Најекономично греење и ладење

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
За што сакаш да те ната на горилникот од излезот на оџакот.


За што сакаш да те поправам?
Алфа 90 е шпоре не е камин, тоа како прво, така да не важат истите правила. Шпорето има основна задача да ја загрее плотната и релната за да готвиш на него, каминот има првенствена задача да зрачи топлина а не да готиш на него.
Муабетот со топлината на оџакот ти е тотално погрешна и напротив колку е оџакот пожежок толку подобро влечи, така да е сосем контрапродуктивно воздухот во оџакот да го оладиш. Прво ке ти кондезира, после ке ти се налепи гареж и на крај ке ти враќа кога клаваш дрва. После површината на плотната на каминот или далечината на горилникот од излезот на оџакот. Пак тука мешаш баби и жаби. Каминот не е шпоре и нити имал нити ке има некогаш голема плотна нити ке има некое големо растојание. Затоа има бафер( металната или плочата од шамотни тули за која прашав дали ја има на конкретниот модел ) која има за улога да ја крени температурата во самиот горилник на многу висок степен за да има целосно и квалитетно согорување на дрвата во самиот горилник. За камините на металец аман не ми кажувај, срање во боја се. За 2000 денари поскапи имаш иста снага на камини кои се далеку поквалитетно изработени и за чудо контролите за водух им функционираат, секако ако знаеш како да ги користиш.
Најголема грешка што ја прават луѓето што се грејат на дрва е што намерно го ладат оџакот за да топлината останела внатре.
Не е ова ќумбе па ке избега цела топлина надвор низ оџак. Ама од друга страна после се жалат дека каминот нечини пошто враќа, па многу на оџакот им се лепело гареж па им протекувал по ѕидот, па ајде на сред зима чисти пусти. Уште еден бисер е што ги прават оџаците широки со цел подобро да влечеле а незнаат дека пожежок оџак а не поширок оџак подобро влечи. За другите параметри на оџакот да не ни правиме муабет вопшто.
Така да можи ти си се греел на дрва 30 години ама......
А дали сум провокатор или не нека заклучат колегите форумџии.

Vlade koj ladi ogjak bre covece. Ti vo zelbata da si pointeresen totalno se gubish. Vo bitola site se experti za gradenje, za koli, za ekonomija... I sekako kafe pienje na korzo. Misli malce so tikvata so zborash. Provokator e nezen zbor za tebe. Znaeme site razlika megu kamin I shpore I zoshto sluzi vlezot na vozduhot vo gorilnikot. Koregiraj se malce vo tropanjeto gluposti I na kulturen nacin izlozuvaj gi svoite fakti I kontrafskti. Zemi primer od smrt za zoni, sass, stelev, gigovit I tako dalje.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Дали сте чуле за овие колектори кои греат
http://www.scan-sun.si/
http://mojdom.dnevnik.si/sl/Energija/6862/Sončni kolektorji za brezplačno ogrevanje in zračenje#comments
Можеби не се за целосно греење со нив, но бидејќи не трошат уопште струја, за догревање преку ден кога е скапа струја идеално решение ако е сончево.
.......znam za edna firma vo Skopje koja razvivase nesto epten slicno za proizvod, mislam deka zastanaa na elementot cena/kupovna mokj na nas narod.
A vo princip ne mozes ni da razmisluvas za izvoz , ako ne si kinez ili ako , vo slucaj da ne si , barem 20-30% od proizvodot ne plasiras na domasen pazar. Na zalost nasiot domasen pazar denes ne e YU pazarot od 25 miliona, tuku samo siromasni edvaj i dali i tolku...2 miliona goltari.;)
Imaa i edna druga idea na interen odzak vo sobata za da topliot vozduh od pod tavan , go cirkulira nad podot dole...i toa mislam im ostana na prototip koj vetuva .... isto zradi nemoznosta da go napravat vo dovolno golem broj za da cini..."bespari"
 
