Vo jakata magla od pred 10-15dena i na vivaxot i na toshivata imase inje, ali ne vakvi mrazovi kako na slikava, i razlikata e sto defrost pravese mnogu pocesto toshibata za razlika od vivaxot.
Toshibava posle defrost dodeka se zalaufa na toplo da duva ke dojde red na nov defrost, pa i sporedbata na nadvoresnite edinici (povrsinata na kondenzatorot) e golema iako toshibata e 16000btu za razlika od 12000btu
Doktorov gore ne e adekvaten za sporeba pomegu vivax i toshiba ako gi nema dvete doma.
Avantot e najdolnoto skalilo na Toshiba inverter klimatizeri.
Ponatamu ide suzumi+ 10 i 13 so rotarry compresor, pa podobri se suzumi+ 16 i dalje so twin rotarry, i posle idat Daiseikai pa ponataka ima i super digital invertor.
Jas nekolku pati napisav i ako nekoj ne mu se dopaga toa neka ne go cita.
Nema ni eden kriterium po koj toshibata e podobra od vivaxot , osven sto jas nazalost mislam deka vivaxot ke crkne pobrzo od toshibata.
Gore dole i dvete se dobri, ama najlosata rabota kaj toshibata e sto e kako traktor, brci i na najmala brzina i mene mi smeta (individualno e toa).
Koga go kupuvav vivaxot Toshiba suzumi+13 ne bese na namalenie i bese okolu 63000 so montaza sto e za 20000-21000 poskap od vivaxot.
Da go nacekav popustot na Toshibata ke se resev za nea.
Ama ne vo red da tresete gluposti i da sporeduvate bez fakti.
Dacia/rols roys, aj zemi ti mercedes limuzina a jas so lada niva pa odime na planina vo kal.
Sporedbive ti se gluposti.
Vivaxot e prepakovana Gree Hansol ili Innova H121N koj se koristat vo nordiskite zemji i ima testovi napraveni tamu (surfaj na net, imam i postirano tuka negde pogore) taka da taa e low ambient heating, i koncepciski e napravena za koga e ladno da gree podobro od toshibata koja e mnogu dobra ama ne e za koga e mnogu ladno.
E sega problemot moze da bide vo samiot ured koj ke ima kratok vek na zivot ( se nadevam deka ne), bidejki toshiba e toa sto e vo sporedba so vivax.
Ali dodeka Vivaxot e funkcionalen, Toshibata nema sto da bara vo konteks na greenje, so Vivaxot. (koj ne veruva bujrum na kafe, )
Goran0505: pa ne trosis mnogu, ustvari kolku sakas da trosis, kolku ti e ok.
Izolacija 0, uste ako tarifata ti e industriska ti si ok so potrosnja.