Струјомерите - како функционираат?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Да ама плинот праи БУУУУУМ и руши. Струјата не праи БУУУМ.
Многу помалку имам прочитано за несреќи со плин од колку за несреќи со плин, многу повеќе пожари и жртви настанале од електрична инсталација од колку од плин.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Исто ќе потрошиш и на струја и на плин. Финтата е што на плин имаш бомба дома
не си во право. ај да не бидам јас репер за трошок, а и лет, пошто очигледно он е друг екстрем, ....... една боца од големите трае некаде 3 месеци. тоа се 900 ден поделени на 3 дела, односно 300 ден по месец. па удри ти матматика дали се штеди и колку
П.С. ај пробај само еден месец да ставиш да готвиш на плин. значи се што треба да биде на рингла, да биде на плин, па после дојди и сподели со нас. ќе се зачудиш колкава ќе биде разликата ако пробаш.[DOUBLEPOST=1402994599][/DOUBLEPOST]
Многу помалку имам прочитано за несреќи со плин од колку за несреќи со плин, многу повеќе пожари и жртви настанале од електрична инсталација од колку од плин.
така е! ова ко да се земе да се споредува со авионски и автомобилски превоз. ....................... кој е посигурен?

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
не си во право. ај да не бидам јас репер за трошок, а и лет, пошто очигледно он е друг екстрем, ....... една боца од големите трае некаде 3 месеци. тоа се 900 ден поделени на 3 дела, односно 300 ден по месец. па удри ти матматика дали се штеди и колку
П.С. ај пробај само еден месец да ставиш да готвиш на плин. значи се што треба да биде на рингла, да биде на плин, па после дојди и сподели со нас. ќе се зачудиш колкава ќе биде разликата ако пробаш.

Башка се ама плинот е канцероген. Храната спремна на струја и дрва е повкусна од онаа на плин.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Башка се ама плинот е канцероген. Храната спремна на струја и дрва е повкусна од онаа на плин.
од опасно, премина на дека е ист трошок, сега преминуваш дека е повкусно................ :confused:
целта ти е само да хејташ?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.752
Поени од реакции
2.564
првата е дека е многу скапо да купиш таков шпорет. ДА, со време се враќаат средствата, али рекот кој може да си дозволи да го купи
вториот проблем е со алуминиумот. односно неговата струјоспроводливост. најголем проблем се тука експрес лонците кои повеќето се од алуминиум и со тоа се неупотребливи на индукција
и како трето, .......пошто сите тенџериња/лонци/шерпи/тавчиња се искривени на дното, овални, пак доаѓа до тоа дека имаме проблем
со тоа се зголемува трошокот, а како што веќе реков и самото купување е скапо, а камоли и тенџериња јово-наново.
ова го знам од причина што мој колега го купи и се потроши уште за да може да биде функционален.
а плински шпорет, .... ефтин нема додатни трошоци освен ак онемаш боца да си ја купиш, полниш на бензинска и тоа.
сега за сега, ситуацијата е таква во земјава да само ретки луѓе со во моност за индукција........ и со здравје да си го користиш
Беа многу скапи, сега се речиси иста цена како и стаклокерамичките плотни. Еве цени од едно решо и плотна. Јас мислам дека неинформираноста на луѓето за предностите е причина за непопуларноста на овие плочи кај нас.Со најголемиот број садови за готвење може да се готви на овие плотни. Сигурено не вариш кафе/млеко/супа во експрес лонец или било што пржиш во него.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Беа многу скапи, сега се речиси иста цена како и стаклокерамичките плотни. Еве цени од едно решо и плотна. Јас мислам дека неинформираноста на луѓето за предностите е причина за непопуларноста на овие плочи кај нас.Со најголемиот број садови за готвење може да се готви на овие плотни. Сигурено не вариш кафе/млеко/супа во експрес лонец или било што пржиш во него.
кога ова го гледав пред 2 год беше многууууу скапо. сега како што ми прати линк е 16 000. и што е ок. не викам не. можда да сум сега во потреба и би помислил, но на ова треба да се додаде плус и за рерна. ....... мене ме фати комплет 14 000 на алфа плам. ............... да можев да купам ќе купев комплетен шпорет на плин, со рерна, ама цената ја дига за дупло, .......... 26 000................. а рерна ретко користам

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Исто ќе потрошиш и на струја и на плин. Финтата е што на плин имаш бомба дома
Не е исто.
Моите готват на плин,сопругата на струја.Другото се е исто ама јас плаќам 2200-2700 денари а моите 1500-2000 денари.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Не е исто.
Моите готват на плин,сопругата на струја.Другото се е исто ама јас плаќам 2200-2700 денари а моите 1500-2000 денари.
не си скржав ;)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
@Branchez oд каде ја зема плотната, колку пари?
Се извинувам на задоцнетиот одговор, плотната ја земав по цена од 13.500, што е скоро иста како за обична стаклокерамичка. Плус 5 години гаранција има.
Едино што треба половина од тавчињата и лончињата да сменам, ама тоа може постепено да го направам.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.469
Поени од реакции
35.200
... плотната ја земав по цена од 13.500, што е скоро иста како за обична стаклокерамичка. Плус 5 години гаранција има...
Пола прашање не одговори! ;)

Член од
21 мај 2014
Мислења
61
Поени од реакции
55
Овие од евн наплакаат привидна мокност, иако треба да наплакаат само активна а не и рекативна + ДДВ и имаше нешто како оптоварување на мрежа демек со една сијалица ја оптоваруваш мрежата, глупости ама во нивни раце сме сите, така да ке прават што сакат.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Се извинувам на задоцнетиот одговор, плотната ја земав по цена од 13.500, што е скоро иста како за обична стаклокерамичка. Плус 5 години гаранција има.
Едино што треба половина од тавчињата и лончињата да сменам, ама тоа може постепено да го направам.
кога ќе го обновуваш инвентарот со лончиња, обрати внимание дека никако не смееш да купиш од стариот тип со емајл.
обавезно да биде од новите, со дупло дно и сл

Kajgana Shop

На врв Bottom