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Bidejki nemem iskustvo i ne gi razbiram kaminite, sporetite na drva baram pomos bidejki citam deka tuka ima koi se razbiraat mnogu poveke od mene (mkd vlade i dr)
Mi treba kamin ili sporet (ne znam kako se vika), koj bi mi stoel vo podrumska prostorija (nisko prizemje) kade e kujna, taka da ovoj kamin ili sporet da moze da go priklucam na parno za edno 100-150m2 (moze i za pomalku 80m2, a i poveke), kade vo kujnata ne bi sluzel za gotvanje ama dobro bil bilo bar da ima mala plotna gore (ili sl) kade bi se zagrevala prostorijata kolku tolku.
Odzakot sto planiram da go stavam e inox nadvoresen 150mm ili 200mm a ima i 250mm, visina sigurno okolu 6m (isto tala sugestii i za odzakot).
Na pazarot gledam Alfaplam, smederevac, Centrometal, Metalec, Koper negotino, (jas go merkam Alfaplam central23 ili Centrometal biocet 17 ili jace).
Kvalitetot e vo prv plan, cenata vo vtor (samo da ne se prerteruva)
Isto druga opcija go gledav vo termosistem Bosh okolu 60000den. Znam deka toj nema za oddavanje na toplina vo taa prostorija kade se lozi, ama ako kvalitetot e mnogu poveke na stranata na ovie vidovi kotli (bez greenje vo prostorija) bi se odlucil i za takov.

Unapred Fala
--- надополнето: 15 февруари 2014 во 08:13 ---
Dopuna:
Negde citav deka debelinata na limot kaj alfaplam e 3mm, Cntrometal 4mm a vo Koper mi kazaa 2mm, i deka toa nema vrska so greenjeto i slicno.
Alfa central koristat moi prijateli za kuka od 80m2 I se mnogu zadovolni. So ogled na toa shto sakas da go postavish vo podrum, sosema si odgovara bidejki znae malce da cadi koga go polnish so drva. A za toa kolku kvadrati ke toplish....za 150m2 e slabo osven ako imash pasivna kuka. Ima vo specifikacija za kolku m2 ili m3 e nameneto I mnogu vazno e ogjakot daa ti e pravilno napraven a za toa ima alfa objasnuvanje vo nivnite upatstva. Spored cenata central spored mene ti e best buy OSVEN ako nemozi da ja zadovoli kvadraturata. Informiraj se I sovetuvaj se no prvo odlucise kolkava kvadratura ke zatopluvash. I ushte neshto....alfa central e 23 kw ako ne se lazam. E sega ako e 23 kw po katalog.....toa znaci deka 23 kw ima sila samo koga vnatre gorat suvi bukovi drva, koga ogjakot e po visina I pritisok idealen. Sakam da kazam tie kw gi dobivash samo vo idealni uslovi. Realnite kw se neshto pomalce. Imaj go ova na um, bidi pozdraven I so sreka. Jas imam pozitivni iskustva so alfa.
 
Последно уредено од модератор:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.025
Поени од реакции
30.776
Дали сте чуле за овие колектори кои греат
http://www.scan-sun.si/
http://mojdom.dnevnik.si/sl/Energija/6862/Sončni kolektorji za brezplačno ogrevanje in zračenje#comments
Можеби не се за целосно греење со нив, но бидејќи не трошат уопште струја, за догревање преку ден кога е скапа струја идеално решение ако е сончево.
Не ја знам цената, ама мислам дека не се евтини (а ни за секунда нема да поверувам дека made in SLO е евтино).
едит: ги најдов цените на моделите, 500евра најевтиниот 750е поскапиот. На ова би дошла солидно скапа поштарина (кабаста и кршлива роба), потоа царина на цената плус поштарината заедно, па потоа ДДВ кумулативно на сето тоа. Шпедиција и другите давачки се башка (лежарина на аеродров ако се иде со авионска пратка).

Цените инаку се релативно нормални од аспект дека колекторите се со фотоволтаици, но по мене е исклучително глупо да енергијата од сончева да се претвара во електрична, па потоа неефикасно во топлинска (со некој грејач на принцип на отпорник).

На страна фактот дека толку сончев колектор со толку мала површина има и мала моќност.


Најважно е дека вакво нешто е релативно лесно да се направи во сопствена режија!
Не, нормално дека не зборувам за нешто со фотоволтаици, туку за нешто многу поедноставно (и поевтино). Не знам дали пишувавме за ова на темава, ама еве накратко.
Потребно е:
- Стара рамка за прозори (со се стаклата, купена за што поевтино на старо)
- голема количина од лименки во стандардна величина (тука треба малку имагинација за побрзо собирање, освен ако немаш весело друштво што пие пиво како вода :))
- Нешто алат, желба и доволно волја за да се истрае во проектот.

