Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.985
Поени од реакции
37.268
Ова важи за сите, да не ве цитирам еден по друг. Значи: Турви, Вот, Болиглава, SomeoNe!: Со оглед на тоа дека креациите на сите признаени уметности (сликарство, вајарство, графика, фотографија, архитектура, музика, театар, филм, танц, книжевност, стрип...) се темелат на мимезис (рефлексија, имитација на живот) и почнуваат со една идеја по која се создаваат цели светови - можеби и не можам уште долго да дебатирам со вас околу тоа дали видео игрите се уметност или не. Но тогаш - морате да признаете дека истиот епитет мора да се аплицира и на готвењето. Според многумина, и тоа е уметност! Нејсе, ете, разграничивме, и признавам, грешев - видео игрите се уметност.

Но не сите уметности кај мене го носат истиот ужиток. Еве на пример - визуелните уметности (од сликарство до архитектура) ги перципираш кратко време пред да ги „отпакуваш“ содржините на истите, или да допреш до она непопуларното: што уметникот сакал да каже. Кај театарот, филмот, книжевноста, стрипот тој процес на перцепција е значително подолг, но не премногу долг за моето внимание да се задржи врз нив. Затоа и тој тип на уметности ми се попристапни, ако можам така да речам. За видео игрите, нели, дека не сум играл од тие, високоуметничките, па не можам ни да зборувам. Ете, ветувам дека ќе пробам да играм нешто (нормално дека ми треба и предлог за на не многу јак компјутер), па ќе ја продолжиме дискусијава, ОК?

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Naysayer.
Zlatikevichius, многумина и ден денеска се спротивставуваат на идејата филмовите да се сметаат за уметност, а нивниот број бил многу поголем во самите почетоци на филмската индустрија. Е сега, ако се водиме по некоја дефиниција за тоа што е уметност, филмовите дефинитивно припаѓаат таму. Но зошто не и игрите? Што точно поседуваат филмовите, а им недостига на игрите?
Одговорот е ништо. Всушност тие одат еден чекор понапред, кај нив постои нешто што се нарекува интерактивност. Логично е нели, интерактивноста да го подобрува и да допринесува за искуството, а не да одземе нешто од истото.

Ebert на времето расправаше дека и покрај тоа што ги имаат очигледните карактеристики на уметничка форма, игрите не би требало да се сврстуваат таму затоа што не го истражувале "значењето на тоа да се биде човек" како останатите типови на уметност. Значи тоа му беше најсилниот аргумент против видео-игрите како уметничка форма, и воедно аргумент кој е многу далеку од вистината.
Еве, ќе ја земам за пример The Witcher 2. Визуелно е една од најдобрите игри досега направени, исто така има една од најдобро раскажаните приказни преку овој медиум. Но од се што е добро изведено во играва, би го издвоил сценариото. Исполнета е со филозофски дебати, и обожава да те става во непријатни ситуации, каде ниеден избор не е стриктно лош или добар. Направена да си игра со твоите чувства, ставови, моралниот кодекс кој што го поседуваш. Сигурно со ова играта ги офпаќа тие критериуми на уметничко дело... А и не е единствена во тој поглед, игрите веќе долго време се прават на тој начин.

@wot
Не ги отпишувај и доташите. :P
I mean, I come from the same place, core gamers and all that, ама и за восхит е тоа колку посветена заедница се.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.985
Поени од реакции
37.268
Naysayer.
Zlatikevichius, многумина и ден денеска се спротивставуваат на идејата филмовите да се сметаат за уметност, а нивниот број бил многу поголем во самите почетоци на филмската индустрија. Е сега, ако се водиме по некоја дефиниција за тоа што е уметност, филмовите дефинитивно припаѓаат таму. Но зошто не и игрите? Што точно поседуваат филмовите, а им недостига на игрите?
Одговорот е ништо. Всушност тие одат еден чекор понапред, кај нив постои нешто што се нарекува интерактивност. Логично е нели, интерактивноста да го подобрува и да допринесува за искуството, а не да одземе нешто од истото.

Ebert на времето расправаше дека и покрај тоа што ги имаат очигледните карактеристики на уметничка форма, игрите не би требало да се сврстуваат таму затоа што не го истражувале "значењето на тоа да се биде човек" како останатите типови на уметност. Значи тоа му беше најсилниот аргумент против видео-игрите како уметничка форма, и воедно аргумент кој е многу далеку од вистината.
Еве, ќе ја земам за пример The Witcher 2. Визуелно е една од најдобрите игри досега направени, исто така има една од најдобро раскажаните приказни преку овој медиум. Но од се што е добро изведено во играва, би го издвоил сценариото. Исполнета е со филозофски дебати, и обожава да те става во непријатни ситуации, каде ниеден избор не е стриктно лош или добар. Направена да си игра со твоите чувства, ставови, моралниот кодекс кој што го поседуваш. Сигурно со ова играта ги офпаќа тие критериуми на уметничко дело... А и не е единствена во тој поглед, игрите веќе долго време се прават на тој начин.

@wot
Не ги отпишувај и доташите. :P
I mean, I come from the same place, core gamers and all that, ама и за восхит е тоа колку посветена заедница се.
ОК е, ама и покрај се, мора да признаете дека не секоја игра е уметност, како што впрочем - и не секоја книга е уметност, нели? Еве на пример - каква уметност е Counter Strike? Само вртење во место одново и одново... Според мене таквиот тип на игри го затупуваат мозокот. И никој не може да ме убеди во спротивното. За мене Counter Strike кај гејмерите е еднакво на Телетабиси за филмаџиите.
--- надополнето: 3 февруари 2014 во 15:21 ---
И ајде веќе еднаш дајте ми предлог за добра RPG за почетник. И башка - да можам да ја инсталирам и играм на лаптопов, да не морам да купувам некоја нова машина, нормално.

ACER Aspire 5542
-AMD Athlon II X2 processor M300 (2.0 GHz, 1 MB L2 Cache)
-ATI Radeon HD 4200 графика
-3 GB RAM
-320 GB HDD

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Escape Plan е изненадување на годината, не очекував толку добар филм ама ич. Обавезно гледајте го.
Се излажав и го гледав Enders game и катастрофа.

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Zachary Quinto has been cast in the upcoming Hitman movie titled 'Agent 47', which is due to begin filming in March.

The role of Agent 47 was recast last month following the death of Paul Walker and will now be played by Rupert Friend, known for his role in US TV drama 'Homeland'.

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.662
Поени од реакции
8.682
Маде лево е ова со гласањево за оскари. :D Пола од филмовите не се испаднати на убава снимка и жалосно е да се штиклираат полиња без врска али чим се брза мора и тоа да се праи...

Иначе неам гледано една недела филм, не знам што ми стана, пред малку го изгледав Волкот и не очекував да ми биде убав али ми се допадна, не поради глумата на Капри туку за приказната, ептен интересен, не мрднав цели три часа. (y)

За најдобар анимиран филм гласав за Croods, најдобар актер Мatthew, спореден актер Leto, и за најдобар филм Dallas Buyers Club, иако пола од филмовите што се номинирани ги нема на асална снимка и не ми се изгледани. (n)

Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Zachary Quinto has been cast in the upcoming Hitman movie titled 'Agent 47', which is due to begin filming in March.

The role of Agent 47 was recast last month following the death of Paul Walker and will now be played by Rupert Friend, known for his role in US TV drama 'Homeland'.
Hitman (2007) овој добар беше?
Знам дека го имам гледано, ама ништо не се сеќавам.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Hitman (2007) овој добар беше?
Знам дека го имам гледано, ама ништо не се сеќавам.

Mene mi bese dobar. Ama togas, sega neznam kako bi go ocenil.
Novitetite za noviot agent mi se tapa, nisto ne me privlekuva..

Ama gajle mi e, ionaka me ceka Hitman: Apsolution uste..

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.044
Поени од реакции
6.071
Mene mi bese dobar. Ama togas, sega neznam kako bi go ocenil.
Novitetite za noviot agent mi se tapa, nisto ne me privlekuva..

Ama gajle mi e, ionaka me ceka Hitman: Apsolution uste..

Почни ја, следува нова Hitman Profession. Сеа за сеа, ова е единствено инфо околу играта.

Филмот од 2007 е добар, бар мене ми се допаѓа. Мислам дека можеле друг да викнат да биде на местото од Тимоти Олифант. Не дека овој е лош, ама некако ја нема таа фаца, тој лик да биде the bаld killer. Марк Стронг или Дејвид Батесон(Бејтсон уатев'р) би биле подобри од него, а и би требало да бидат поканети за филмот што следи.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
H

HoT IcE

Гостин
Супер си беше Хитман, и мене ми се свиѓаше кога го гледав. Мене искрено не ми се свиѓаше ни Пол Вокер како избор за Хитман претходно, ниту овој сега. Крај краева поубо Статхам да го ставеа.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.985
Поени од реакции
37.268
Маде лево е ова со гласањево за оскари. :D Пола од филмовите не се испаднати на убава снимка и жалосно е да се штиклираат полиња без врска али чим се брза мора и тоа да се праи...

Иначе неам гледано една недела филм, не знам што ми стана, пред малку го изгледав Волкот и не очекував да ми биде убав али ми се допадна, не поради глумата на Капри туку за приказната, ептен интересен, не мрднав цели три часа. (y)

За најдобар анимиран филм гласав за Croods, најдобар актер Мatthew, спореден актер Leto, и за најдобар филм Dallas Buyers Club, иако пола од филмовите што се номинирани ги нема на асална снимка и не ми се изгледани. (n)
Епа ај штом ти викаш дека е маде лево, да не пишувам статија во весникот пред Оскарите, и ко ќе дојде август, ко ќе ги изгледате филмовите, тогаш да ја напишам статијата за тоа кој е вашиот фаворит за Оскар? Упс, ама штета што тогаш Оскарите ќе бидат доделени, па никому нема да му е интересно кој бил фаворитот на Кајганџии.

Ако не ти се гласа, не гласај, јас не присилувам никого. Мене ми треба до петти да е завршена анкетата пошто до шести имам „рок“ за статијата. Нека гласаат тие што нема да ги чекаат собрите снимки. За нас останаа само уште два филма: Филомена и Небраска.

Kajgana Shop

На врв Bottom