Барате некој закон?

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Дали за престанок на работен однос следува некој надоместок од бирото за вработување според стажот ... кој е тој закон?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Дали за престанок на работен однос следува некој надоместок од бирото за вработување според стажот ... кој е тој закон?
Види во закон за осигурување во случај на невработеност, има таму некои услови.

G

Gjoksi

Гостин

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Вака сега. Јас не возам, сопругот вози. За некоја недела ќе имаме бебе. За време на возење бебето ќе биде кај мене во раце, на задното седиште. Немаме потреба од транспортер. Дали сепак мораме да имаме транспортер во автомобилот? Дали е казниво со закон ако го нема?

Btw, ова е транспортер:

Член од
10 февруари 2011
Мислења
894
Поени од реакции
398
Едно прашање имам, сакам да одам на Подгоричкиот маратон во Црна Гора , видов дека има организирано превоз од МК , е сега имам 17 години , дали ќе ми треба за вадење некаква дозвола , каде родителот ќе треба да се потпише ?

Член од
24 јули 2010
Мислења
19
Поени од реакции
0
Дали некој може да ми каже дали јас како возач почетник имам дозвола да возам надвор од граници на Р.М. без присуство на искусен возач.. ?

Јефто

@JeftoMKD | Јефто™
Член од
30 октомври 2011
Мислења
2.732
Поени од реакции
1.308
Друштво, според кој Закон и кои членови конкретно, ЈСП мора да постави повеќе јазичен дисплеј на своите автобуси? Искрено премногу ме иритира кога на 2ка или 9ка гледам покрај македонски и друг јазик.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.324
Поени од реакции
18.403
Знае некој кој е законскиот рок за електронско пријавување за работа на државен празник,колку дена унапред да се пријави?

G

Gjoksi

Гостин
Знае некој кој е законскиот рок за електронско пријавување за работа на државен празник,колку дена унапред да се пријави?
Од Законот за работните односи:
„... работодавачот е должен за секое воведување на работа на државен празник претходно писмено да го извести подрачниот државен инспектор на трудот.“
Никаде во Законот за работните односи и други закони не сретнав во кој рок треба да се поднесе пријавата!

Член од
17 август 2011
Мислења
10.324
Поени од реакции
18.403
„... работодавачот е должен за секое воведување на работа на државен празник претходно писмено да го извести подрачниот државен инспектор на трудот.“
Никаде во Законот за работните односи и други закони не сретнав во кој рок треба да се поднесе пријавата!
и јас не сретнав затоа,сеа има електронско пријавување и пишуваше као да не го пречекорува законскиот рок во упатството.А тој законски рок нигде не го пишува.
Фала :)

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
а дали може физичко лице да провери дали работодавачот пријавил работа на државен празник?

Член од
13 септември 2008
Мислења
556
Поени од реакции
307
Здраво, може ли некој да ми каже дали постое 9-ти час прекувремен да може да сум вработен во една фирма 8 часа и плус прекувремено да си плаќам 9-ти. Дали такво нешто постое...

Muki-20

Маркетинг и финансиски консултант
Член од
12 мај 2012
Мислења
253
Поени од реакции
72
Според законот за здруженија, организации и фондации финансиските средства се користат за осварување на претходно прикажаните цели.

Неможев да најдам, дали од готовината која ја поседува фондацијата се исплатуваат платите на вработените, одборот, директорите, членовите, основачите итн?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.279
Поени од реакции
84.390
Вака сега. Јас не возам, сопругот вози. За некоја недела ќе имаме бебе. За време на возење бебето ќе биде кај мене во раце, на задното седиште. Немаме потреба од транспортер. Дали сепак мораме да имаме транспортер во автомобилот? Дали е казниво со закон ако го нема?

Btw, ова е транспортер:

Не бре, не заебавај.

Kajgana Shop

На врв Bottom