Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата Креатор на темата ViM
  • Време на започнување Време на започнување
Што значи ова?
Ова значи "deep shit" како ке изиграат само господ знае, ама јас нема да бидам од тоа сценарио.[DOUBLEPOST=1394745268][/DOUBLEPOST]
Ако прават девалвација тоа ќе биде скоро после избори, ќе се игра на картата дека луѓето ќе заборават до следните избори.
Е сега прашањето е дали тоа ќе се случи после овие или следните парламентарни.
Несакам ни да размислувам веќе за ова, за некој ден ми завршува договорот и ги повлекувам во евра.[DOUBLEPOST=1394745702][/DOUBLEPOST]
Не сме уште како Грција, така сметам, сепак 2015 е за една година, премногу е тешко да се каже со било каква уверливост дека ќе го видиме сценариото на грција за 1 година. За повеќе со вакво темпо сигурно, но до 2020 сме сигурни според мене, онака лаички, како Реал - Барса кец.
Да чекам 1 година за да видам дали 30 илијади евра ќе ми пропаднат или не.... Не фала. Тоа само ако имаш нешто ситно по банки па да не ти биде гајле како за Реал - Барса....

Последно уредено:
Девалвација на денар се збори од 1995-та година.

Девалвација на денар се збори од 1995-та година.
Да не небиде само девалвација... Да не биде банкрот, тоа повеќе ме плаши.

Последно уредено:
Де јуре, девалвација може да има само од НБРМ патем, ако не се лажам. Исто така, не е баш популарна мерка, а моментално сме популисти, така да побрзо ќе биде банкрот отколку девалвација.

Ова значи "deep shit" како ке изиграат само господ знае, ама јас нема да бидам од тоа сценарио.[DOUBLEPOST=1394745268][/DOUBLEPOST]
Несакам ни да размислувам веќе за ова, за некој ден ми завршува договорот и ги повлекувам во евра.[DOUBLEPOST=1394745702][/DOUBLEPOST]
Да чекам 1 година за да видам дали 30 илијади евра ќе ми пропаднат или не.... Не фала. Тоа само ако имаш нешто ситно по банки па да не ти биде гајле како за Реал - Барса....

Ама објасни зошто да пропаднат. Ако падне вредноста - тебе и дома повеќе нема да ти вредат.

Ама објасни зошто да пропаднат. Ако падне вредноста - тебе и дома повеќе нема да ти вредат.
Па затоа се чуваат во евра, за да се заштитиш од тој ризик. Али па каматните стапки се 50% пониски.

Па затоа се чуваат во евра, за да се заштитиш од тој ризик. Али па каматните стапки се 50% пониски.

Ама човекот рече дека ќе ги извади скроз од банка. Не да ги претвори во евра туку ќе ги извади.

Еврото има инфлација ама тоа е минимално и ќе ти вредат ако ти се дома. Сега ако одиме во лошо сценарио, едноставно банките да немаат пари кај нив за да исплаќаат е тоа е банкрот, секако во банка ти се осигурани парите ама ако дојде до таква лоша ситуација очекувај да ги земеш парите после 7-8 години од прогласување на банкротот.[DOUBLEPOST=1394751495][/DOUBLEPOST]
Ама човекот рече дека ќе ги извади скроз од банка. Не да ги претвори во евра туку ќе ги извади.
Не ќе ги извадам сите во евра и најверојатно во друга држава ќе ги вложам.

Еврото има инфлација ама тоа е минимално и ќе ти вредат ако ти се дома. Сега ако одиме во лошо сценарио, едноставно банките да немаат пари кај нив за да исплаќаат е тоа е банкрот, секако во банка ти се осигурани парите ама ако дојде до таква лоша ситуација очекувај да ги земеш парите после 7-8 години од прогласување на банкротот.[DOUBLEPOST=1394751495][/DOUBLEPOST]
Не ќе ги извадам во евра и најверојатно во друга држава ќе ги вложам.

Значи нема да пропаднат туку ќе ти ги дадат многу покасно.

Сега да прашам нешто друго. Како ќе пропаднат банките со тоа што државата ќе враќа големи долгови? На кој начин се тие две ствари поврзани?

Како што можете да забележите, врска немам од овие работи. Ако прашувам глупости слободно игнорирајте ме.

Значи нема да пропаднат туку ќе ти ги дадат многу покасно.

Сега да прашам нешто друго. Како ќе пропаднат банките со тоа што државата ќе враќа големи долгови? На кој начин се тие две ствари поврзани?

Како што можете да забележите, врска немам од овие работи. Ако прашувам глупости слободно игнорирајте ме.
Па ако ти на некого должиш пример 5000 евра, платата - приходот ти е 200 евра како ќе враќаш пари а притоа и тековни обрски да обавуваш купување храна, сретства за хигиена и тн? Договорено ти е за 6 месеци да ги вратиш тие 5000 евра. Што би ти се случило знаеш? Ќе почнеш да зимаш на заем од банките..... кои се помалце ќе имаат што да дадат.

Ова е како прикаска ама вистина е.

Знам дека е малце глупо прашањето ама не сум сигурен
на капитал банк калкулаторот на вредност на сума од 30.000 денари на период од 12 месеци со каматна стапка од 4.3% , каматата изнесува 1270 денари.Она што ме интересира е дали по истекот на договорот јас добивам 1270 денари или е 12 месеци х 1270 денари?

Знам дека е малце глупо прашањето ама не сум сигурен
на капитал банк калкулаторот на вредност на сума од 30.000 денари на период од 12 месеци со каматна стапка од 4.3% , каматата изнесува 1270 денари.Она што ме интересира е дали по истекот на договорот јас добивам 1270 денари или е 12 месеци х 1270 денари?

Ако добиваш по 1270 денари секој месец, за една година ке добиеш 12 Х 1270= 15240 денари.
Логично ти е за 12 месеци да добиеш 50% добивка на вложените пари?

1270 денари добиваш за целата година.

Ј прелистав темава и ке фака страв,имам некаде преку 20 000 УСА долари,сакам да ги орочам на 9 месеци,размислував да ги конвертирам во Австралиски долари,гледам моментално австралискиот долар е послаб од американскиот,очекувам таа валута да зајакне во иднина,а и има некаде 2-3 % камата за австралиски долар во НЛБ и во ТТК банка додека каматите за штедење во УС долар се премногу ниски...некој совет што да се прави

Ј прелистав темава и ке фака страв,имам некаде преку 20 000 УСА долари,сакам да ги орочам на 9 месеци,размислував да ги конвертирам во Австралиски долари,гледам моментално австралискиот долар е послаб од американскиот,очекувам таа валута да зајакне во иднина,а и има некаде 2-3 % камата за австралиски долар во НЛБ и во ТТК банка додека каматите за штедење во УС долар се премногу ниски...некој совет што да се прави

Инвестирај ги некаде во странство, со 2-3% камата нема ни инфлацијата да ја покриеш.
Тоа ти се 400-600 долари годишно, те 35-50 долари месечно што е смешна сума.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom