Work and travel USA

• Креатор на темата Креатор на темата *ANE*
  • Време на започнување Време на започнување
Пази на СИДА и ЦРНЦИ!
Не знам што зборуваш срцка, главната причина за моето заминување во САД е да се плеснам со црнец.

Целосно се согласувам со ова. Половина од луѓето кои беа со мене на интервју во амбасада не знаеа што се случува, или подобро кажано не беа воопшто информирани; мислеа дека кога ги викаат на шалтерот 3 за отпечатоци им почнува интервјуто, па го креваа телефонот, отпоздравуваа со hey и hi, потврдуваа со yeah, зборуваа тивко, не воспоставуваа контакт со очи. Ова се основни правила на формална комуникација секаде, и не знам зошто не ги знаеа, или зошто не ги научиле кога знаат дека ќе имаат интервју со конзул.

Следниот проблем е недоволна информираност околу програмата. Совршениот W&T кандидат работи неколку месеци во САД, заработува, ги троши парите таму, и кога се враќа е на 0. Заработување пари, макар било и за најблагодарни цели како запишување мастерс, вложување во својата иднина или помагање на сиромашните не е предвидено со оваа програма. Тоа што студентите заработуваат е јавна тајна, но ако те прашаат зошто ќе одиш има милион подобри одговори од овој.

Единствено што не се согласувам е последниот дел, затоа што конзулот може да се јави на факултетот и да провери дали навистина си ги полагал тие предмети. Тоа се случи со еден кандидат кој седеше до мене и кој беше интервјуиран од главниот конзул, го повика на интервју, потоа му рече да седне затоа што требало да се јави и да провери нешто околу него, а на крај не знам како сето тоа заврши затоа што во меѓувреме бев повикана на интервју и потоа си заминав. Можеби ова се случува ретко и е најлошото сценарио, но според мене не е добра идеја да лажеш конзул.

За крај, јас не мислам дека критериумите се нешто зголемени, лани све живо отиде во Америка, отиде другар што имаше 2ка по англиски на матура, отиде другарка со година на квадрат. Годинава во мојата група (за Сан Франциско) 14/15 луѓе земаа виза. Не знам дали зависи од агенцијата, ама ние бевме информирани до најмал детаљ за сешто, па ако не ве информираат, прашувајте.

Не знам што зборуваш срцка, главната причина за моето заминување во САД е да се плеснам со црнец.

Целосно се согласувам со ова. Половина од луѓето кои беа со мене на интервју во амбасада не знаеа што се случува, или подобро кажано не беа воопшто информирани; мислеа дека кога ги викаат на шалтерот 3 за отпечатоци им почнува интервјуто, па го креваа телефонот, отпоздравуваа со hey и hi, потврдуваа со yeah, зборуваа тивко, не воспоставуваа контакт со очи. Ова се основни правила на формална комуникација секаде, и не знам зошто не ги знаеа, или зошто не ги научиле кога знаат дека ќе имаат интервју со конзул.

Следниот проблем е недоволна информираност околу програмата. Совршениот W&T кандидат работи неколку месеци во САД, заработува, ги троши парите таму, и кога се враќа е на 0. Заработување пари, макар било и за најблагодарни цели како запишување мастерс, вложување во својата иднина или помагање на сиромашните не е предвидено со оваа програма. Тоа што студентите заработуваат е јавна тајна, но ако те прашаат зошто ќе одиш има милион подобри одговори од овој.

Единствено што не се согласувам е последниот дел, затоа што конзулот може да се јави на факултетот и да провери дали навистина си ги полагал тие предмети. Тоа се случи со еден кандидат кој седеше до мене и кој беше интервјуиран од главниот конзул, го повика на интервју, потоа му рече да седне затоа што требало да се јави и да провери нешто околу него, а на крај не знам како сето тоа заврши затоа што во меѓувреме бев повикана на интервју и потоа си заминав. Можеби ова се случува ретко и е најлошото сценарио, но според мене не е добра идеја да лажеш конзул.

За крај, јас не мислам дека критериумите се нешто зголемени, лани све живо отиде во Америка, отиде другар што имаше 2ка по англиски на матура, отиде другарка со година на квадрат. Годинава во мојата група (за Сан Франциско) 14/15 луѓе земаа виза. Не знам дали зависи од агенцијата, ама ние бевме информирани до најмал детаљ за сешто, па ако не ве информираат, прашувајте.

Скоро со се што кажа се согласувам, и дека тоа со испитите нема врска, јас кога одев бев трета година, имав две неположени испити од прва година и два од трета и никој ниту спомна ниту ме праша нешто колку испити сум положил и слично единствено прашање поврзано со факултетот беше дали ми се допаѓа тоа што го учам.
Само во екстремни случаеви би имало влијание , пример втор запишан факултет, и положен само еден испит или последна година оставена само дипломска.
А и фактот што имаше некој што незнаеа да одговорат на how old are you и одговараат што учат :) едноставно среќа е да се се земи виза :) .

Искрено, и да се јави на државен факултет ќе треба професорот лично да го бара бидејќи ти кај професорот „си полагал“ а он е должен да однесе пријава во деканат во јуни и да
го завери предметот, така да бар за кај мене на факултет и да се јави конзулот кај деканот нема да може да се разберат.
Макар да во право си, и јас не би ризикувал до толку, подобро е да кажеш дека ќе ги полагаш пред датумот предвиден за започнување на W&T програмата, така бар не си излажал.

И да, за последниот дел, многу е битно и да се погоди агенцијата. Има некој (дури и од големиве„реномирани“ )агенции кој најискрено не се грижат воопшто за кандидатите, не ги спремаат за интервјуа, само земаат пари за програмата и завршуваат со студентите.
Затоа од старт се поминува во повеќе агенции и се гледа со кој од нив можеш муабет да направиш, да те информираат како што треба, а не да ти пратат меил со понуди за америка и да те одјебат одма.
Конкретно, во агенцијата преку која што одам, имавме и организирани пробни интервјуа за амбасада преку скајп, и ни беа праќани секакви информации што би ни биле важни, a како тотална спротивност на тоа, на другар агенцијата им даде понудата и им даде датуми до кога треба да си завршат со амбасада, до кога треба авионски карти да имаат купено и толку, им заврши замарањето со студентите.

Некој што одел изминативе години може да ми каже дали смее во рачен багаж да носам храна и пијалоци (сокови и вода) и ако може колку? нема да пијам и јадам во авион :)

Некој што одел изминативе години може да ми каже дали смее во рачен багаж да носам храна и пијалоци (сокови и вода) и ако може колку? нема да пијам и јадам во авион :)

Дозволено е во многу мали количини.
3-1-1 for carry-ons = 3.4 ounce (100ml) bottle or less (by volume); 1 quart-sized, clear, plastic, zip-top bag; 1 bag per passenger placed in screening bin. One-quart bag per person limits the total liquid volume each traveler can bring. 3.4 ounce (100ml) container size is a security measure.

Истото до 100 грама е дозволено за следните работи.
  • Cranberry sauce
  • Cologne
  • Creamy dips and spreads (cheeses, peanut butter, etc.)
  • Gift baskets with food items (salsa, jams and salad dressings)
  • Gravy
  • Jams
  • Jellies
  • Lotions
  • Maple syrup
  • Oils and vinegars
  • Perfume
  • Salad dressing
  • Salsa
  • Sauces
  • Snow Globes
  • Soups
  • Wine, liquor and beer
Незнам зошто би носел храна до 100 грама со тебе или пак вода до 100 мл.

дали ќе можете да ми кажете малку повеќе околу тоа ако не сме задоволни од работата и ако сакаме да бараме нова како се пријавува во CCI дали се чека, дали би имале некакви последици .... благодарам однапред

Зашо нема да пиеш и да јадеш во авион? o_O

Кој има поднесено за С. Каролина поточно за Kitty Hawk несто како полуотров доаѓа , и дали некој имал искуство таму со хаускипинг, фала однапред поздрав
Инаку јас дури сега оваа недела ке аплицирам касно се решив и се наеднаш ке плакам и веднап би требало и за интервју , па не знам какви ми се патнсите на факс сум добар имам се положено и околу 9.4 просек ..

Последно уредено:
@Misery @Дениција

Прочитајте го моето искуство од амбасада неколку страни позади и се ке ви биде јасно.Како што најбројувате случаи дека заслужено има луге кој не добиле виза јас така можам да набројам апсурдни причини зашто не даваат виза.На некој од вас да не му дале виза сигурно со нема така да дискутирате на темава.

@Misery @Дениција

Прочитајте го моето искуство од амбасада неколку страни позади и се ке ви биде јасно.Како што најбројувате случаи дека заслужено има луге кој не добиле виза јас така можам да набројам апсурдни причини зашто не даваат виза.На некој од вас да не му дале виза сигурно со нема така да дискутирате на темава.

Го прочитав твоето мислење уште кога го напиша и знам дека е апсурдно што не ти дале виза. Работите кои јас ги напоменав не се формула за задолжително добивње виза, туку само совети за зголемување на шансите за добивање. Добивање виза е комбинација од среќа, положени испити, и добро претставување пред конзулот, тебе веројатно ти недостасувало првото.

Nekoj na 2 ri da leta , relacija Skopje-Istanbul_Chikago.. uste podobro da e za u CEDER POINT ..

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

Господ нека ти е на помош. Сидер поинт, дефинитивно најлошиот период од мојот живот.

Oti sto e rabotata za u ceder ? Navedi nekoj pricini , od koj aspekt ne e dobro , nesto vo vrska so uslovi za ziveenje , plata ... ?

Oti sto e rabotata za u ceder ? Navedi nekoj pricini , od koj aspekt ne e dobro , nesto vo vrska so uslovi za ziveenje , plata ... ?

Брат јебига , поарно да бидам реален отколку да те лажам дека се е супер. Како прво смештајот е катастрофа , обавезно ако имаш некоја мрежица за прозорци да си носиш зошто има повеќе комарци и бумбари од мочуриште. Сигурно знаеш дека Сидер Поинт се наоѓа на мало островче , и е одделен од Сандански со мост долг некои 5-6 километри , така да од 4 страни си опколен со вода и има многу инсекти. Насабајле доаѓаат едни како пеликани или што ти знам што , и се нестат точно на кровот каде што се сместени вработените. Такви гласни суштества до сега не сум сретнал , и ќе почнат да квичат точно во моментот кога сонот ти е најсладок. Туширањето е војничко , има да се изнагледаш јајца и курци секој ден како се клатат. :pos: Значи на мене смештајот ми беше главна причина поради која не ми се допадна. Паркот е фантастичен , не е за џабе во првите 3 во цел свет , нема што нема и ти како вработен кога ќе имаш слободни денови можеш бесплатно да се возиш на што ти душа сака. Имаш прекрасна плажа на другиот излез од паркот , и обично ја користат и гости и вработени.

На мене смештајот ми беше катастрофа , исто како во македонските студентски домови , не заслужуват тие луѓе таму за таа бедна плата вакво понижување. Во собата сте по 3ца , гледај да зафатиш посебен кревет оти смрт е тоа со тие двоспратните. Кај девојките е можеби за нијанса подобро али пак не ги задоволува основните потреби. Ќе чекаш сабајле на ред пола саат заби да измиеш , а ќе бидеш сведок на црнците како заплакнуват мишки под чешмата. :pos: Платата тука потпишав на 9 долари од саат, таму кога отидов зимав 7.70. Бев само 3 недели таму , го земав тоа бројчето и дрим да ме нема. Прашај ме што те интересира , за Сидер поинт можам книга да напишам. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom