Види во закон за осигурување во случај на невработеност, има таму некои услови.Дали за престанок на работен однос следува некој надоместок од бирото за вработување според стажот ... кој е тој закон?
Дали за престанок на работен однос следува некој надоместок од бирото за вработување според стажот ... кој е тој закон?
Од Законот за работните односи:Знае некој кој е законскиот рок за електронско пријавување за работа на државен празник,колку дена унапред да се пријави?
и јас не сретнав затоа,сеа има електронско пријавување и пишуваше као да не го пречекорува законскиот рок во упатството.А тој законски рок нигде не го пишува.Од Законот за работните односи:
„... работодавачот е должен за секое воведување на работа на државен празник претходно писмено да го извести подрачниот државен инспектор на трудот.“
Никаде во Законот за работните односи и други закони не сретнав во кој рок треба да се поднесе пријавата!
а дали може физичко лице да провери дали работодавачот пријавил работа на државен празник?Од Законот за работните односи:
„... работодавачот е должен за секое воведување на работа на државен празник претходно писмено да го извести подрачниот државен инспектор на трудот.“
Никаде во Законот за работните односи и други закони не сретнав во кој рок треба да се поднесе пријавата!
па, најверојатно може! треба за тоа да се обрати до подрачниот државен инспектор на трудот.а дали може физичко лице да провери дали работодавачот пријавил работа на државен празник?
Не бре, не заебавај.Вака сега. Јас не возам, сопругот вози. За некоја недела ќе имаме бебе. За време на возење бебето ќе биде кај мене во раце, на задното седиште. Немаме потреба од транспортер. Дали сепак мораме да имаме транспортер во автомобилот? Дали е казниво со закон ако го нема?
Btw, ова е транспортер: