Мачки (општи дискусии)

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Мачките не смеат да пијат млеко, ниту пак да јадат зачинета храна.
Зошто не смеат да пијат млеко?Иначе подобра е сега,со малите си игра..Јас знаев дека е ради храната,неможе што друго да биде..

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Жално, ама и чудно некако. Мојата 2 пати паѓаше директно на бетон од 4 спрат, па буквално ништо не и беше.
Зависи како ќе падне. Незначи дека ќе преживее и третиот пат. Подобро стави некоја мрежа за да не падне повторно.
Мачките нетреба да пијат млеко и да јадат паштета.
Зошто не смеат да пијат млеко?Иначе подобра е сега,со малите си игра..Јас знаев дека е ради храната,неможе што друго да биде..
Додека се мали повеќето немаат проблем со лактозата. Кога ќе пораснат лачат помалку ензими кои и помагаат во варењето на лактозата па кај некои може да се јават проблеми. Мојот мачор никад немал проблеми со млеко и млечни производи, ни како мал ни сега кога потпорасна.
Значи не важи ова за сите мачки важи само за некои.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Затоа што се лактоз - интолерантни!
Абе не ме драпај,се дави во млеко оваа мојава,само јас згрешив оти и дадов повеќе од што може да испие..Мачка за млеко,како јас за стек со помфрит..Иначе многу е дива,никако во скут да седне,да ја погалиш и слично..Си тера сама,сама си отвара врата кога сака да испадне,иде,лежи и ич кур не ја боли..Имаше една дешавка,кога беше помлада,пред едно 3-4 години..Сакавме да се отарасаме од неа,ја пикнав во картонска кутија,кутијата во вреќа,во камионот и едно 3-4 километри надвор од градот ја однесовме,кај еден човек што чува свињи,наводно да му се најде него..Ја вадиме од кутијата,вреќа и сите справи,ја оставаме таму,си идеме дома...Не поминаа ни 4-5 дена,кога еве ја оваа,си дојде сама..Како го направила тоа и јас незнам..Човекот немаше шанси да ја врати,сама си дојде,ама како и јас незнам..

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Абе не ме драпај,се дави во млеко оваа мојава,само јас згрешив оти и дадов повеќе од што може да испие..Мачка за млеко,како јас за стек со помфрит..Иначе многу е дива,никако во скут да седне,да ја погалиш и слично..Си тера сама,сама си отвара врата кога сака да испадне,иде,лежи и ич кур не ја боли..
Не треба да и биде основна храна млеко туку месо. Млеко или подобро јогурт ако ги сака и нема проблеми после(дијареа, запек, повраќање) може да и даваш одвреме навреме али не секој ден!

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Крка се,пинџур,леќа многу јаде,грав..Утре риба ќе се пржи,па може и на маливе да им дадам малку,имаат скоро еден месец..

L

Lu

Гостин
Абе не ме драпај,се дави во млеко оваа мојава,само јас згрешив оти и дадов повеќе од што може да испие..Мачка за млеко,како јас за стек со помфрит.

Мачките се месождери, и месото е нивната основна исхрана.
Мачките се лактоз - интолерантни ... или да ти објаснам подобро бидејќи гледам дека не разбираш.
Млекото содржи шеќер, кој што се вика лактоза ... и мачките во организмот немаат ензими што можат да ја преработат лактозата (млечниот шеќер) и затоа се лактоз - интолерантни ... и затоа се јавуваат проблеми од типот на повраќање, течна столица, грчење на телото, мачнини, нерасположеност и сл.
Ретки се мачките што немаат проблеми од лактозата.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Крка се,пинџур,леќа многу јаде,грав..Утре риба ќе се пржи,па може и на маливе да им дадам малку,имаат скоро еден месец..
Тоа е храна за луѓе не е за мачки дај не заебавај ќе ја отруеш мачката. Ништо чудно што ти се тресела и повраќала.
Коски од жива риба не и се проблем али коски од пржена риба може да и останат у грло.
Џабе и даваш растителна храна(пинџур, леќа, грав) кога она неможе да ја преработи и да извади енергија од неа. Уште ако ставате кромид во манџите што ги правите тогаш и ебавте матер на мачката. Кромидот е многу отровен за нив. Вакво срање може да јаде само прегладнета мачка. Тоа ти е исто ко на тебе некој трева да ти дава да јадеш.
Немој да и даваш паштета(зачини има многу)!
Храни ја со месо.

