Математичка мистерија

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Треба да добиеме: 2; 4; 6; 6; 8; 9; 10; 11; 13 и 15
Имаме:
x, y, z, w, t
x+y
x+z
x+w
x+t
y+z
y+w
y+t
z+w
z+t
w+t
Ако направиме замена со 0, 2, 4, 6 и 9 мене некако не ми испаѓа. Да се појаснам со конкретен пример:
0+2=2 ОК
0+4=4 ОК
0+6=6 ОК
0+9=6 НЕ Е ОК
2+4=6 НЕ Е ОК
.......

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
:cautious: Ме тролаш или ?
НЕ бре, него тука треба да биде 8, а не 6. Ух, колку мразам вака да дискутирам. Ај уз пиво ќе разјасниме каде грешам. Знам дека јас грешам, али не ми текнува каде:confused:

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ако претпостаиме дека
5+3+2 = 151022
9+2+4 = 183652
8+6+3 = 482466
5+4+5 = 202541

тогаш колку е
7+2+5 = ?
7 + 5 +2 = 88623,25
Еве како ја решавав задача
Од последната равенка се изразува 5
(5) = 101270,5 - 0,5*(4)
И од тука рекурентна формула

(n ) = 101270,5 - 0,5*(n - 1)
на тој начин добив дека
(4) = 101270,5 - 0,5*(3)
(3) = 101270,5 - 0,5*(2)
Потоа ги заменив во првата равенка 5+3+2 =151022 и добив
(2) = - 69870,3333333..
Потоа со рекурентната формила
ги одредив (5) и (7) и пресметав

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.091
Поени од реакции
74.866
Негде грешам ..... како го доби x+t да е 6? по ова што си го пишал треба да биде 9
Задачата не вика да се добијат редоследно бараните решенија, туку сите комбинации од збирови да ги дадат бараните решенија без разлика што прво ќе добиеш збир 9, па понатаму ќе добиеш збирови 6 и 8 кои се помали од 9 и затоа редоследно во задачата се наведени пред 9-ката :D

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Задачата не вика да се добијат редоследно бараните решенија, туку сите комбинации од збирови да ги дадат бараните решенија без разлика што прво ќе добиеш збир 9, па понатаму ќе добиеш збирови 6 и 8 кои се помали од 9 и затоа редоследно во задачата се наведени пред 9-ката :D
Е тоа редоследно ме јебеше цело време. ФАЛА(y)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во една кутија има бели и црни топчиња.
Вкупниот број на топчиња бил 58.

Ако од кутијата извадиме 6 пати повеќе бели топчиња, одколку што истовремено ќе извадиме црни топчиња, тогаш во кутијата ќе останат 5 пати повеќе црни топчиња, од колку што ќе останат бели топчиња.

Колку бели, а колку црни топчиња имало во кутијата пред извлекувањето?

Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
Постоеле некаде две села. Едното село било населено со лоши луѓе-човекојадци а другото со добри луѓе-човекољубци. Човекојадците биле познати по тоа што се што ќе кажат ќе излажат додека човекољупците секогаш ја говореле вистината. Тргнал човек кон селото на човекољупците но дошол до раскрсницата која го дели патот кон едното и кон другото село. Незнаејќи кое е “доброто“ село и кој пат да го фати почнал да се чешка по главата и да размислува дали да ризикува, што ли да прави..кога наишол еден човек од едно од селата за кој не знаел дали е човекољубец или човекојадец односно ако го праша дали ќе го излаже или ќе му ја каже вистината. Човекот од едно од селата му рекол на намерникот: Многу брзам имаш време и право да ми поставиш само едно прашање. Го прашал намерникот човекот нешто и по добиениот одговор спокојно тргнал кон едно од селата сигурен дека тоа е селото на човекољубците.
Што го прашал?

(ова е загатка од еден филм..незнам како се вика, можеби сте го гледале)

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
„Што ќе каже селанецот од другото село, кој е патот кон селото на човекољубците?“
Ако е прашан човекољубецот, ќе го каже одговорот што ќе го даде човекојадецот, т.е. патот кој селото на човекојадците.
Ако е прашан човекојадецот, ќе го излаже дека човекољубецот ќе го каже патот кон селото на човекољубците и ќе го каже патот кон селото на човекојадците.
Значи кого и да праша, одговорот ќе е патот кон селото на човекојадците и ќе тргне по другиот пат.

Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
„Што ќе каже селанецот од другото село, кој е патот кон селото на човекољубците?“
Ако е прашан човекољубецот, ќе го каже одговорот што ќе го даде човекојадецот, т.е. патот кој селото на човекојадците.
Ако е прашан човекојадецот, ќе го излаже дека човекољубецот ќе го каже патот кон селото на човекољубците и ќе го каже патот кон селото на човекојадците.
Значи кого и да праша, одговорот ќе е патот кон селото на човекојадците и ќе тргне по другиот пат.
Интересно размислување и може да се рече дека и ова е еден од одговорите иако малку прашањето е троа чудно и невообичаено и на некој начин индиректно...нешто како да прашаш некого: што ќе каже велешанецот ако го прашам кој пат води за Валандово...но во секој случај БРАВО за најдениот одговор. Очигледно не си го гледал филмот од каде е оваа загатка. Ќе почекам да видам уште некое размислување па дополнително ќе го дадам и одговорот. поздрав[DOUBLEPOST=1411148826][/DOUBLEPOST]Каде е грешката?

0=0
4-4 = 10-10
(2-2)*(2+2) = 5*(2-2) /(2-2)
2+2 = 5

Последно уредено:
Член од
10 септември 2014
Мислења
144
Поени од реакции
91
Гледам нема други размислувања па еве го одговорот:
Прашањето било: Кое е твоето село? Од кое и село да бил човекот, секогаш покажал кон селото на човекољубците.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ајде и од мене едно прашање - малце математика малце логика... гласи вака

двајца дактилографи пишуваат 2 страници за 2 минути. колку дактилографи се потребни да напишат 18 страници за 6 минути?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815

двајца дактилографи пишуваат 2 страници за 2 минути. колку дактилографи се потребни да напишат 18 страници за 6 минути?
3

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.501

6?

Kajgana Shop

На врв Bottom