Pajak , inverterot raboti non stop (od 19 noemvri ne go isklucivme). Avtomatski se odmrznuva - sepak mislis racno da napravam defrost? Ovie denovi rabotese na 23-24 st. Inverterot ima (ako dobro pamtam) 12500 BTU, dali povrsina od 40m2 e pregolema za nego?
Според квадратурата за 30 дена сте потрошиле:Здраво да ви ги презентирам податоците за потросувачка од мојата клима:
Климата e VIVAX ACP-12CH35GEC купена пред 2,5 години од АМЦ за 27000 денари.
Во последните 30-тин денови работи во режим од 15 часот попалдне до 8 часот наутро и за викенди работи цел ден.
Загревам некаде околу 30 квадрати (дневна + кујна) на температура од 24 степени (собната температура на висина од 1,5 метар е 24 степени).
Според мерачот за потрошена електрична енергија што го имам ми покажува дека за 647 часа има потрошено 391 киловат/часови.
Би ви бил благодарен за коментари дали е оваа потрошувачка ОК за моделот на клима што го имам.
R410A e име на фреонот кој е употребен. R410 ( без А го нема на листата на фреони )дечки, ме интересира ваше мислење за инвертерот што го продаваат во карфор. знам дека е НЕО.
е сега, линкот е од техномаркет, али има разлика во ознаката (дали има врска не знам) тоа “А“ што е на крајот од моделот (р410“А“) во моделот во карфор го нема. иако на слика делува исто.
цената е 25 000 ден во карфор.
Spored mene toj NEO inverter e mnogu los izbor.дечки, ме интересира ваше мислење за инвертерот што го продаваат во карфор. знам дека е НЕО.
е сега, линкот е од техномаркет, али има разлика во ознаката (дали има врска не знам) тоа “А“ што е на крајот од моделот (р410“А“) во моделот во карфор го нема. иако на слика делува исто.
цената е 25 000 ден во карфор.
Пожелно е да работи нон-стоп. Ние и кога не сме дома, не го исклучуваме, освен ако сме отсутни повеќе денови.синот има во станот (се всели пред месец дена и купи инвертор Фујитсу, може да е и истиот, 45-6 илјади го плати мислам), се убаво, но сега со огромната влага замрзнува целата надворешна единица и доста време и струја губи инверторот во одмрзнување ; инверторот е во дневна соба, а во спалната има маслени радијатор од 3кв, детската е измеѓу и не се грее, затворена е вратата, а во купатило има регистер од од 450в (номинално, а вграден е грејач од 900в, ама на 50% го држат нон стоп). Проблем е што под дневната има деловен простор што не е продаден а не му е направена никаква изолација на таванот, ниту спуштен плафон, па во дневната е ладно долу на подот.....
можеби е добро инверторот цело време да работи а на помала температура, наместо сега што му е на 25 да биде на 23 ама да работи 24х на ден ??
.. а размислуваме и за додатно греење во дневната (панел или греач во радијаторот) која има со кујната околу 25м2, но има и ходник до спалната од 5,6м2 ...
Со фен. А цревото за одвод, извади го и потопи ги во када со топла вода.Во текот на грејната сезона кај инвертерот на надворешната единица се насобира мраз со што се отежнува работата на системот. Дали постои начин да го исчистиме тоа за да и помогнеме на надворешната единица полесно да работи. Јас не се разбирам затоа прашувам дали има начин (да употребиш врела вода и сл).
Ако ти е скапо инвертер, можеш да купиш обична клима за 10 -12 - 15 000 денари. И таква ќе ти врши работа. За 35м2 доволно е и клима 2,5. Јас имам три обични клими и функционираат безпрекорно.климата не е за мене, мене не ми треба. 35м2 загревам со панел плоча од 2KW. и задоволен сум со сметката (двајца сме). минатиот месец 1200 ден. би било глупо да вложувам во инвертер, .... ќе ги вратам парите после 15 години
1. Не сакам да звучам строго ама користете речник барем малку бе луѓе. Defrost = одмрзнување.Може ли малце повеќе ваши искуства за временскиот интервал на дефростација, конкретно имам Carrier X power Gold 13,000БТУ греам површина од 30м2, последнава недела климатизеров работи 30 мин па после дефростација од 10 мин. ќе ве замолам за ваши искуства.
Јас знам дека од маглава ќе да е