Струјомерите - како функционираат?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Да ама плинот праи БУУУУУМ и руши. Струјата не праи БУУУМ.
абе сега да не се докажуваме, ама струјата пали!!! така да и тоа и тоа се опасни. секое на свој начин. нема тука поопасно или помалку опасно.
секој гледа да заштеди на секој можен начин, а веруј, лет и јас сме само од некои кои ги осетиле благодетите на плинот. се разбира, редовно одржување на цревата, еве сега мене ми се ближат две години, и ќе го менувам. без разлика дали треба или не.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
абе сега да не се докажуваме, ама струјата пали!!! така да и тоа и тоа се опасни. секое на свој начин. нема тука поопасно или помалку опасно.
секој гледа да заштеди на секој можен начин, а веруј, лет и јас сме само од некои кои ги осетиле благодетите на плинот. се разбира, редовно одржување на цревата, еве сега мене ми се ближат две години, и ќе го менувам. без разлика дали треба или не.
Остај ти тоа. Гас е не е играчка. Подалеку од тебе помирен си.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Ставив индукциска плотна, троши колку плин, па и поефтино, а е на струја.

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Остај ти тоа. Гас е не е играчка. Подалеку од тебе помирен си.
ок, јас си го имам тој став. а ти како сакаш. или преплаши се и пробај или остани си на струја.
и за колите така викаа, па еве гледам дека илијадници возат а ниедна не експлодирала
Ставив индукциска плотна, троши колку плин, па и поефтино, а е на струја.
тоа е многу убава работа, само има неколку работи кои не идат во прилог.
првата е дека е многу скапо да купиш таков шпорет. ДА, со време се враќаат средствата, али рекот кој може да си дозволи да го купи
вториот проблем е со алуминиумот. односно неговата струјоспроводливост. најголем проблем се тука експрес лонците кои повеќето се од алуминиум и со тоа се неупотребливи на индукција
и како трето, .......пошто сите тенџериња/лонци/шерпи/тавчиња се искривени на дното, овални, пак доаѓа до тоа дека имаме проблем
со тоа се зголемува трошокот, а како што веќе реков и самото купување е скапо, а камоли и тенџериња јово-наново.
ова го знам од причина што мој колега го купи и се потроши уште за да може да биде функционален.
а плински шпорет, .... ефтин нема додатни трошоци освен ак онемаш боца да си ја купиш, полниш на бензинска и тоа.
сега за сега, ситуацијата е таква во земјава да само ретки луѓе со во моност за индукција........ и со здравје да си го користиш

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
ок, јас си го имам тој став. а ти како сакаш. или преплаши се и пробај или остани си на струја.
и за колите така викаа, па еве гледам дека илијадници возат а ниедна не експлодирала

тоа е многу убава работа, само има неколку работи кои не идат во прилог.
првата е дека е многу скапо да купиш таков шпорет. ДА, со време се враќаат средствата, али рекот кој може да си дозволи да го купи
вториот проблем е со алуминиумот. односно неговата струјоспроводливост. најголем проблем се тука експрес лонците кои повеќето се од алуминиум и со тоа се неупотребливи на индукција
и како трето, .......пошто сите тенџериња/лонци/шерпи/тавчиња се искривени на дното, овални, пак доаѓа до тоа дека имаме проблем
со тоа се зголемува трошокот, а како што веќе реков и самото купување е скапо, а камоли и тенџериња јово-наново.
ова го знам од причина што мој колега го купи и се потроши уште за да може да биде функционален.
а плински шпорет, .... ефтин нема додатни трошоци освен ак онемаш боца да си ја купиш, полниш на бензинска и тоа.
сега за сега, ситуацијата е таква во земјава да само ретки луѓе со во моност за индукција........ и со здравје да си го користиш
Аууу се сум прочитал ама стипси до вакво ниво НЕ

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
а за плин едвај 300 ден, нели?
ма цела боца ми оди месецот од големите, кај мене нема нешто да е непржено несварено... по 10 чаеви, 10 кафиња, појадок ручек и вечера се топли јадења, али околу 1000 -1100 ми е сега струја, 800 плин - 1900 а лето се движев 2500-2700 струја така да пак некаква заштеда е

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Аууу се сум прочитал ама стипси до вакво ниво НЕ
некој има, а некој има помалку. секој денар се важи, 500од вамум 300 од онаму, .... и кога ќе видиш си заштедил 3000+ ден, ...... ако тебе ти се вишок, на некој не му се. замисли, има луѓе кои живеат со само 8000, па оди на него спомни му и 1000 ден, има да биде пресреќан кога ќе му најдеш начин да ги заштеди.
а ти богато момче, ........ ај донирај секој месец по 5000 ден кај мена за да можам да купам индукција, а и да ги плаќам сметките, ..... бива?

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
некој има, а некој има помалку. секој денар се важи, 500од вамум 300 од онаму, .... и кога ќе видиш си заштедил 3000+ ден, ...... ако тебе ти се вишок, на некој не му се. замисли, има луѓе кои живеат со само 8000, па оди на него спомни му и 1000 ден, има да биде пресреќан кога ќе му најдеш начин да ги заштеди.
а ти богато момче, ........ ај донирај секој месец по 5000 ден кај мена за да можам да купам индукција, а и да ги плаќам сметките, ..... бива?

Да бев богат немаше да сум на балканот. Така да успех.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ма цела боца ми оди месецот од големите, кај мене нема нешто да е непржено несварено... по 10 чаеви, 10 кафиња, појадок ручек и вечера се топли јадења, али околу 1000 -1100 ми е сега струја, 800 плин - 1900 а лето се движев 2500-2700 струја така да пак некаква заштеда е
точно тоа го зборев, 500+ ден заштеда, ...... али изгледа си ефтин според зобровите на колеата;)[DOUBLEPOST=1402994112][/DOUBLEPOST]
Да бев богат немаше да сум на балканот. Така да успех.
тогаш почитувај ги и тиа 500 ден што некој сака да ги заштеди. а не тука да пробуваш да омаловажуваш. нити сме тука да си ги мериме, нити да омаловажуваме. тука сме да споделиме и помогнеме ако/кога можеме

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Нема шанси толку да заштедиш.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.469
Поени од реакции
35.200
Кељав не го дрви, не мешај штедливост со скржавост. :)

Цел запад е на плин ебаго... си има стандарди, си има механизми. Нема да бидеш стипса на инсталацијата, и на мерни инструменти со аларми за присуство на гас. Пак ќе испадне многукратно поевтино од индукциона плотна.

@Branchez oд каде ја зема плотната, колку пари?

Keljav

baram zena - test kujna
Член од
8 март 2009
Мислења
1.372
Поени од реакции
310
Исто ќе потрошиш и на струја и на плин. Финтата е што на плин имаш бомба дома

Kajgana Shop

На врв Bottom