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
@Cruise ако продолжиш вака, ќе ти умре мачката. Ако не ни веруваш нас, иди до ветеринар информирај се убаво како се храни маче, вака само ја измачуваш. Нема врска тоа што се јаде, ти си тој што треба да и посочи тоа што треба да јаде, ипак не е човек и не разбира што е штетно за неа.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
@Cruise ако продолжиш вака, ќе ти умре мачката. Ако не ни веруваш нас, иди до ветеринар информирај се убаво како се храни маче, вака само ја измачуваш. Нема врска тоа што се јаде, ти си тој што треба да и посочи тоа што треба да јаде, ипак не е човек и не разбира што е штетно за неа.
10 години ја чувам,се ова јаде што набројав и немала проблем до сега..Едино до прееска,оти ја прејадов и ја препив,моја грешка..Се имам сликано со Ружа,така ја викам,на мојот 12-ти или 13-ти роденден,дебела беше како мечка..Грешка сте вие,може се да јаде,абе 10 години е кај мене..[DOUBLEPOST=1406591976][/DOUBLEPOST]
Тоа е храна за луѓе не е за мачки дај не заебавај ќе ја отруеш мачката. Ништо чудно што ти се тресела и повраќала.
Коски од жива риба не и се проблем али коски од пржена риба може да и останат у грло.
Џабе и даваш растителна храна(пинџур, леќа, грав) кога она неможе да ја преработи и да извади енергија од неа. Уште ако ставате кромид во манџите што ги правите тогаш и ебавте матер на мачката. Кромидот е многу отровен за нив. Вакво срање може да јаде само прегладнета мачка. Тоа ти е исто ко на тебе некој трева да ти дава да јадеш.
Немој да и даваш паштета(зачини има многу)!
Храни ја со месо.
Се тресеше оти ја прејадов,моја грешка беше..Изметот и беше како што треба,и немаше пролив,немаше глисти,додуша имаше глисти,ама и купив од тоа апчето,60 денари од ветеринар,и сега дури гледам е чиста...Мачките што живеат по улици,што јадат по контејнери,подолго и поубаво да не живеат..Од чист сад и давам храна,вода пие од чист сад,и нема промашај..И на кутијата од цигарите пишува дека убиваат,па сите ги пушите..За паштетата може да сте во право,нема да и давам веќе..Јајца варени многу сака,и варам одвреме-навреме,го лупам,и го оставам кај неа,за 10 минути нема ронка..Белката има протеини,нема штета од тоа..[DOUBLEPOST=1406592183][/DOUBLEPOST]
Не е маче,МАЧКА е,ја чувам околу 10-тина години,знам од 2004 е кај мене..Нема гајле бе,што сте се исплашиле,месо ова-она,добра храна е таа што и ја давам,да ја сликам да не сакате?Пробајте и вие,што и фали од леќата,леќата и за нас не е хранлива..А живи бубрези да и земам,ќе ги јаде ли?

Последно уредено:

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.678
Поени од реакции
14.559
Знам дека кога почнавме да ја чуваме мачката пошто неискусни и дадовме млеко еднаш, а беше ептен малечко. Веднаш го фати пролив (додуше мало маче ретко кога има тврда столица), али ипак се познаваше дека нешто не е у ред. Од тогаш никако млеко, ја научивме на купечка храна за мачки, барем кога се спрема јадење дома уопште не замара.

Eте ја сега, љепотиц. На YouTube мачори си гледа :icon_lol:

Последно уредено:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Неговата мачка толерира млеко затоа што тој никогаш не прекинал да дава. Како мали, секој организам лачи лактаза, за да им овозможи на малите искористување на нивната единствена храна во тој период-млекото. Е сега, што е со фората лактоза интолерантни. Како што раснат начинот на исхрана се менува, организамот нема потреба од лактаза и таа се помалку и помалку се лачи. Еден организам може повторно да започне да лачи лактаза и да нема никакви проблеми со варењето на млекото, ако тоа започне постепено да се внесува, всушност како и секоја нова храна. Значи здрав организам ќе толерира млеко, освен ако не се работи за некоја патологија кога организамот не е способен да го произведе ензимот.

Cruise

Ja sam taj iz Cadjavice
Член од
1 јануари 2013
Мислења
2.038
Поени од реакции
940
Неговата мачка толерира млеко затоа што тој никогаш не прекинал да дава. Како мали, секој организам лачи лактаза, за да им овозможи на малите искористување на нивната единствена храна во тој период-млекото. Е сега, што е со фората лактоза интолерантни. Како што раснат начинот на исхрана се менува, организамот нема потреба од лактаза и таа се помалку и помалку се лачи. Еден организам може повторно да започне да лачи лактаза и да нема никакви проблеми со варењето на млекото, ако тоа започне постепено да се внесува, всушност како и секоја нова храна. Значи здрав организам ќе толерира млеко, освен ако не се работи за некоја патологија кога организамот не е способен да го произведе ензимот.
Што ви викам јас..Нема гајле,јаде пие и се шиба со мачори..Поарна е денска,и коски од риба и дадов,ронка нема..

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Мачките нетреба да пијат млеко и да јадат паштета.
Зошто да не јадат паштета, кога се продава храна за мачки од типит на паштета, односно поливната од храната за мачки е паштета.

На мојата омилена и е , и јади скоро двојно повеќе паштета храна отколку тврда.
Моментално ја хранам со следнава:

GOURMET® Gold Senior Pâté with Ocean Fish - https://www.gourmet-cat.co.uk/Products/Details.aspx?BrandRangeId=34&CrsStartIdx=5
GOURMET® Gold Pâté with Turkey - https://www.gourmet-cat.co.uk/Products/Details.aspx?BrandRangeId=5&CrsStartIdx=5

И сите други типови на Гурмет Паштета.

И како сува храна која ја јади на половина од паштетата.

Purina One -

Expecto Patronum

Citizen Erased
Член од
13 јули 2011
Мислења
1.331
Поени од реакции
3.281
Cruise, сигурен си дека то шо го чуваш е мачка? Дај ај стави слика...

:D

Kajgana Shop

На врв Bottom