Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
http://www.alfaplam.rs/sr/products/category/9/Stednjaci, peci i kamini za etazno grejanje
Na ovaa web strana mozis da vidis dali sega se proizveduva 90h ili imas nekolku varijanti. Za koja 90h mu kazuvash da ne zemi?
![]()
Еве долгорочна временска прогноза за наредниве месец дена
Како што гледате се очекуваат релативно високи температури
За оние кои се затоплуваат со дрва, моја препорака, во наредниот период да не ложат, туку да се затоплуваат со клими
Кога се високи надворешните температури оџаците послабо влечат и ќе имаат зголемена потрошувачка на дрво
Затоплувањето со клими е најекономично, а дрвата ќе ги заштедите за следната зима.
а и рака на срце со оџакот немам проблеми.Немам климаа и рака на срце со оџакот немам проблеми.
Но ми се јавува друг проблем. Температурата многу ми крева во потоплите денови ако го горам каминот по пропис. Често и над 30 , па така приморан сум да го горам крајно неекономично со гушење или ептен да ги раздолжам интервалите на ложење, скоро пред гаснење.
ЈБГ немав земено во предвид дека во зима во Битола температурата ке биди над 10 степени, а би требало да биди -20. Ама ајде ке издржиме некако. Од топло и од пари нема зијан.
За во лето не употребуваш клима за ладење?
Таман ќе ти беше и обична клима за греење во овие услови...
За ова истражував, пред неколку месеци. Може да се направи да работи таква опрема со UPS, исто и пупма за движење на водата во парно греење. Но треба одредена склопка со инвертор, потребен е подобар електричар и неколку не-многу-скапи делови.Како што сфатив него му треба покрај кога е многу ладно и кога кога ќе снема струја, а котелот на пелети не функционира со УПС, барем по мое искуство, така да единствена опција останува котелот на дрва.
А дали помеѓу издувот ( излезот за оџак ) има некој вид на препрека во случајот метална или плоча од шамотни тули.
Дали на стаклото од вратата на горниот дел има влез за секундарен воздух и дали воопшто има друга регулација за воздухот освем таа долу. И за крај дали има стаклена плетенка на вратничките. Ако барем нешто од ова фали ич да не го гледаш.
И ти си стави UPS??[DOUBLEPOST=1392631704][/DOUBLEPOST]Кај мене сервисерот кога дојде да ја монтира печката на пелети, рече да си купам UPS и да го решам проблемот со струјата. Иначе се работи за самостојна печка, за котел незнам дали ќе врши работа.
При една монтажа на печка човекот си имаше веќе купено упс, воопшто не ни проработи печката. Го замена за појак пошто прво тоа ни падна на ум, пак ништо. И се одкажа.За ова истражував, пред неколку месеци. Може да се направи да работи таква опрема со UPS, исто и пупма за движење на водата во парно греење. Но треба одредена склопка со инвертор, потребен е подобар електричар и неколку не-многу-скапи делови.
Дефинитвно ставање на ваков UPS бекап е паметна работа за било кој со парно греење и/или печки на пелети. Инаку кога ќе снема струја останувате без греење иако сте одбрале греење на енергенс како дрва или пелети.
--- надополнето: 16 февруари 2014 во 13:24 ---
Треба да се види дали може вакво нешто да се направи со акумулатор од кола, можеби би било поевтино и поедставно од UPS. Не знам за ова последново, не сум сигурен -само на глас размислувам. Но ќе се посоветувам со пописмени луѓе кога ќе испадне шанса за тоа.
Вака ни јас неможам да видам дали има бафер или не, најдобро е да видиш на лице место. Ако има сигурно нема да го промашиш и да не го видиш. За секундарниот влез на воздух колку што гледам од сликата регулација нема но можно е на горниот дел од стаклото да нема плетенка или така некако слично да е изведен. А зошто гусен воопшто ?Според напишаново погоре, овој камин од Пламен не го бива?
Изолациска плетенка на вратата (за дихтување) гледам, но не гледам ниту секундарен довод за воздух а ни регулација за таков секундарен довод, ниту се гледа секундарна комора за согорување. Можеби грешам, треба да проверам во некој изложбен салон.
http://www.plamen.hr/Proizvod.aspx?ProdID=38
![]()