Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
да не имате инфо кога ќе има торенти за монтевидео, видимо се?

Инаку, небраска одличен, ми ги исполни очекувањата, го чекаме њот со коментар за него.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Trouble with the Curve лош, нереална бејзбол приказна, клише демек емотивна содржина помегу односи на татко и керка зачинета со најклише љубовни моменти.

Мислам дека досега никој не го спомнал во дискусија новиот филм на Ричард Линклатер (Dazed and Confused; Before Sunrise Trilogy) BOYHOOD. Филмот деновиве имаше фестивалска премиера на Берлин Филм Фестивал, и е еден од посериозните кандидати за Златна мечка. Што е толку интересно во проектот?

Она што е познато е дека филмот е сниман 12 години, во мај 2002 година, режисерот и авторот на филмот Линклатер изјави дека започнува со снимањето на нов филм кој има во план да земе во предвид приказна која се одвива во период од 12 години. Режисерот изјавил “Многу долго чекав да раскажам приказна за односот родител-дете за момче од прво одделение па го следи се до заминувањето на колеџ. Но дилемата е што децата растат премногу брзо, па затоа го ангаржирав тогаш 7-годишниот Ellar Coltrane да го игра момчето како централен лик во приказната". Ричард снимал краток филм секоја година во последните 11 години, која што го следи развојот на детето од 6-18 годишна возраст.

Ethan Hawke се појавува во улогата на таткото, додека Patricia Arquette во улогата на мајката. Со сигурност може да очекуваме доста квалитетна 163 минутна драма кој веројатно ќе биде еден од најдобрите филмови за годинава.

робокап добар - гладијатор шит(n)

Не мрчи и не споредувај сај-фај со акциона драма - сценариото во гладијатор ми е видено во 50 филма досега, додека како Робокап досега не сум видел некој филм. (стариот Робокап го немам гледано). Гладијатор има добра глума и екипа, Робокап - немаше некоја посебна глума. Сценски ефекти немаше во Гладијатор додека Робокап целиот беше со нив. Нормално дека Гладијатор беше подобар филм како целина, не го оспорувам тој факт, ама приказната ми беше дежа ву и затоа си доби 8мица од мене, а Робокап доби солидна 5ка. Не ми е јасно како би го споредил на пример еден Into the wild со Star Wars или Monty Python. :unsure:

Blue.Is.the.Warmest.Color.2013.1080p.BluRay.x264-PSYCHD

попознат како "тој-лезбејскиот-со-тие-со-фарбаните-коси-што-го-даваа-на-еден-фестивал-тука"

...и во кој според Ио имаше сцени на пенетрација. :pos:

Дали сте чуле за овие колектори кои греат
http://www.scan-sun.si/
http://mojdom.dnevnik.si/sl/Energija/6862/Sončni kolektorji za brezplačno ogrevanje in zračenje#comments
Можеби не се за целосно греење со нив, но бидејќи не трошат уопште струја, за догревање преку ден кога е скапа струја идеално решение ако е сончево.

Не ја знам цената, ама мислам дека не се евтини (а ни за секунда нема да поверувам дека made in SLO е евтино).
едит: ги најдов цените на моделите, 500евра најевтиниот 750е поскапиот. На ова би дошла солидно скапа поштарина (кабаста и кршлива роба), потоа царина на цената плус поштарината заедно, па потоа ДДВ кумулативно на сето тоа. Шпедиција и другите давачки се башка (лежарина на аеродров ако се иде со авионска пратка).

Цените инаку се релативно нормални од аспект дека колекторите се со фотоволтаици, но по мене е исклучително глупо да енергијата од сончева да се претвара во електрична, па потоа неефикасно во топлинска (со некој грејач на принцип на отпорник).
737c21829d061974c7f41514f773e4d1.jpg

На страна фактот дека толку сончев колектор со толку мала површина има и мала моќност.

Најважно е дека вакво нешто е релативно лесно да се направи во сопствена режија!
Не, нормално дека не зборувам за нешто со фотоволтаици, туку за нешто многу поедноставно (и поевтино). Не знам дали пишувавме за ова на темава, ама еве накратко.
Потребно е:
- Стара рамка за прозори (со се стаклата, купена за што поевтино на старо)
- голема количина од лименки во стандардна величина (тука треба малку имагинација за побрзо собирање, освен ако немаш весело друштво што пие пиво како вода :))
- Нешто алат, желба и доволно волја за да се истрае во проектот.

Лименките се обработуваат за да се отстранат дното и горната хоризонтална површина, потоа се набиваат една во друга за да се добијат цевки (може и да се залепат со термоопорен лепак како на едно од видеата долу). Таквите „цевки„ потоа се бојат со црна боја, исто така и внатрешната страна на рамката за прозори (на задниот крај евтина шпер плоча или OSB плоча, исто офарбана во црно).
soda-can-solar-heater.jpg

Се спојуваат ваквите цевки со подебело пластично црево (не ребрасто, за да не се успорува протокот на воздухот) со што добиеното комбинарно „црево„ со двете страни оди во просторијата која треба да се грее.
Ова може да се остави без активна вентилација да работи пасивно, или со вентилатор, со што се зголемува капацитетот на загревање но се добива одредена бука и поголем провев во просторијата.
Нормално ваквиот сончев колектор за греење простории, треба да биде позициониран ѕидот на јужната страна на објектот. За да може да работи пасивно, потребно е сончевиот колектор физички да биде под просторијата која се грее.

Еве неколку примери долу.

Типацов на видеото долу е „пронаоѓач„, демек го „измислил„ она што веќе десетина и повеќе години се врти на интернет. Не е важно, истиот прицип:

Уште поедноставен принцип, без лименки:

Омг мајндфак. Ич не ја сакам актеркава, баш сега го гледав Инсепшн и се некои исти фаци ги прави, ме иритира. Ич не очекував дека е геј.

Изненаџење големо, мене па ми се свиѓа ко актерка;) ,ај баш сеа да ги видиме америте колку се ‘‘прифатливи‘‘ и дали ке и даваат улоги , пошо од уста не ги извадија русиве

шобегеј, глеј како телото и мозокот и кажуваат дека не е во право... гестиклура хендџаб

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom