Даглас Адамс > Некојси бог
Од Автостоперскиот водич низ галаксијата:"...И не само што се работи за исклучително значајна книга туку е многу поуспешна - попопуларна е од "Небесен омнибус за домарите", подобро се продава од "Уште педесет работи што може да се изведат во бестежинска состојба", а и поконтроверзна е од филозофските бестселери на Улон Колуфид "Во што згрешил Бог", "Уште некои негови најголеми грешки" и "Море кој е тој Бог?"... "
Бертранд Расел - раселов чајник:
"Ако јас предложам дека меѓу Земјата и Марс има кинески чајник кој се врти околу сонцето во елиптична орбита, никој не ќе може да го побие моето тврдење, бидејќи бев внимателен да додадам дека чајникoт е премногу мал за да се открие дури и со нашите најмоќни телескопи. Но, ако јас кажам дека моето тврдење не може да биде побиено, таа е неснослива претпоставка на дел од човековиот разум да се сомнева во таа претпоставка ,а за мене би се рекло дека зборувам глупости. Ако, и покрај тоа, за постоење на таков чајник се потврди во антички книги, учени како света вистина секоја недела, и наметнето во умовите на децата во училиште, двоумење за да веруваме во постоењето на чајникот ќе биде знак на ексцентричност и психијатрите би обрнале внимание на скептикот во времето на просветителството, или инквизиторот би обрнал внимание на скептикот во времето на инквизицијата."