Ex Yu

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.130
Поени од реакции
13.249
Tutti Frutti репрезент :D

Најубавите стихови:

Најмангупските:

Најпознатата:

Оваа сите ја знаеме од рекламата што идеше едно време:

Исто многу убави:

Ќе ви се допаднат мислам песниве, брзо здосадуваат. Ама кога ги слушате ќе ви се допаѓат. Слушајте ги оние „најмангупските“ мене тие 2 ми се омилени од нив ;)

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Ги слушам моментално ЕКВ и Бјело Дугме. Каква привилегија сме имале ние да растеме на овие простори и да слушаме таква музика. Имав прилика да слушам на пример што се слушало во Германија во тие години и криво ми падна за нив толкава нација а никаква музика. Незнам воопшто во светски рамки ако се исклучат Англија и Америка дали некој вооптшо во тоа време слушал подобра музика од Југословенската и овде не зборам за вкусови туку за квалитет.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.838
Ги слушам моментално ЕКВ и Бјело Дугме. Каква привилегија сме имале ние да растеме на овие простори и да слушаме таква музика. Имав прилика да слушам на пример што се слушало во Германија во тие години и криво ми падна за нив толкава нација а никаква музика. Незнам воопшто во светски рамки ако се исклучат Англија и Америка дали некој вооптшо во тоа време слушал подобра музика од Југословенската и овде не зборам за вкусови туку за квалитет.
Aвстралија такоџе. Има страшни панк бендови, уште пред Секс Пистолс и Рамонс. Зборувам за тоа што слушам, а Англија обично ја поврзувам повеќе или помалку со панкот.
Инаку Југославија ито како имала добри бендови, почнувајќи од Смак па се до Игра Стаклених Перли. Али то е, не си почитуваме во глобала ние нит македонцко, нит балканско.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Aвстралија такоџе. Има страшни панк бендови, уште пред Секс Пистолс и Рамонс. Зборувам за тоа што слушам, а Англија обично ја поврзувам повеќе или помалку со панкот.
Инаку Југославија ито како имала добри бендови, почнувајќи од Смак па се до Игра Стаклених Перли. Али то е, не си почитуваме во глобала ние нит македонцко, нит балканско.
И замисли од такво музичко богатство да паднеш на турбо фолк, што треба да ти се случи со менталната матрица.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.838
И замисли од такво музичко богатство да паднеш на турбо фолк, што треба да ти се случи со менталната матрица.
То е лошо........многу лошо. Веројатно парите и леснотијата побрзо се продадоа уште да реча А. Инаку нз дали знајш една ко прикаска шо се смета за вистина пошто така старите ја раскажуваат. На времето кога Deep Purple држеле концерт во Србија, предгрупа им биле Смак. Овие толку добро растуриле што Парпл излегле на сцената вчудоневидени од моќта и силата на бендот кој како предгрупа требало да биде каде каде послаб од нив. Дури и ,,подуплашени" го истерале концертот :D да не заебат нешто.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Ја обожавам екс-ју музиката, а и бевме такво друштво како помали што бевме сите по таа музика, не се издвојуваше никој. Нормално со теков на годините оние најкомерцијалните песни веќе ти стануваат досадни и клише, но ќе откриеш некоја нова песна или нова група, па така јас од Бјело Дугме и Чорба (многу омилени особено одредени песни) ги открив Азра, Хаустор, ЕКВ кои ми се врв до ден денес, секако ќе спомнам и Филм, Јабука, Индекси, Парни Ваљак, Казалиште и многу други а во последно време ме фатила некоја детска носталгија за Дивлје Јагоде. Мајсторите на кафанската музика од екс-ју просторите поарно за друга тема да ги оставам.

Се изненадив од самиот себе на една журка пред некое време колку јас уствари многу екс-ју песни сум ги знаел, ама онака скоро секој збор.

Не знам дали стварно ЈНА беше четврта армија во Европа, но убеден сум дека екс-ју сцената беше во четирите најдобри во свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom