AJDE MALCE CIGANI DA SI VIDITE KAKO STE GO DOBILE IMETO ''delije'' kolku da znaete koj kogo kopira (izvinite sto e na srpski ama e predolgo da go preveduvam)
Цитат:
Vidim da se često u poslednje vreme iznosi podatak kako su ime "Delije" Grobari koristili pre nas.
Istina je da je veče pre sastanka kada su sve zainteresovane grupe i njihovi članovi došli na ujedinjenje (7.Januar 1989.) , organizovan i jedan mini sastanak od 20ak ljudi na kome su prisustvovali predstavnici tada najvažnijih grupa: Red Devils, Ultras, Zulu, Viners, Novi Beograd,...
Na tom mini sastanku se razgovaralo o svim važnim detaljima vezanim za glavni sastanak , pa se tako povela priča oko imena jedinstvene grupe. Bilo je nekoliko prefdloga , a onda je jedan istaknuti član iz ekipe sa Novog Beograda (D...) rekao, "A zašto se jednostavno ne bi zvali DELIJE?".
Odmah je usledila rasprava oko toga i neko je pomenuo grobarski transparent sa natpisom "Delije" , da ne bude kako smo to videli od njih. Grobari su zaista imali transparent crni sa natpisom "Delije" u bojama srpske trobojke. Transparent se prvi put pojavio nekoliko meseci ranije na gostovanju u Zagrebu. Posle toga je viđen još možda najviše 2 puta. To je ukazivalo da nije redovan i da iza njega ne stoji organizovana grupa, već ga je neko spontano napravio i donosio. U to vreme Grobari nisu imali nikakav kontinuitet u nošenju transparenata. Vrlo je teško bilo razumeti šta kod njih predstavlja transparent neke grupe koja ima težinu , a šta nešto napravljeno od strane klinaca ili navijača druge kategorije. Zaista, događalo se to da se razmišljalo da im se otme neki transparent, ali se nije znalo koji bi transparent mogao da ima vrednost , jer se ništa nije pojavljivalo redovno. Tek kasnije je Komando (pa onda Antačibls, pa Marines, pa Front,...) počeli su da imaju neku vrednost.
Zbog takve situacije, pošto transparent "Delije" nije bio smišljeni plod njihove ekipe, već nekog pojedinca, kao argument je izneto to da oni nemaju tapiju na tome ime jer mi reč "Delije" koristimo pre njih (nije nam bilo jasno zašto se uopšte neko od njih opredelio da napravi transparent sa tim imenom , valja je to trebala da bude isključivo provokacija upućena Hrvatima).
Mismo već redovno pevali "Delije, Delije, Delije smo mi, najjači smo , najluđi, plaše nas se svi!".
Istina je da su i oni dosta ranije imali pesmu na melodiju "Druže Tito mi ti se kunemo", sa tekstom "Partizane beogradski sine, Mi delije sa tobom idemo, Srpski narod s tobom će da gine, Partizane mi ti se kunemo,...".
Ali i mi smo imali još pre njih pesmu "Navijači Zvezdini, Beogradske delije, postaćemo šampioni cele Jugoslavije" na melodiju "Sivi sokole".
Pesmu "Igrale se Delije" prvo smo mi pevali, dok su oni počeli da pevaju prvi "Užičko kolo". Takođe na primer mi smo prvi počeli i više forsirali "Oj Vojvodo Sinđeliću", dok su oni "Tamo daleko", a za "Marš na Drinu" najpoštenije je da kažem da ne mogu da se setim ko je prvi počeo da peva.
http://img2.imagetitan.com/img.php?i...1_maksimir.jpg