Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Се греев на дрва, добра печка итн..трошев околу 40.000 ден за грејна сезона за 100квадрати.... пред 2 год купив панели за секоја соба...убаво стоплено ама под 18.000ден сметка за струја месечно не бев..... пред 1.5год ставив внатрешна изолација , гипс картон со тервол 5ка (збиен малку пошто не сакав зидовите да ги смалам за 6цм ) ги смалив само надворешните зидови за 4.2цм ..и си ставив две инвертер клими од по 3.5кв (4.2кв топлинска моќ) (Мидеа фирма 30.000ден една)за сите 100квадрата...една у централна соба да дува и накај спална, и друга у дневна соба. Искрено за цела сезона потрошив окол 12.000 ден за струја (од октомври до март-април) ....подобро здравје, поевтино здравје, почисто здравје.... да напоменам после долго истражување и читање (пошто не сум експерт) се решив за внатрешна изолација (и на плафоните + ) затоа што клима уредот го топли амбиенталниот воздух што би било смрт ако ставев надворешна изолација (немаше ништо да стоплам) ...после долги години се преродив...
Pametna izvedba.Uste nadvoresna izolacija ako imas toa ti e skoro polupasivna kuka.Solidni prozorci i top.Bravo

imam pvc...nadvoresna izolacija nemam, ama mislam deka i ne mi treba....duri ni fasada nemam :) ...onakvi ukrasni cigli se, tuli ...ne znam kako se vikaat ...demek pred 30god koga e pravena kukata tie bile ukrasni i ne se stavalo fasada na niv...ali nvm ...vaka e ekstra...od dvete klikmi sto gi staviv , 80 % od zimovo sto pomina mi rabotese samo edna posto bese toplo mnogu, jas na kusi rakavi celo zimo , spijam so kebe samo, a decava se skletisuvaa non stop obleceni toplo :)..ne stedam posto so 2 mali deca sum, ama i evtino si pominav, ekstra e !!!

World War Z е доста лош. Колкави очекувања имав, а едвај 5ка му дадов. 7ката на ИМДБ и тоа како не е заслужена.

Ја има ли некој гледано трилогијата Easy Money ака Snabba cash со Робокапот?
Да се симиња или не?

x men days of future past до толку е добар ?

8.6/10 ќе паѓа ова или рано е да се збори ама гледам сеа за сеа не мрда

Јас земав таква клима и во Нептун ме убедуваа дека е А+ ама кога ми ја монтираа во упатсвото на климата искочи нешто друго дека е енергетска класа G со SEER 2.6 i SCOP 1.9 така да изгледа се е само лага. Се јавив пак во Нептун и ме убедуваат дека според региони таа имала различни енергетски вредности и за МК имала А+. Јас не им верувам па ги пријавив во Организација на Потрошувачи па ке видиме што ке искочи па ке ве информирам. Иначе можеш да ја најдеш на интернет под име SAMSUNG AR12HQFSBWKN

Сакам да ве известам дека климава сепак е енергетска класа G. Иако уште се замарам со ДПИ (државен пазарен инспекторат) сепак Нептун ги смени флаерите и сега не кажува дека се А+ енергетска ефикасност и за ниту една клима не кажува која енергетска класа е. Така да внимавајте што клими ке купите иако како што гледам нема во Македонија клима со енергетска ефикасност А+

Сакам да ве известам дека климава сепак е енергетска класа G. Иако уште се замарам со ДПИ (државен пазарен инспекторат) сепак Нептун ги смени флаерите и сега не кажува дека се А+ енергетска ефикасност и за ниту една клима не кажува која енергетска класа е. Така да внимавајте што клими ке купите иако како што гледам нема во Македонија клима со енергетска ефикасност А+
Samo inverter modeli moze da bidat A energetska klasa, ili A+, A++
Obicnite, ne-inverter modeli nemoze da nosat takva oznaka. Evropska regulativa.
Mislam deka vo nekoi Evropski zemji veke e zabraneto da se prodavaat ne-inverter klimi.

A toa sto go pisuvaat neptun, tecnomarket, set... ili go kazuvaat prodavacite, vo nikoj slucaj ne e verodostojno.

нема во Македонија клима со енергетска ефикасност А+

Ima.ima i so A++, samo treba da platis

Се е маркетинг и неото и самсунгот што ги имам се со многу слични перформанси арно ама едната е декларирана како А+ и во ладење и греење додека другата си е коректно заведена како Д класа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom