Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
2 октомври 2008
Мислења
3.434
Поени од реакции
7.286
I od start, koga gledas film negov znaes deka ke treba da mozgas i da se zamaras, thats how he rolls, ako veke covek znae kakvi filmovi pravi a ne e podgotven za takvo nesto, batali, glej go posledniov spiderman kako ti go vregja iq-to ( sve da mu ebam ) i toa e toa.
Има квалитетни филмови кои можеш да ги гледаш и да не се замараш и мозгаш. И не се малку, туку скоро сите култни и класици се такви. Ако на човек му е досаден Линч, не мора да гледа спајдермен кој наводно му вреѓа IQ, туку може да гледа Fight Club ili revolver

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.135
Поени од реакции
37.672
Или замисли филм 90 минути двајца како седат и не прават муабет. Убавината на филмот е сам да сфатиш зашто 2цата не прават муабет, кои се двајцата ликови, која е нивната историја и што ли уште не.
Е во тоа е убавината на филмот да гледаш филм а да не знаеш што гледаш. Милина :love::love:
Па има еден куп филмови во кои ликовите не прават муабет, речиси воопшто. Пример - Тишина на Бергман си го гледал?

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Па има еден куп филмови во кои ликовите не прават муабет, речиси воопшто. Пример - Тишина на Бергман си го гледал?
Не, ама сега дефинитивно ќе го пуштам. Еј филмчиште ! Цел филм никој не прави муабет. Па макви Трансформерси какви бакрачи ова е уметност !!!!!

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Според критериумите крајот да биде оставен на убедување на гледачите и не мора да има многу муабет во филмот All Is Lost е врвно дело на филмската уметност. Ете Џимеј ако не си го гледал ти го предлагам.

Мене ми беше одличен иако сега гледам доста му паднал рејтингот

G

grande-juve

Гостин
Не, ама сега дефинитивно ќе го пуштам. Еј филмчиште ! Цел филм никој не прави муабет. Па макви Трансформерси какви бакрачи ова е уметност !!!!!
Драгонски, филмови се ова, не радио :). Не мора некој да збори за да ти долови и пренесе емоции преку екранот... Трансформери не планирам да ги гледам, МД е закон, Lost Highway не ми беше баш закон, All is Lost закон, Blue Velvet е за сите!

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.407
Поени од реакции
25.283
Добро е што развиваме некоја дискусија во темава, инаку беше тивка ко турски гробишта.
Не можам да цитирам секој посебно, ќе ми избега мислата. Вака пак не знам од кај да почнам. Не сакам да испадне дека го бранам Линч овде затоа што искрено не ми е важно кој го сака, а кој не. Тоа си е прашање на вкус (колку и да мразам да дискутирам за вкус), а може и прашање на искуство. Линч, како што кажа @Syn претходно, се гледа по градација и никој не се обиде да го гледа "полесниот" Линч со The Elephant Man или The Straight Story. Од друга страна, луѓе пробале со тоа и ги прочитав (ова е пост од пред 4-5 години) како во The Straight Story единствено возбудливо е кога косилката оди на удолница и крева брзина. Значи филм во кој на најубав начин е прикажана цела човекова природа за некого е досаден и тоа е тоа. Нема многу зборување, нема пукање, жени, коли... И во ред е. Не треба да му се суди некому за тоа дали си сака трансформери или драми. Не полагаме испит овде па да се тресиме.

Втора работа, некој од вас рече: и на луѓе кои не им се допаднал страв им е да кажат затоа што ќе бидат осудени? :) Сериозно? Многу луѓе на форумот претходно се изјасниле дека не го сакаат МД и тоа е нивно мислење. Имав еден школски во средно и се пушти на најјаката женска во клас и таа го одби, а тој и рече - ти губиш. Мене за вас ми е, да не губите. :icon_lol:
Трето, Zedd велиш дека ако на 10 луѓе им го пуштиш МД, 8 нема да го сакаат. Нема, филмот не е за широката публика. Ако сакаш да го сакаат барем пола од тие 10, ќе им пуштиш нешто општо прифатливо. Еве сигурен сум и Граѓанинот Кејн нема да им се допадне на 8 од 10 луѓе. И од тоа не може да се извлече никаква поента.
Според критериумите крајот да биде оставен на убедување на гледачите и не мора да има многу муабет во филмот All Is Lost е врвно дело на филмската уметност. Ете Џимеј ако не си го гледал ти го предлагам.

Мене ми беше одличен иако сега гледам доста му паднал рејтингот
Ништо лично еве, ти си форумски лик кој гледа супер филмови и секогаш се вклучува во дискусија. Те читам секогаш и ги одбираш да ги гледаш најубавите филмови. После им даваш срање оценки. Чекориш во удобни чевли, ама ги фрлаш...
Еве велиш ти недостига муабет во филм, а да седиш на клупа и до тебе да седне Форест Гамп и да ти раскажува за животот ќе речиш леле човеков ми ги потече јајцава и ќе си одиш. Така барем му направи на филмот тогаш. На еден филм каков што е Форест Гамп му даде епитет обичен.

Не знам веќе... секој се обидува да си го одбрани вкусот, а во исто време не сака да биде нападнат. На крајот на краиштата ние не сме никаков фактор. Најмалку пак да поставуваме критериуми. Тие се одамна поставени од луѓе задолжени за тоа.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Не да оценувам или критикувам вкус на некој, но малку преостро е да се фрли субјективен заклучок(дека е срање) кој сака да се ,,продаде" како општо објективен на рамниште ко за сите, за филмот на Линч. :)

Едноставно можи да се речи-Мене не ме прими, очекував поинаку и то е то.

Филм како филм, секој гледач бара различно доживување, задоволување на некоја си внатрешна потреба и слично дур го гледа. Едноставно да уживаш во сликите кроз некој лесен дијалог, да уживаш во некоја специфичност на карактерите, во некоја опуштена атмосфера, или пак да ти отвораат некои интересни прашања за кои не си размислил никогаш, да те пецнат тро во психата и внатрешното расположение, благосостојба, да те задумаат за живот, за смисла и некоја слична работа. Сите ние сами ги поставуваме критериумите и барањата за филмовите, во зависност од самата личност шо ја носиме во нас и со нас. Кој како милува, дали сака предност во тој момент да му даде на визуелното, или пак на она напишаното, изреченото, исто во зависност од самиот себе.

Крај краева ако сите сакале само нашминкано визуелни филмови немало да има потреба од овие другиве, и обратно. Но пак ќе речам, проблематиката во која задираат некои режисери како горе споменатиот, па од Бергман до Милош Форман, секогаш знае да изненади и да формира еден посебен пристап кој бара поголема сериозност и напор во толкувањето и барањето на смислата.

Некој ќе речи, па кој му кур да барам смисла јас, мора да се знај на крај шо е финтата. И тој е во право........кој како милува ќе речам.

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Да баш за тоа служи форумот.

Муабетот за Форест беше во споредба со Into The Wild и да ти точно го кажа зборот "обичен". Лошо ти е склопена реченицата бидејќи рече дека да седи ликот до мене и да ми раскажува јас нема да го ислушам. Баш спротивно неколку пати повторив дека кај мене филмот не предизвика баш никаква емоција поради тоа што се е измислено и во него не видов речиси ниту еден елемент за да го ставам во групата на најдобри филмови на сите времиња каков што му е статусот.

Јас за овие 2 филмови не реков дека се лоши, туку преценети.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.689
Поени од реакции
34.202
Не велам не сте во право, премногу либерален е станат форумот, од хомосексуални бракови до хејтање Линч.. секој може да си каже, да се изјасни, без последици. И незнам, можеби тука држи вода муабетот на луѓето им е (било) страв да признаат дека Мулхоланд Драјв им бил досаден. Не можеби. Тотално.

Но ете, the a-times be a-changin.

Прво, Зед го поистовети.. се извинувам, го стави Машинист пред Мулхоланд Драјв. Зед ми е момак од ЛОСТ ерата, момак што крајот му го прави филмот. Последната епизода ги оценува сите прошли 6 сезони по 20+ епизоди. Машинист, кој рака на срце освен трансформацијата на Бејл и сиво-зелената атмосфера не понуди ништо ново, оригинално, револуционерно.. шаблонски трилер со предвидлив расплет. Зед си сака основа, цврстина врз која се расплетува одредена приказна. Хаосот на Линч од друга страна му се рандом нафрлени сцени за финиширање нешто што Линч не ни имал намера да го доврши, туку гледачот. Суптилно. Разликата од Машинист и Мулхоланд Драјв е што едното е филм, другото уметност. А уметноста обично за некој кој не е into her е претенциозна и безсмислена. Зед oчекува мајндфак. Класичен. Што ќе ги надмине сите текстбук најјаки-брат! мајндфак трилери! Зед тоа не го добива. Зед му е досадно. Зед не е Зед од форумот, Зед се незадоволните од Линч со ипак доволно гледани филмови зад нив и некако веќе дефиниран вкус.

Второ, сим4е за разлика од Зед не само што ја гледа големата слика како Зед, туку и ја сфаќа и ја доживува, но сепак сим4е не преферира артси фартси обиди за мајндфакови туку сака структура и цел труаут гледањето. Сим4е го сфаќа Линч, но ете, сим4е преферира Elephant Man и Straight Story преку Mullholand Drive и Lost Highway. И тоа е океј повеќе и може тука да се дозволи играње на вкус-и-невкус карта. Оти за сим4е Линч не е смече како за Зед. Сим4е исто така репрезентира бандл оф стикс, т.е одредена група на филмаџии.

