Е вака пошто планирам да реновирам пообемно дома, сега му е мајката да размислувам за греењето, така да кажи ми како да барам такви клими (дали се посебни модели) кој ги нуди колкава е цена и колку киловати би ми требало ете да спроведам во 3 простории по 15-20 квадрати по едно црево за топлење. Ладењето не ми е проблем пошто и на лето е свежо - долен спрат од куќа изграден од камен. пошто имам џамови во визби би нагметил во еден џам една надворешна а од таму до собите ми е правец горе до едната ми е некои 2 метра а до другата и третата околу 5-7
Зачи шо да барам и колкава снага
Ako zborime za kanalski tip klima eve edna od
Vivax koja bi ti zavrsila rabota so negde 80% optovaruvanje znaci da ne ja macis na 100%, od pojse KW nema zijan. Cena na
ekupi 61999den. Samo nadvoresnata edinica e malku golemka pa za u podrumot dali ke ti ja sobere 980x790, aj za dolzinata ok nego za visinata 79cm e. Taa ja montiras negde vo podrumot (na tavan) na mesto od kaj so ke imas najkratok pat do sobite gledano kako vkupna dolzina vo metri.
Vnatresnata i nadvoresata si se spojuvaat klasicno so bakarni cevki kako da e zidna split. Limitot sto treba da go zapazis e protokot na vozduh, da ne go izgubis po dolgi creva, sto pokratki creva stavis i sto popravo gi vodis bez mnogu prekrsuvanja i premini tolku pojak izduv ke imas vnatre koj posle si go regulliras so min-Max-Auto so daljinskoto ili so resetkite. Znaci ako od nadvoresnata najodalecena ti e sobata so 7metra rastojanie, ti so bakar da stignes edno 3-4m pa tuka da ja namontiras vnatresnata, a od tamu so crevo 3-4metra da stignes do sobata.
Vnatresnata izgleda odprilika vaka na slika (ducted indoor unit) no tesko da dolovi kako izgleda vo realnost zaradi agolot na slikanje.
Izgleda malecka na slikava no zapazi gi dimenziite na vivaxot 1239*558*268 mm, 26,8cm e debela i na tavan pogodna e za da se skrie so gips karton sto tebe vo podrumot nema da ti bide potrebno da go pravis. Ima vkupno 2 otvora od dvete podolgi strani za izduv i usis(usisuva vozduh od prostorot sto go grees/dises, pominuva niz klimata, i od drugata strana se izduvava). Usisnata strana ima filter.
Za da ja spois so creva od izduvnata strana (taa sto gree i ladi ) ti treba edna vakva limena kutija (plenum) na izduvnata strana so 3 otvora (po edna za sekoja soba) koja fakticki ke go deli vkupniot izduv od 1400m3/h na 3 dela
i koja samo se zastrafuva na edinicata od napred i go dobivas ova
posle samo spojuvas so 3 creva od tuka do plenumite so resetkite po sobite. Na spoevite so crevata se stava nekoja plasticna stega i allum traka.
Usisot mozes da go napravis ili po site sobi da ide ili centralno od edna soba so podebelo crevo vo toj slucaj ke ti treba i kutija na usis stranata so eden ili poveke otvori.
Ako samo grees so nea ne ti treba izolacija inaku treba da se izoliraat limovite radi kondenzacija.
Ako vlagas odozdola so crevata vo sobite mozes resetkite da gi stavis i na samiot pod kako na slikava
a pred resetkite crevata bi ti zavrsile so nekoi vakvi plenumi:
Resetkite mozat dsa bidat so/bez regulacija na protok i bez ili so usmeruvaci na duvanjeto po 2 oski ili edna.