
Навистина многу добра понуда за Daikin инвертер моделите. Со цената опасно се приближува до некои инвертори од пониска класа... оние што ги нудат Neptun и Tehnomarket и останатите поголеми трговски ланци, кои со: фенови, шпорети, фрижидери, микроталасни, ЛЕД-ТВ-а..... нудат и т. пумпи те инвертери. Секако сега станува дискутабилно одење во Грција или Бугарија со цел купување на вакви уреди од повисока класа.... сакав да кажам се приближуваат цените, иако се овие членки на ЕУ па како такви немаат царина на производ од Чешка или Белгија...Ne e li ova uste podobra ponuda za DAIKIN :
http://www.icsgroup.mk/page-56.html#Akcija
Ako se raboti za proizvodi izraboteni vo Belgija ili Ceska togas e ova odlicna ponuda, ako e PRC e diskutabilno.