Заврши голготата по инспекциите и Нептун ми даде нови клими инвертер за замена на старите што тврдеше од почеток дека се со енергетска ефикаснос А++ така да ако си ги бараш своите права сепак на крај ке ги добиеш башка и казна лапнаа Па пак нека лажат ова за памет им бешеСакам да ве известам дека климава сепак е енергетска класа G. Иако уште се замарам со ДПИ (државен пазарен инспекторат) сепак Нептун ги смени флаерите и сега не кажува дека се А+ енергетска ефикасност и за ниту една клима не кажува која енергетска класа е. Така да внимавајте што клими ке купите иако како што гледам нема во Македонија клима со енергетска ефикасност А+
Заврши голготата по инспекциите и Нептун ми даде нови клими инвертер за замена на старите што тврдеше од почеток дека се со енергетска ефикаснос А++ така да ако си ги бараш своите права сепак на крај ке ги добиеш башка и казна лапнаа Па пак нека лажат ова за памет им беше
Sekoja cest, bravo!Заврши голготата по инспекциите и Нептун ми даде нови клими инвертер за замена на старите што тврдеше од почеток дека се со енергетска ефикаснос А++ така да ако си ги бараш своите права сепак на крај ке ги добиеш башка и казна лапнаа Па пак нека лажат ова за памет им беше
Каде во Скопје да побарам клима, квалитетна 90% за разладување на добро изолиран стан од 45м2?
Мислам на Gree, Toshiba и уште некоја марка ако ја заборавив.
Однапред фала
Прва и најевтина варијанта е да ја искористиш постојната печка овака, друго поскапо решение би ти било да земеш нова печка со вентилација како овие овде, и кај нас само овде ги имам видено вероватно и на други места ги има. Трета варијанта која вероватно ке те кошта поефтино од втората(1000еу 7КWнадворешна и 1внатрешна) е да наместиш една инвертер каналска за внатрешна(на плафон) па од неа да однесеш црева за вентилација до сите соби слично како кај првата и втората варијанта. Последново многу зависи од просторот и распоредот на собите т.е. патот од каналската до собите треба да ти е што пократок, пример ако имаш мал ходник од кој се влегува во сите соби би било идеално место. Во сите 3 варијанти имаш бушење отвори за вентилација кои не се големи, до 200мм, цревото термо изолирано е околу 200ден/м. Во последниот случај со климава добиваш и ладење покрај греењето а би те коштало околу 1500еу со црева и монтажа. За споредба само радијаторите би те фатиле преку 1000еу за што ти треба плус и нова печка. Каналскава мислам ти е идеално решение и заради рамниот плафон бидејки немаш бетонски носачи за рипање со цревата, да имаше носачи ке ти требаше мултисплит место каналска со X-број на внатрешни единици колку што е бројот на собите а тоа ке те кошта поскапо уште на почеток.што би бил добар избор за греење на спрат од куча. долен спрат, над визби, надворешни зидови од камен доста дебели малтерисани и надвор и внатре, дограма солидна. Пошто зидовите се носечки (стара градба) не можам да ги туркам и отварам поголеми простории така да си има повеќе соби башка кујна, башка трепезатрија, салон, спална, детски дневна.. и не ми е практично да држам сите врати отворени, сега за сега кујна имам шпоре на дрва кое се користи на зима и за готвење и по собите електрични печки али многу имам киловати, една шеска, една петка и една мислам тројка ли беше, ај ова зима не беше ладна и поминував со по 5-6 иљади месецо али во ладни зими и до 10 иди сметка за струја, па се мислев дали оние мермерни радијатори распоредени по соби плус на дрва в кујна би ја топлело према она што гледам, место 14 киловати со мермерните би ми било доволно 6-7.. има ли некој исуство со нив или да се стиснам и клам парно на дрва, то значи набавка на камин или шпоре со котел, цевки ребра вентили мајстор можи околу 2-2,5 иљади евра....