Za Srbite da, i toa sigurno, koga uspeaa da stvorat narod od kaj vas koj znae sto se napisale za Albancite.
Србите створиле народ од нас?
Прв пат ова го слушам. Па каде ли им отиде оноа Јужни Србијанци? Срби са говорном маном?
Србите најмалку створиле народ од некого. Никој на Балканот не ствара народи, сите се трудат да ги негираат посебностите и да ги инкорпорираат другите во своето ткиво (колку толку).
Мене лично, искрено, ме боли ташакот дали Албанците дошле од Кавказ или се потомци на Илирите. Сознанието за таа работа никако нема да ги спречи да го прават тоа што ни го прават. Така да, кој мисли дека на планот на односи со нив, наместо со практични дејствија треба да се занимава со нивното потеклото, нека продужи, и така денес преовладуваат доста "село гори - баба се чешла" активности на Македонците.
A za Aleksandar, pa toj pravi muslic bil be, ne znaes ti, torbes sto bi se vikalo, stvarno koj glupak izlegol so taa teorija?
Да, така чинам беше. Тоа беше некоја теорија на Македонците Муслимани, која оди у контекст на глупоста дека они се Муслимани од пред да дојдат Турците, уште од античко време.
A za istoricari, mmmm ne znam, odzemajki gi rusite i srbite ne ostana nisto od istoricari, tie navistina socinuvaa 95% od istoricarite vo svetot, pa tolku znaete ebate, samo niv gi citate i slusate, ste stanale kako Albancite vo vremeto na Enver koga mislea deka nadvor od Albanija nema zivot, ne e cudno sto izleguvate sega so teorii koj bil Aleksandar. Aj tebe da te prasam nesto, znam deka si nacionalist i bas ubavo ti stoi, bar ne totalen neuk kako drugite vo temava, kazi mi iskreno ama iskreno dali stvarno veruvas deka ste potomci na antickite Makedonci? Ne mora tuka ako nejkes pred ovie drugite, moze i po pp.
Има доста луѓе на темава кои се многу поупатени во ова од мене.
Ако сакаш да ти кажам дека Македонците немаат никаква врска со античките Македонци, тоа не би можел да го направам, затоа што не е вистина. Според мене, има доста назнаки кои укажуваат на фактот дека крвта на тие Македонци тече во вените на денешните Македонци. Но исто и крвта на Словените, Германите, Келтите...истата крв тече и во вените на Албанците, но со други проценти. Крвта на Илирите исто.
Сметам дека не може Македонскиот народ да каже дека е наследник на античките Македонци, но нивната крв тече во нас, а и во Грците и Бугарите. Исто така, сметам дека е смешно Албанците или Грците кога ќе кажат дека се наследници на античките Илири и Елини. Едноставно премногу други
крвови, од тогаш до сега се измешале. Сепак, според мене, факт е дека имаат врска и Албанците со Илирите и Македонците со античките Македонци.
Денешниот антички занес во државава е друга приказна, тој не ја доловува реалноста. Во Македонија беше табу да се збори за ова со години, поради југословенството како канон. Требаше овој препород да се случи но не вака.