- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 14.985
- Поени од реакции
- 37.268
Ова важи за сите, да не ве цитирам еден по друг. Значи: Турви, Вот, Болиглава, SomeoNe!: Со оглед на тоа дека креациите на сите признаени уметности (сликарство, вајарство, графика, фотографија, архитектура, музика, театар, филм, танц, книжевност, стрип...) се темелат на мимезис (рефлексија, имитација на живот) и почнуваат со една идеја по која се создаваат цели светови - можеби и не можам уште долго да дебатирам со вас околу тоа дали видео игрите се уметност или не. Но тогаш - морате да признаете дека истиот епитет мора да се аплицира и на готвењето. Според многумина, и тоа е уметност! Нејсе, ете, разграничивме, и признавам, грешев - видео игрите се уметност.
Но не сите уметности кај мене го носат истиот ужиток. Еве на пример - визуелните уметности (од сликарство до архитектура) ги перципираш кратко време пред да ги „отпакуваш“ содржините на истите, или да допреш до она непопуларното: што уметникот сакал да каже. Кај театарот, филмот, книжевноста, стрипот тој процес на перцепција е значително подолг, но не премногу долг за моето внимание да се задржи врз нив. Затоа и тој тип на уметности ми се попристапни, ако можам така да речам. За видео игрите, нели, дека не сум играл од тие, високоуметничките, па не можам ни да зборувам. Ете, ветувам дека ќе пробам да играм нешто (нормално дека ми треба и предлог за на не многу јак компјутер), па ќе ја продолжиме дискусијава, ОК?
Но не сите уметности кај мене го носат истиот ужиток. Еве на пример - визуелните уметности (од сликарство до архитектура) ги перципираш кратко време пред да ги „отпакуваш“ содржините на истите, или да допреш до она непопуларното: што уметникот сакал да каже. Кај театарот, филмот, книжевноста, стрипот тој процес на перцепција е значително подолг, но не премногу долг за моето внимание да се задржи врз нив. Затоа и тој тип на уметности ми се попристапни, ако можам така да речам. За видео игрите, нели, дека не сум играл од тие, високоуметничките, па не можам ни да зборувам. Ете, ветувам дека ќе пробам да играм нешто (нормално дека ми треба и предлог за на не многу јак компјутер), па ќе ја продолжиме дискусијава, ОК?