Трето, круцијално при оформување мислење за Линч и филмовите му е времето. Едноставно зависи кога ќе ги гледаш. Ако си го испуштил возот на почеток после мал милион филмови, за првпат да му седнеш на Линч не верувам да би имал преголемо трпение. Всушност иако презентирам аргумент, морам да се побијам и надоврзам со неколку од муабетите поназад - не ми е јасно како Мулхоланд Драјв без контекст, без објаснување не ви задржува внимание. Мистерија во вистинска смисла на зборот. Незнам како досаден кога немате претстава што се случува. Но ете. Јас не го забележав во дискусијата Inland Empire. Mojoт личен фаворит од Линч. Мислам дека поради фрекфентното алт-табирање од-во световите се акцентира што е што и би било "по лесно" следењето и би ви се допаднал повеќе него рецимо Мулхоланд Драјв. Башка што Лора Дерн е неверојатна со толку многу скриин тајм и го носи филмот благо речено - сама. Моите први средби со Линч беа прилично рано и мислам дека Е премногу битно кога се среќавате, колку порано во вашата кревка филмска кариера, толку подобро и објективно и поголем импактот.

Е сега, сцената која сама по себе носи се што 10 машинисти би понудиле..

Но ете.. поради преголемата либерална полиса која ја форсира форумот, јас нема да доделувам казнени поени на секој што ќе напише: Линч е смече.
Јас морам да живеам со тоа.

PS Го гледав со женска првиот дел од Nymphomaniac. Ме заинтересира, но бев премногу хајпнат па доживувам благо разочарување од Ларс. Ќе видам што ќе биде со вториот. Многу му е наеднаш гледање..

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Мене и лезбовачата ми пробуди емоции. :drk:

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891
Едно петпати ти го препрочитав постов и пак не го сфатив. Мислам го сфатив јас, ама не ми се верува дека се' што кажа во првата реченица го поби во следните две. Онака си викам, сигурно си згрешил нешто, од брзање, возбуда, Линч да го одбраниш. Значи океј е да имаш свои критериуми, и океј е филмот да не ти ги исполнува и да ти е досаден, ама на глас да не кажеш дека е досаден? Според истава логика, според мене е екстремно глупаво да кажеш дека Линч е мајстор, онака. Јас пак, баш напротив мислам дека е прилично разумно однесување да кажеш дека е глуп филмот кој всушност ти бил досаден додека си го глеал и не ти се допаднал.
А и мислам дека у уште поголемо мајсторство и умешност сите тие навидум неповрзани, рандом сцени да ги вклопиш во логична целина. МД ги има само сцените, а логиката после на интернет се бара, и на задната опаковка од ДВД-то во форма на десет clues. Pretentious much?

Blow up ми е пред околу пола година, можда и повеќе гледан, и ми се допадна, само за некое чудо во ниеден момент не ме потсети на МД. Можда пак треба да го глеам? :D

Да, ми е малце каша попара постот но се однесуваше на делот "нека оди таму Линч да прави музика".
Треба да знаеш што да очекуваш кога гледаш филм на Линч, а што кога на пример гледаш филм на Зек Снајдер. *(не дека ги споредувам пу пу скраја да е)
Линч остава простор на гледачот да мисли и пред се да ја искористи својата креативност. Пак ќе кажам, некои сакаат да мозгаат од кога ќе изгледаат некој филм, а некои сакаат крајот да им биде сервиран. Секој по своето, почитувам мислење од секого. (е сега реакцијата ми беше пристрасна како фан на Линч али јбг :D )
И јас сакам филмови каде што на крајот дознаваме се али филмовите на Линч се право уживање, барем за мене, шо знам...

In Hollywood, more often than not, they're making more kind of traditional films, stories that are understood by people. And the entire story is understood. And they become worried if even for one small moment something happens that is not understood by everyone.

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Пишав и претходно, MD не е воопшто досаден, напротив пун е со мистерии и те тера да гледаш што ќе се случи следно итн итн. Тоа што „не објаснува“ многу од работите раѓа мал немир на крајот од филмот, ама толку мал што пропаѓа кога треба да му дадеш една целокупна оцена. wot спомна Lost, и јас исто не бев задоволен ден, два од крајот, ама еве после толку време во глава ми стои дека серијата е една од најдобрите што сум ги гледал. Исто и со MD кој го пишав во темата топ 10 филмови.

Btw сега видов дека го немам уште избришано филмот, а симнат ми е пред година и нешто. Ќе го ѕирнам пак дефинитивно. :P

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
И на крај Zedd ќе испадне во право, човек да има фобија да каже дека не му се допаѓа MD.

Kajgana Shop

На врв Bottom