C#.NET

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
while((brojki==brojki[1]) || (brojki==brojki[2]) || (brojki==brojki[3]) || (brojki==brojki[4]) || (brojki==brojki[5]))

Не може да споредуваш вака цело поле со конкретна вредност од полето. Зошто едноставно не направиш

Код:
bool imaIstiBrojki;
for (int i = 0; i < 6; i++)
{

for (int j = i+1; j<6; j++)
{

if(brojki[i]==brojki[j])
{
imaIstiBrojki = true;
}

}
}

//ako nema isti brojki vo nizata
if !(imaIstiBrojki)
{
//Napravi nesto
}

int[] brojki=new int[6];

brojki[0] = broj.Next(1, 32);
brojki[1] = broj.Next(1, 32);
brojki[2] = broj.Next(1, 32);
brojki[3] = broj.Next(1, 32);
brojki[4] = broj.Next(1, 32);
brojki[5] = broj.Next(1, 32);

{
while((brojki==brojki[1]) || (brojki==brojki[2]) || (brojki==brojki[3]) || (brojki==brojki[4]) || (brojki==brojki[5])){
brojki = broj.Next(1, 32);
}
}

Програмата стално ми паѓа на програмскиот код кај while. Дали можи да се направи проверката на броеите дали се сите различни? :/
Не сум работел нешто посебно во c#, ама овој дел овде
brojki = broj.Next(1, 32);
Најверојатно ти ја паѓа програмата, затоа што на низа која е објект сакаш да и доделиш целобројна вредност. Ако сакаш да провериш дали сите броеви кои ги генерираш се различни можеш тоа да го направиш вака. Е сега сложеноста на овој код е малце лоша, сигурно може подобро ама тоа е. За секој број ја изминуваш низата и проверуваш дали има некој ист како него. Ако има го менуваш тој број во некоја рандом вредност и го намалуваш i за 1 за во следната итерација повторно да провериш за истиот број бидејќи постои можност со рандомот да си го добил истиот број.
PHP:
static void Main(string[] args)
        {
            Random broj = new Random();
            int[] brojki = new int[6];
            brojki[0] = 1;
            brojki[1] = 1;
            brojki[2] = 2;
            brojki[3] =2;
            brojki[4] = 2;
            brojki[5] =2;
            Console.WriteLine(brojki.Length);
            bool isChanged = false;
            for (int i = 0; i < brojki.Length; i++){
                isChanged = false;
                for (int j  = 0 ; j < brojki.Length; j++)
                {
                    if (brojki[i] == brojki[j] && i!=j)
                    {
                        isChanged = true;
                        brojki[j] = broj.Next(1, 32);
                    }

}
                if (isChanged == true)
                    i--;
            }
            for (int i = 0; i < brojki.Length; i++)
                Console.WriteLine(brojki[i]);
            Console.ReadKey();
        }
    }

Еве и малце поелегантно решение, со листа. Да сум на твое место би избегнувал да користам низи, листите се секогаш подобри за работа, бидејќи овозможуваат доста помошни функции.

PHP:
List<int> lista = new List<int>();
            {
                int brojka = broj.Next(1, 32);
                if(lista.Contains(brojka))
                    i--;
                else lista.Add(brojka);

}

for (int i = 0; i < lista.Count; i++)
                Console.WriteLine(lista[i]);
            Console.ReadKey();

zdravo na site. dali nekoj moze da mi dade link, kompletna lista od: using system. za da gi naucam site. vi blagodaram mnogu

Здраво на сите! вака почетник сум во оваа интересна работа, е сега дали можи како позадински код да го користам шарпов и некој да ми објасни од кај да почнам некои туторијалчина ако има некој да ми испрати би му бил многу благодарен!

Фала многу!
paul deitel, harvey deitel
Paul Deitel, Harvey Deitel - Visual C# 2012 how to program
е ова е книгиште од 1000 и нешто страни. Јас од оваа книга го научив. (додуша уште го учам). Има многу добро објаснати примери и почнува од ептен основите (ако имаш некоја основа за визуелно програмирање можиш да ги скокниш првите 200 страни). Пред 2 години е издадена, и работи со последниот .НЕТ фрејмворк. Единствен недостаток е то шо пример кодовите не можиш да им направиш copy-paste. Мораш да ги куцаш самиот. (n)
Ако сакаш ќе ти ја пратам ПП.

е ова е книгиште од 1000 и нешто страни. Јас од оваа книга го научив. (додуша уште го учам). Има многу добро објаснати примери и почнува од ептен основите (ако имаш некоја основа за визуелно програмирање можиш да ги скокниш првите 200 страни). Пред 2 години е издадена, и работи со последниот .НЕТ фрејмворк. Единствен недостаток е то шо пример кодовите не можиш да им направиш copy-paste. Мораш да ги куцаш самиот. (n)
Ако мислиш за оваа книга кај мене се копираат кодовите.

Untitled.jpg

Фалати многу па да секоја книга ми е добредојдена ако можеш и имаш време испратими. фала уште еднаш.

Значи мислам на непрофесионално програмирање, колку време ќе ми треба да научам од оваа книга. Некаде од 2-3 часа дневно да седнам да читам, пишувам кодови и слично. Имам некоја минимална основа.

И едно малце почетничко прашање... каде се може да го користам, какви фри ленсер проекти може да се изработат?

Значи мислам на непрофесионално програмирање, колку време ќе ми треба да научам од оваа книга. Некаде од 2-3 часа дневно да седнам да читам, пишувам кодови и слично. Имам некоја минимална основа.

И едно малце почетничко прашање... каде се може да го користам, какви фри ленсер проекти може да се изработат?
Visual C# се користе за десктоп апликации. Од глупи работи како програма за кафич или ресторан, па банки и сл. па натаму било каков десктоп софтвер. Е сеа дали само ако ја прочиташ/научиш таа книга ќе можеш да ги правиш тие работи...шознам.

Дали некој може да даде коментар за апликацијава што ја направив? (подолу линк)
Обична апликација (почетничка секако) напишана во C# демек нарачувате пица и бирате додатоци големина ова она а потоа тоа го прикажува преку msgbox. Кажете што мислите, што би можел да подобрам... (ништо посебна нема да биди програмава, само го вежбам кодот).
Инаку не програмирам апликации често туку повеќе сум насочен кон игри..

Линк за даунлоад: https://www.mediafire.com/?425gld866d2xzrf

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom