Целосно се сложувам со твоето мислење, но морам да напоменам дека оваа слика која си ја прикачил, а која претходно се вртеше по интернетов, е многу погрешна. На сликата се претставени светите браќа Климент и Наум Охридски, кои до крајот на својот живот останале верни на своите учители Кирил и Методиј и цело време учителствувале и пишувале со глагослкото писмо, (најверојатно) создадено од нивните учители. Кирилицата која ние ја користиме не е создадена од нив, односно тие „не се мачеле за нас да не мрзи shift и alt да притиснеме“. За создателите на кирилицата има еден куп претпоставки, како на пример: дека е создадена од страна на учениците на Кирил и Методиј во преславската книжевна школа во Бугарија, дека и кирилицата е создадена од Кирил за време на својата просветителска дејност во брегалничката област каде брат му Методиј бил стратег, или дека цели 200 години порано ја создал Кирил Кападокиски но писмото останало со локално значење затоа што не било прифатено од официјалната црква. Освен во нашите учебници по историја за шесто одделение каде погрешно не учат дека Климент и Наум ја создале кирилицата, никаде на друго место не го пишува тоа, односно - не е научен факт или претпоставка.Значи и покрај добриот вовед повеќето постови после промашени во суштина. Незнам, можеби до мене е ама ако сакате да бидите читани бар малку од малку трудете се на подобри реченици во секоја смисла. Не мора да е толку литературно колку што е според мене треба да е читливо и незаморно за читање. Низ форумов има толку добри текстови ама џабе кога некое зборови се повторуваат по сто пати, без празни места после интерпукции а некаде и десет реда текст без никакви знаци. Слабо владеење на правила за големи букви. Слаба употреба на правилни наводници „“. Слаба или претерана употреба на нови редови во спротивно од правилното. Но едно нешто останува како матичен проблем.
Кирилица Кајганџии Кирилица !!!
![]()
Знам, муабетот ми беше да удри во очи а тоа да не е 7-ка големина и црвена боја. Ми личи по впечатливо ако е се слика.Целосно се сложувам со твоето мислење, но морам да напоменам дека оваа слика која си ја прикачил, а која претходно се вртеше по интернетов, е многу погрешна. На сликата се претставени светите браќа Климент и Наум Охридски, кои до крајот на својот живот останале верни на своите учители Кирил и Методиј и цело време учителствувале и пишувале со глагослкото писмо, (најверојатно) создадено од нивните учители. Кирилицата која ние ја користиме не е создадена од нив, односно тие „не се мачеле за нас да не мрзи shift и alt да притиснеме“. За создателите на кирилицата има еден куп претпоставки, како на пример: дека е создадена од страна на учениците на Кирил и Методиј во преславската книжевна школа во Бугарија, дека и кирилицата е создадена од Кирил за време на својата просветителска дејност во брегалничката област каде брат му Методиј бил стратег, или дека цели 200 години порано ја создал Кирил Кападокиски но писмото останало со локално значење затоа што не било прифатено од официјалната црква. Освен во нашите учебници по историја за шесто одделение каде погрешно не учат дека Климент и Наум ја создале кирилицата, никаде на друго место не го пишува тоа, односно - не е научен факт или претпоставка.
Лил, македонскиот јазик е многу важен, а исто така важно е да се изразуваме литературно!Мене ме палит највише она ко ме бакнуват дечкото и ми го лиже лицето со јазик целото од возбуденост, а претходно му бутнав рака в панталони за да го осетам колку е тврд.Неговата тврдост ме напалува скроз. Коа ми дише на ухо и ми кажува колку сака да ми ги шмука цицињата и грицка брадавичките, е тогаш полудувам. Се расоблекувам, матер му ебам.![]()
Не знам*Значи и покрај добриот вовед повеќето постови после промашени во суштина. Незнам, можеби до мене е ама ако сакате да бидите читани бар малку од малку трудете се на подобри реченици во секоја смисла. Не мора да е толку литературно колку што е според мене треба да е читливо и незаморно за читање. Низ форумов има толку добри текстови ама џабе кога некое зборови се повторуваат по сто пати, без празни места после интерпукции а некаде и десет реда текст без никакви знаци. Слабо владеење на правила за големи букви. Слаба употреба на правилни наводници „“. Слаба или претерана употреба на нови редови во спротивно од правилното. Но едно нешто останува како матичен проблем.
Кирилица Кајганџии Кирилица !!!
![]()
Не можам да ти ја сфатам логиката, те нервира не запазување на интерпункциски знаци а не те нервира да користиш латиница кај што не се знае што ти е „с“, „ш“, „џ“... Btw темава е жива грамар наци глупост, па се ондак од дијалектосаниве ќе треба да исправаш...mn me nervira ne zapazuvanje na interpunkciski znaci golemi bukvi i sl
zborime za golemi postovi
НАЈМНОГУ - више е компаративна форма од много, на српски. Тоа би било еквивалентно на македонското повеќе. А македонскиот суперлатив не е највише, туку најмногу. Значи: многу, повеќе, најмногу.Мене ме палит највише она ко ме бакнуват дечкото и ми го лиже лицето со јазик целото од возбуденост, а претходно му бутнав рака в панталони за да го осетам колку е тврд.Неговата тврдост ме напалува скроз. Коа ми дише на ухо и ми кажува колку сака да ми ги шмука цицињата и грицка брадавичките, е тогаш полудувам. Се расоблекувам, матер му ебам.![]()
Хахахаххахахахаххаха... Комедии си, жими ОКО!mn me nervira ne zapazuvanje na interpunkciski znaci golemi bukvi i sl
zborime za golemi postovi
Хахахаххахахахаххаха... Комедии си, жими ОКО!Ме пресмеа...[DOUBLEPOST=1411824623][/DOUBLEPOST]Дојдов на Кајганава како едно мрсулаво дете, кое си нема појма од Литератутурнитурниот Македонски јазик. Но ќе си заминам богата со речник, вокабулар од тука. Темава дефинитивно успева.
Пр; Левото уВо со чепкалки за уши си го исчистив.
Друг пример за НАЈМНОГУ; Најмногу сакам да водам љубов на плажа.
Освен да не е?Овој гајд ќе биде за хром, исто е и за другите бровсери генерално (освем IE)