Лименките се обработуваат за да се отстранат дното и горната хоризонтална површина, потоа се набиваат една во друга за да се добијат цевки (може и да се залепат со термоопорен лепак како на едно од видеата долу). Таквите „цевки„ потоа се бојат со црна боја, исто така и внатрешната страна на рамката за прозори (на задниот крај евтина шпер плоча или OSB плоча, исто офарбана во црно).

Се спојуваат ваквите цевки со подебело пластично црево (не ребрасто, за да не се успорува протокот на воздухот) со што добиеното комбинарно „црево„ со двете страни оди во просторијата која треба да се грее.
Ова може да се остави без активна вентилација да работи пасивно, или со вентилатор, со што се зголемува капацитетот на загревање но се добива одредена бука и поголем провев во просторијата.
Нормално ваквиот сончев колектор за греење простории, треба да биде позициониран ѕидот на јужната страна на објектот. За да може да работи пасивно, потребно е сончевиот колектор физички да биде под просторијата која се грее.

Еве неколку примери долу.





Типацов на видеото долу е „пронаоѓач„, демек го „измислил„ она што веќе десетина и повеќе години се врти на интернет. Не е важно, истиот прицип:

Уште поедноставен принцип, без лименки:
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Цените се ван памет , така да батали освен за самоградба..., но проблемот е што ваквите скаламерии топлат воздух кога тој и прородно е ко во рерна...и треба да се лади за да може да се дише..:)
Но ова може да биде за друго интересно: една поголемка дрвена кутија со дрвени рамки полици внатре со некоја мрежа, у ќуше на тераса или во шпајз , со флексибилно црево врзана со панелов од лименки ,ставен на место каде е добро осончан , а не пречи....се добива во лето и есен фина сушара , каде може да се исуши за зимница море овоштие и зеленчук...и да се грицка лезетски во ладните месеци пред телевизор или на компјутер....;)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.025
Поени од реакции
30.776
Намени колку сакаш (или колку имаш фанатзија). Инвестицијата е во време, финансискиот аспект (чинењето на деловите) е занемарлив.

Но не си во право дека до толку многу ќе грее, освен нормално ако ненормално многу не го предимензионираш (а и тогаш можеш да го регулираш протокот на воздух и со тоа моќноста на греењето).


 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.139
Поени од реакции
21.776
Bidejki nemem iskustvo i ne gi razbiram kaminite, sporetite na drva baram pomos bidejki citam deka tuka ima koi se razbiraat mnogu poveke od mene (mkd vlade i dr)
Mi treba kamin ili sporet (ne znam kako se vika), koj bi mi stoel vo podrumska prostorija (nisko prizemje) kade e kujna, taka da ovoj kamin ili sporet da moze da go priklucam na parno za edno 100-150m2 (moze i za pomalku 80m2, a i poveke), kade vo kujnata ne bi sluzel za gotvanje ama dobro bil bilo bar da ima mala plotna gore (ili sl) kade bi se zagrevala prostorijata kolku tolku.
Odzakot sto planiram da go stavam e inox nadvoresen 150mm ili 200mm a ima i 250mm, visina sigurno okolu 6m (isto tala sugestii i za odzakot).
Na pazarot gledam Alfaplam, smederevac, Centrometal, Metalec, Koper negotino, (jas go merkam Alfaplam central23 ili Centrometal biocet 17 ili jace).
Kvalitetot e vo prv plan, cenata vo vtor (samo da ne se prerteruva)
Isto druga opcija go gledav vo termosistem Bosh okolu 60000den. Znam deka toj nema za oddavanje na toplina vo taa prostorija kade se lozi, ama ako kvalitetot e mnogu poveke na stranata na ovie vidovi kotli (bez greenje vo prostorija) bi se odlucil i za takov.

Unapred Fala
--- надополнето: 15 февруари 2014 во 08:13 ---
Dopuna:
Negde citav deka debelinata na limot kaj alfaplam e 3mm, Cntrometal 4mm a vo Koper mi kazaa 2mm, i deka toa nema vrska so greenjeto i slicno.
Дали во таа просторија се престојува. Ако се престојува , се готви или така нешто тогаш ке земиш шпоре со воден котел, ако не се користи за ништо ке земиш котел. Камини за толкава квадратура постојат ама се малце големки а и нема да ти бркаат работа пошто голем дел од топлината ке ја предава во собата а тебе тоа не ти треба. Ако земаш шпоре види информирај се за Терм 20 од програмата на Алфа. Доста квалитетно шпоре со воден котел и е докажано дека брка работа. Не би требало да имаш проблеми до кај 120 квадрати да затоплуваш, башка има и релна и плотна. Горилникот му е цел од гус и ако се сеќавам добро мислам дека горилникот се правеше на две нивоа во зависност за колкава снага ти треба.
Немој да се лажиш или да те убедат да земиш Алфа 90 Н пошто за 10000 плус ке имаш каде каде подобро шпоре.
Ако се одлучиш за котел ке си бараш спрема номиналната снага кое ти одговара најповеќе а и спрема квадратите што планираш да ги топлиш пак треба да биде над 20 КВ номинална снага( не максимална). Сега има котли и котли. Имаш класични котли, имаш на пиролиза , имаш со можност за додаток на бренер од пелети, имаш само на пелети.
Јас рака на срце не ги пратам во последните години што и како па тука снајдвај се сам.
Дебелината на лимот многу игра улога така да за тоа те излажале дека нема врска. Што подебел лим тоа подобро. По правило треба да биди 7мм, ама тоа тешко тука.
За оџакот ако го правиш надворешен и од инох а нема изолација ке си ја земиш бељата. Цело време ке ти кондензира и ке ти прокапува. Надворешен оџак по правило се избегнува да се прави но веќе ако нема како поинаку добро изолирајго за да си немаш мака. Висина од 6 метри е сосем доволна но и многу е битно колкава е и куќата висока, така да гледај барем да е едно метро повисок од се во радиус од 2- 3 метри за да не ти гуши и враќа. Ширината на оџакот да биди 15% повеќе од излезот на котелот. Ако тој е 12 см ова да биди 15, но не повеќе од 3х 12 во дијагонала и што помалце кривини, максимум две.
Ако нешто испуштив да спомнам слободно прашај, ако знам ке ти кажам, а ако не сигурно ке се најди некој да ти дообјасни со факти;)
 
Последно уредено од модератор:
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Fala za iscrpniot ogovor, eve jas ke nadopolnam.

Jas vo princip se grejam so klimi ama koga ke stegne mnogu ladno pocnuvaat restrikcii na struja kako sto bese pred 2god. a isto takana -15 pa i poveke klimite se funkcionalni za pomala kvadratura odnosno ne mozat da postignat niz vrata za vo hodnik i sl,
Taka da sakam da imam bekap varijanta koja nema da ja koristam non stop.

Za odzakot e onoj sto go reklamiraat na stranata za odzaci i kamini t.e. inox so debelina od 0.4mm i so izolacija od 25mm kamena volna pa odozgora uste 0.4mm inox. Go ima vo dimenzii 150mm, 200mm, 250mm (vnatresen dijametar).

Vo prostorijata kade sto bi bil kotelot nema da se prestojuva i nema da se gotvi na nego, ali bi bilo pozelno da ima malo kolicestvo na toplina sto bi go emitiralo va taa prostorija. Zatoa alfaplam20 ne mi igra od taa pricina sto mnogu energija ke mi odi za zagrevanje na samata prostorija a tamu ne se zivee tuku po potreba se koristi kako kujna. Mozda bi me prasale: Pa ke gotvis na nego? ama jas kaminot ke go koristam mozebi max 1-2 meseca od zimoto i toa ne vo kontinuitet poradi toa sto so klimite mi e stvarno eftino i ne zahteva angazman od nekoe lice. Zatoa jas audirav na Central23 ili Centrometal ekocet, koi sto imaat mala plotna gore so mala emisija na toplina vo samata prostorija, a ne furna za pecenje kade ke imam golemi zagubi vo prostorijata.
 
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Fala za iscrpniot ogovor, eve jas ke nadopolnam.

Jas vo princip se grejam so klimi ama koga ke stegne mnogu ladno pocnuvaat restrikcii na struja kako sto bese pred 2god. a isto takana -15 pa i poveke klimite se funkcionalni za pomala kvadratura odnosno ne mozat da postignat niz vrata za vo hodnik i sl,
Taka da sakam da imam bekap varijanta koja nema da ja koristam non stop.

Za odzakot e onoj sto go reklamiraat na stranata za odzaci i kamini t.e. inox so debelina od 0.4mm i so izolacija od 25mm kamena volna pa odozgora uste 0.4mm inox. Go ima vo dimenzii 150mm, 200mm, 250mm (vnatresen dijametar).

Vo prostorijata kade sto bi bil kotelot nema da se prestojuva i nema da se gotvi na nego, ali bi bilo pozelno da ima malo kolicestvo na toplina sto bi go emitiralo va taa prostorija. Zatoa alfaplam20 ne mi igra od taa pricina sto mnogu energija ke mi odi za zagrevanje na samata prostorija a tamu ne se zivee tuku po potreba se koristi kako kujna. Mozda bi me prasale: Pa ke gotvis na nego? ama jas kaminot ke go koristam mozebi max 1-2 meseca od zimoto i toa ne vo kontinuitet poradi toa sto so klimite mi e stvarno eftino i ne zahteva angazman od nekoe lice. Zatoa jas audirav na Central23 ili Centrometal ekocet, koi sto imaat mala plotna gore so mala emisija na toplina vo samata prostorija, a ne furna za pecenje kade ke imam golemi zagubi vo prostorijata.
So ogled na tvoite potrebi centralot ti e ok. Samo sepak ne si na cisto kolku kvadrati ke toplish neli? Ova ti e bitno za da znaes dali ke zadovolish svoi potrebi. Na website na alfa plam imash informacii za toa za kolku m2 e namenet dadeniot model.i dobro si upaten deka ovaj model minimalno bi zracel toplina vo podrumot. Vo spefikacijs ti e navedeno kolku kw ke se prenesat na vodata a kolku kw ke zraci vo prostoriata. Seto ova go imash na nivnata Web site I ons za shto vlade mkd ti go kazuva za visinata na ogjakot.
 
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Da vo red e toa ama mene me interesira vo konteks na kvalitet, dali central23 ili Centrometal ili nekoe treto. Dali za tie pari ili nesto poveke mozam da dobijm na kvalitet. Na srpskite i hrvatskte forumi nekoi se zalat od Alfaplam nekoi od Centrometal ili favoriziraat nekoi treti sto mene ne mi se poznati a i voopsto neznam dali se prodavaat kaj nas.
A kvadraturata e irelevantna bidejki ne mi e primarno greenje. Poveke akcent stavam na kvalitet za da ne mi protece na primer posle edna dve ili tri godini.

Vo sekoj slucaj fala
 
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Дали во таа просторија се престојува. Ако се престојува , се готви или така нешто тогаш ке земиш шпоре со воден котел, ако не се користи за ништо ке земиш котел. Камини за толкава квадратура постојат ама се малце големки а и нема да ти бркаат работа пошто голем дел од топлината ке ја предава во собата а тебе тоа не ти треба. Ако земаш шпоре види информирај се за Терм 20 од програмата на Алфа. Доста квалитетно шпоре со воден котел и е докажано дека брка работа. Не би требало да имаш проблеми до кај 120 квадрати да затоплуваш, башка има и релна и плотна. Горилникот му е цел од гус и ако се сеќавам добро мислам дека горилникот се правеше на две нивоа во зависност за колкава снага ти треба.
Немој да се лажиш или да те убедат да земиш Алфа 90 Н пошто за 10000 плус ке имаш каде каде подобро шпоре.
Ако се одлучиш за котел ке си бараш спрема номиналната снага кое ти одговара најповеќе а и спрема квадратите што планираш да ги топлиш пак треба да биде над 20 КВ номинална снага( не максимална). Сега има котли и котли. Имаш класични котли, имаш на пиролиза , имаш со можност за додаток на бренер од пелети, имаш само на пелети.
Јас рака на срце не ги пратам во последните години што и како па тука снајдвај се сам.
Дебелината на лимот многу игра улога така да за тоа те излажале дека нема врска. Што подебел лим тоа подобро. По правило треба да биди 7мм, ама тоа тешко тука.
За оџакот ако го правиш надворешен и од инох а нема изолација ке си ја земиш бељата. Цело време ке ти кондензира и ке ти прокапува. Надворешен оџак по правило се избегнува да се прави но веќе ако нема како поинаку добро изолирајго за да си немаш мака. Висина од 6 метри е сосем доволна но и многу е битно колкава е и куќата висока, така да гледај барем да е едно метро повисок од се во радиус од 2- 3 метри за да не ти гуши и враќа. Ширината на оџакот да биди 15% повеќе од излезот на котелот. Ако тој е 12 см ова да биди 15, но не повеќе од 3х 12 во дијагонала и што помалце кривини, максимум две.
Ако нешто испуштив да спомнам слободно прашај, ако знам ке ти кажам, а ако не сигурно ке се најди некој да ти дообјасни со факти;)
http://www.alfaplam.rs/sr/products/category/9/Stednjaci,+peci+i+kamini+za+etazno+grejanje
Na ovaa web strana mozis da vidis dali sega se proizveduva 90h ili imas nekolku varijanti. Za koja 90h mu kazuvash da ne zemi?
 
Член од
5 мај 2007
Мислења
97
Поени од реакции
48
sass zemisi kotel na peleti za taa kvadratura dovolen ti e 12 kw ne ti treba ni odjak
ako te interesira uste nesto vo vrska so peleti kazi
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.139
Поени од реакции
21.776
http://www.alfaplam.rs/sr/products/category/9/Stednjaci, peci i kamini za etazno grejanje
Na ovaa web strana mozis da vidis dali sega se proizveduva 90h ili imas nekolku varijanti. Za koja 90h mu kazuvash da ne zemi?
На било која. И двата класични и тој што е комбинација со струја.
Разликата помеѓу алфите 90 со воден котел и терм 20 е огромна како по квалитет така и по моќност а цената мислам дека беше 10000 разлика плус минус. Но него и така и така не му треба вакво.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.139
Поени од реакции
21.776
sass zemisi kotel na peleti za taa kvadratura dovolen ti e 12 kw ne ti treba ni odjak
ako te interesira uste nesto vo vrska so peleti kazi
Како што сфатив него му треба покрај кога е многу ладно и кога кога ќе снема струја, а котелот на пелети не функционира со УПС, барем по мое искуство, така да единствена опција останува котелот на дрва.
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 01:55 ---
Fala za iscrpniot ogovor, eve jas ke nadopolnam.

Jas vo princip se grejam so klimi ama koga ke stegne mnogu ladno pocnuvaat restrikcii na struja kako sto bese pred 2god. a isto takana -15 pa i poveke klimite se funkcionalni za pomala kvadratura odnosno ne mozat da postignat niz vrata za vo hodnik i sl,
Taka da sakam da imam bekap varijanta koja nema da ja koristam non stop.

Za odzakot e onoj sto go reklamiraat na stranata za odzaci i kamini t.e. inox so debelina od 0.4mm i so izolacija od 25mm kamena volna pa odozgora uste 0.4mm inox. Go ima vo dimenzii 150mm, 200mm, 250mm (vnatresen dijametar).

Vo prostorijata kade sto bi bil kotelot nema da se prestojuva i nema da se gotvi na nego, ali bi bilo pozelno da ima malo kolicestvo na toplina sto bi go emitiralo va taa prostorija. Zatoa alfaplam20 ne mi igra od taa pricina sto mnogu energija ke mi odi za zagrevanje na samata prostorija a tamu ne se zivee tuku po potreba se koristi kako kujna. Mozda bi me prasale: Pa ke gotvis na nego? ama jas kaminot ke go koristam mozebi max 1-2 meseca od zimoto i toa ne vo kontinuitet poradi toa sto so klimite mi e stvarno eftino i ne zahteva angazman od nekoe lice. Zatoa jas audirav na Central23 ili Centrometal ekocet, koi sto imaat mala plotna gore so mala emisija na toplina vo samata prostorija, a ne furna za pecenje kade ke imam golemi zagubi vo prostorijata.
Значи рековме котел:)
Е сега за котелот дали ке протечи по неколку години зависи која смена го правеја. Ако ти се погоди да е во трета смена правен е тогаш.....
За оџаците ок ако се изолирани, јас си помислив во соопствена режија нешто ке правиш па чиста цевка без изолација. Додуша и овие незнам као ке се покажат и која им е цената, па да не ти дојди поевтино да го изѕидаш, пошто сепак надворешен оџак си е надворешен.
И многу е битно дали струјата е толкав проблем или само некогаш онака. Пошто имаш опција на пелети, имаш опција на кано системот, имаш опција чист електричен котел, имаш опција комбиниран котел на дрва со можност да се приклучи бренер на пелети. Сепак тие е бекап систем а не за константно греење, така да направиси математики што како и колку и пресечи.
 
Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

На врв Bottom