Work and travel USA

• Креатор на темата Креатор на темата *ANE*
  • Време на започнување Време на започнување
8 не ти е кој знае колкава плата, освен ако имаш мали трошкови за смештај и храна. Со една работа и 40 саати неделно е лошо. Ако имаш 2ра или прекувремена работа, тогаш е ок. Ако имаш избор, оди со позиции што се на бакшиш, повеќе пари можеш да направиш.
За тие што прв пат одат, разгледајте многу опции. Платата не е се. 8 долари на саат е супер ако не плаќаш смештај и добиваш 3 оброка дневно, а 10 долари е малку ако правиш по 35 саати и плаќаш 100 долари смештај без храна. Дај му предност на местото што ти дозволува лесно да си најдеш втора работа, ако одиш за пари. Пред да прифатите понуда (некој претходно спомна да не одите на саем, туку барајте конкретни понуди од агенцијата, се согласувам со тоа), прашајте ја агенцијата да ви даде контакти од луѓе што претходно биле, скоро сите работни понуди им се повторуваат од година во година. Тие најдобро ќе ви кажат што е добро, а што лошо за работата и местото.

Фала многу ;)

Ако си 2ра година на факултет, положени ти се сите испити од 1ва година, имаш добри познавања на англиски јазик, колкави се шансите да успееш да добиеш виза? Иначе аплицирав и јас.

Ако си 2ра година на факултет, положени ти се сите испити од 1ва година, имаш добри познавања на англиски јазик, колкави се шансите да успееш да добиеш виза? Иначе аплицирав и јас.

За добивање на виза англискио и нема некое големо значење.. пошто поставуваат три глупи прашања дали знајш кај одиш, дали си зи знајш правата како странски државјанин..
А испитите да и тоа многу, и потврди од работа од родители че ти побара..

За добивање на виза англискио и нема некое големо значење.. пошто поставуваат три глупи прашања дали знајш кај одиш, дали си зи знајш правата како странски државјанин..
А испитите да и тоа многу, и потврди од работа од родители че ти побара..

Да Англискиот скоро и да нема врска додека чекав во амбасада за визата имаше една пред мене на лист напишано на кирилица што да кажи и кога ја прашаја колку години има се избуни и и дадоја виза. Исто имаше еден Турчин таму каде шшто бев на островот знаеше три збора англиски и помина 4 месеци некако :).
Но што подобро го знаеш англискиот толку поголеми ти се шансите да најдиш подобра работа а и да си олесниш таму.

Zdravo na site,jas planiram da apliciram ovie denovi preku intrax agencijata, ama se dvoumam dali vo atlantic city nj ili massachusetts i moze li nekoj da mi spodeli rabotno iskustvo od ovie 2 mesta? fala odnapred pozz

Здраво дечки, гледам оваа година поефтини се Викинг дали некој аплицирал и за што како позиции? Исто кои места се солидни за добра заработувачка(прв пат) и преку другите агенции.. :)

Здраво дечки, гледам оваа година поефтини се Викинг дали некој аплицирал и за што како позиции? Исто кои места се солидни за добра заработувачка(прв пат) и преку другите агенции.. :)

Околу 10 поста сум пишал наназад искуство преку Викинг. Прочитај ја добро темата ги пишам истите работи.

Дали има некој што сака да остане на црно ?
после регуларните 3 месеци, во Чикаго да вози камион ...

Ај вака кој аплицирал оваа година преку Викинг или Коузон и на кои места, ии
дали некој има искуства/работел во Флорида? Тенкју

Ова ми е првпат што сакам да одам преку програмата Work and Travel USA. Прва година сум на ФИНКИ, со еден предмет за во овој месец (што би требало да го положам), е сеа ме интересира:

Дали КОУЗОН се добри? Бидејќи преку нив планирав да одам летово. Ако не се, дајте ми уште 2-3 агенции кои ги препорачувате (гледам НАРОМ травел ги фалат).
Најдов работа во Spa центар во Wyoming како tour guide, чистач, касиер и уште нешто (не се сеќавам што беше). Плата 9.50 долари на саат + 13.50 за секој дополнителен саат.
Слично нешто беа и другите - одприлика 9.50 до 10 долари на саат, 35 часа (со бакшиш и прекувремено).
Мене целта ми е да отидам и да заработам пари - а не да прошетам (дали еднаш во месецот или двата ќе отидам до New York и то је то).

Е сега, проблемите:
1. Ако кренам кредит (а немам друг избор освен кредит), колку треба да и дадам на агенцијата на почеток (или целиот аранжман го плаќам)? Како што прочитав од еден што пиша, само 100-200долари депозит. Исто така - кредит во денари или во долари да земам?

2. Прочитав дека барале потврда за вработување во америчка амбасада за родителите. Татко ми е пензионер, мајка невработена. Значи пиши пропало за виза а? И што ако не ми дадат виза? Ќе треба кредитот да се отплатува :S

Инаку англиски знам перфектно и течно да го зборувам (дури размислувам понекогаш и на англиски), имам емпатичен однос кога зборам со луѓето и многу добро знам да ги убедувам :).
--- надополнето: 3 јануари 2014 во 19:03 ---
и да - ако може да ми објасните ова со вторава работа :)

Немора сите прашања да ми ги одговорите - најважно е да ми препорачате добра агенција (или Коузон, Viking, Narom...)

Дечко мислам дека си нешто тотално збунет...ЗОШТО????

1."Најдов работа во Spa центар во Wyoming" "Мене целта ми е да отидам и да заработам пари - а не да прошетам (дали еднаш во месецот или двата ќе отидам до New York и то је то)." ЗНАЕШ ЛИ КОЛКУ Е WYOMING ОДАЛЕЧЕН ОД NYC??? Груба пресметка 2500 милометри...И ти планираш да одиш два пати во месецот да таму ама нели одиш за работа....
2. "Плата 9.50 долари на саат + 13.50 за секој дополнителен саат" 13.50 ти е OVERTIME а ова значи над 40 часа секој час...но треба да изработиш прво 40 во неделата па тек после...и знаеш работодавачите во колку % даваат overtime????? помалку од 10%...така да не се ослонувај на ова
3. Нели мислиш дека е подобро да пишеш mail на било која агенција и да ти кажат колку е вкупната цена на програмата колку е депозит итн??? од 100 до 200 УСД има дупло разлика...тука секој ќе ти каже од прилика...Ако си се потрудил да пишеш толкава порака полесно би ти било истото да го напишеш до една агенција и да го копираш маилот до сите останати пример и ќе добиеш одговор од сите
4. Потврда за вработување од родителите чек од пензија или пак било каква потврда за вработување од роднини се бара поради една единствена причина која сите вие тука сте ја разбрале погрешно....Потврдата за вработување докажува дека вашите родители се запознати со тоа што го правите и не сте ги украле, позајмиле парите за програмата од лихвар или сл. Платата нема улога врз одлуката дали ќе добиеш или не виза
5. Нормално дека ќе треба да си го плаќаш кредитот..банките не се добротворни организации
6. АГЕНЦИИ:
KOUZON
INTRAX
AMERIQUEST
VIKING
NAROM
AURORA
Може испуштив некоја...ама слободно пиши им маил и дознај повеќе

Дечко мислам дека си нешто тотално збунет...ЗОШТО????

1."Најдов работа во Spa центар во Wyoming" "Мене целта ми е да отидам и да заработам пари - а не да прошетам (дали еднаш во месецот или двата ќе отидам до New York и то је то)." ЗНАЕШ ЛИ КОЛКУ Е WYOMING ОДАЛЕЧЕН ОД NYC??? Груба пресметка 2500 милометри...И ти планираш да одиш два пати во месецот да таму ама нели одиш за работа....
2. "Плата 9.50 долари на саат + 13.50 за секој дополнителен саат" 13.50 ти е OVERTIME а ова значи над 40 часа секој час...но треба да изработиш прво 40 во неделата па тек после...и знаеш работодавачите во колку % даваат overtime????? помалку од 10%...така да не се ослонувај на ова
3. Нели мислиш дека е подобро да пишеш mail на било која агенција и да ти кажат колку е вкупната цена на програмата колку е депозит итн??? од 100 до 200 УСД има дупло разлика...тука секој ќе ти каже од прилика...Ако си се потрудил да пишеш толкава порака полесно би ти било истото да го напишеш до една агенција и да го копираш маилот до сите останати пример и ќе добиеш одговор од сите
4. Потврда за вработување од родителите чек од пензија или пак било каква потврда за вработување од роднини се бара поради една единствена причина која сите вие тука сте ја разбрале погрешно....Потврдата за вработување докажува дека вашите родители се запознати со тоа што го правите и не сте ги украле, позајмиле парите за програмата од лихвар или сл. Платата нема улога врз одлуката дали ќе добиеш или не виза
5. Нормално дека ќе треба да си го плаќаш кредитот..банките не се добротворни организации
6.Дали знаеш што значи ЕМПАТИЈА???
(грч. empathies многу возбуден, страстен) 1. нестрпливост, голема жед за нешто; 2. нетрпеливост, неподносливост. Според ова твоево што си го пишал значи дека луѓето не те поднесуваат кога зборуваш...Провери да не си мислел некој друг збор
7. АГЕНЦИИ:
KOUZON
INTRAX
AMERIQUEST
VIKING
NAROM
AURORA
Може испуштив некоја...ама слободно пиши им маил и дознај повеќе

Погрешно се изјаснив во целиот пост. Повеќе разимслував на глас одколку што рационално пишував. Така е кога пишуваш и збориш истовремено со некој :)

Еве ја работата, погрешно сум ги напишал бројките :D (spa attendant е работата)
http://www.kouzoncorporation.com/web/portfolio-item/snake-river-lodge-and-spa/

Може пишав 2-3 пати во месецот, али мислев 1-2 пати ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛИОТ ПРЕСТОЈ (па дури и немора да е ЊуЈорк, било кој град). Инаку за New York мислев да го посетам исто толку пати кога најдов понуда за во Cape Cod
http://www.kouzoncorporation.com/web/portfolio-item/pain-davignon/
Ама тоа не ни мора да се случи, мислев во зависност каков ќе бидам со парите :)

Инаку јас се јавив во коузон, али заборавив да ги прашам дали може да се остави депозит. Ми ја кажаа цената 800 евра била.

Погрешно се изјаснив во целиот пост. Повеќе разимслував на глас одколку што рационално пишував. Така е кога пишуваш и збориш истовремено со некој :)

Еве ја работата, погрешно сум ги напишал бројките :D (spa attendant е работата)
http://www.kouzoncorporation.com/web/portfolio-item/snake-river-lodge-and-spa/

Може пишав 2-3 пати во месецот, али мислев 1-2 пати ВО ТЕКОТ НА ЦЕЛИОТ ПРЕСТОЈ (па дури и немора да е ЊуЈорк, било кој град). Инаку за New York мислев да го посетам исто толку пати кога најдов понуда за во Cape Cod
http://www.kouzoncorporation.com/web/portfolio-item/pain-davignon/
Ама тоа не ни мора да се случи, мислев во зависност каков ќе бидам со парите :)

Инаку јас се јавив во коузон, али заборавив да ги прашам дали може да се остави депозит. Ми ја кажаа цената 800 евра била.

A ова го виде
Housing cost is $150 per week!

При аплицирање се плаќа дел од таксата остатокот кога ќе го потпишеш договорот

Аплицирав преку Наром Травел за работа во Ocean house, Westerly, Rhode Island. Некој ако има да сподели искуство од ова место, ми рекоа за смештајот 100$ неделно има еден оброк и плус еден оброк на работно место, а работата е платена 9.50$. Од агенцијата ми рекоа дека од учесниците лани што биле 80% нашле и втора работа, бидејќи многу лесно се наоѓало најчесто по баровите на плажа.
--- надополнето: 10 јануари 2014 во 17:42 ---
Аплицирав преку Наром Травел за работа во Ocean house, Westerly, Rhode Island. Некој ако има да сподели искуство од ова место, ми рекоа за смештајот 100$ неделно има еден оброк и плус еден оброк на работно место, а работата е платена 9.50$. Од агенцијата ми рекоа дека од учесниците лани што биле 80% нашле и втора работа, бидејќи многу лесно се наоѓало најчесто по баровите на плажа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom