Најекономично греење и ладење

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Znaci so edna investicija solidna od 5-10 iljadarki ke resis golem problem em ladenje em toplenje i plus smetka mala.

5 i 10 iljadarki ............. toa ne e najekonomicno zatopluvanje. Koga ovaj sistem bi cinel 40 evra/m2 (instalacija + materijali) bi bilo ok no dokolku ovaj sistem bara tolkava golema investicija togash ne e dostapen za 95% od Makedonskoto naselenie.

ZA ZAL!!!!

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
5 i 10 iljadarki ............. toa ne e najekonomicno zatopluvanje. Koga ovaj sistem bi cinel 40 evra/m2 (instalacija + materijali) bi bilo ok no dokolku ovaj sistem bara tolkava golema investicija togash ne e dostapen za 95% od Makedonskoto naselenie.

ZA ZAL!!!!
Ke se informirame i ke znaeme dali e isplatliva ili ne.Od 40 evra m2 kolku poveke bi kostal sistemot??Mislam deka veke ako kosta poveke ne e isplatliva investicija.Za po 15 god ako treba da cekam da se isplati investicijata togas ne vredi.Po 15 god veke ke bide za renoviranje a i koj znae sto se ke nema po 15 godini,so tehnologijava kako sto odi napred moze ke izmislat cudo nekoe sto ne sme svesni.

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Ke se informirame i ke znaeme dali e isplatliva ili ne.Od 40 evra m2 kolku poveke bi kostal sistemot??Mislam deka veke ako kosta poveke ne e isplatliva investicija.Za po 15 god ako treba da cekam da se isplati investicijata togas ne vredi.Po 15 god veke ke bide za renoviranje a i koj znae sto se ke nema po 15 godini,so tehnologijava kako sto odi napred moze ke izmislat cudo nekoe sto ne sme svesni.

Ke se informiram i jas. Me interesira i mene bidejki imam stan od 50m2 za koj treba da si najdam reshenie za efektivno i ne skapo greenje. Najverojatno ke odam na kombinacija inverter i termo pecka (za ladnite denovi) no i ova ke go ispitam bidejki ako ja isklucam golemata pocetna investicija, bi trebalo da e ekonomicno. E sega kolku e golema taa pocetna investicija, otkako ke doznaam ke ve izvestam sekako.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Кај нас ги носат Енергија и Аиркон (или така нешто), гуглај ги за контакт и прашај си. Од Енергија мислам дека едната варијанта (не ми текнува која KW јачина) е некои 3.300 е. без фен којлерите, кои не ти требаат ако идеш на хидропонската варијанта (подно греење низ цел стан) која воедно е и поефикасна/поштедлива пошто водата не мора да се загрева над 55с+, доволно се некои 40с и нагоре.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 15:33 ---
ПС. Печка со пелети во комбинација со централно гр. мислам дека иде накај 2000е ама тоа си повлекува и одржување (ложење пелети, чистење горилници, оџаци, итн).
морам да додадам една мала работа... околу подното... подно греење точно, немора да се грее повеќе од 45 степени водата, НО подно греење ке биде поекономично од радијаторско само и само доколку се работи за простории што се греат 24/7 т.е. нон стоп, без престан... доколку се иде на опција да грее па да не грее во текот на едно деноноќие, тогаш подното греење е итекако поголем потрошач од класично радијаторско греење...

сите ние имаме горе доле сличен работен ден, стануваме насабајле, отсутни сме од дома помеѓу 8 и 10 саати и пак сме дома попладне-навечер... ретки се луѓето што остануваат или им останува некој дома со потреба од постојано греење на сите простории... па автоматски одтука гледано, подното греење е лош избор за било кого...

јас кога проектирам нова инсталација, на лугето им понудувам по желба, МИНИ подно греење само на дел со плочки кај што се престојува шочесто т.е. кујна и купатило и можеби централен ходник... тоа мини подно значи не да биде греење туку да биде нешто што ке направи подот да не биде ладен кога ке згазиш со боса нога на него.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 19:29 ---
Ke se informiram i jas. Me interesira i mene bidejki imam stan od 50m2 za koj treba da si najdam reshenie za efektivno i ne skapo greenje. Najverojatno ke odam na kombinacija inverter i termo pecka (za ladnite denovi) no i ova ke go ispitam bidejki ako ja isklucam golemata pocetna investicija, bi trebalo da e ekonomicno. E sega kolku e golema taa pocetna investicija, otkako ke doznaam ke ve izvestam sekako.

еве јас одма ке ти кажам... околу 2200 евра комплет поставување со радијатори, цевки, вентили и кано систем. инсталирана електрична моќност помеѓу 6 и 8 киловати, прогнозирана потрошувачка околу 4-4,5 киловати на саат, или што би се рекло баш колку термопечката за една соба, да трошиш греејки цел стан да ти биде како турска бања.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Проверени ти се овие од Копер како топлат? Некој ми спомна дека камините од Складова Техника што се во Нептун и останати продавници се поквалитетни од овие од Неготино?
Ja имам грее одлично.За малце повеќе пари имаш што греат и повеќе..зависи која квадратура ќе грееш.Али за 15-20 квадрати соба 7-8 kw ти се доволни.И ќунци оние со 6 мали..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.365
... доколку се иде на опција да грее па да не грее во текот на едно деноноќие, тогаш подното греење е итекако поголем потрошач од класично радијаторско греење...

сите ние имаме горе доле сличен работен ден, стануваме насабајле, отсутни сме од дома помеѓу 8 и 10 саати и пак сме дома попладне-навечер... ретки се луѓето што остануваат или им останува некој дома со потреба од постојано греење на сите простории... па автоматски одтука гледано, подното греење е лош избор за било кого....
Со должна почит за искуството и се друго, ама не се согласувам сосема со горенапишаново.
Кога би биле на пристапно место соодветните вентили за собите кои поретко има потреба да се греат -тогаш и тие трошоци нема да ги има. Впрочем (поправете ме ако грешам) системите со топлинска пумпа вода-воздух или вода-вода (па и доста од по-саглам климите (воздух-воздух)) имаат опција за програмирање каде се мести која температура системот да ја одржува навечер, или претпладне кога никој не е дома.
Тоа кажано, во доста случаи во семејството ама баш секогаш има некој дома (мојот случај на пример). Така да неточно е дека подно греење е лош избор за било кого.

Подното греење грее со радијација исто како и класичното греење со метални радијатори, разликата е донекаде во инерцијата на термо-акумулационите својства на подот, кој во случајот е радијационото тело (наместо металните радијатори).
Инерцијата не е проблем со оглед на тоа што цевките во подното греење се блиску до површината, а енергијата секако останува во домот.
Конфорот е секако на страна на подното греење, кога на нозете е топло целото тело има поголем впечаток на топлина.

Во тој контекст, изјавата дека „подното греење е итекако поголем потрошач од класично радијаторско греење„, -ова може да биде точно само во опишаниот случај кога сите домашни не се дома претпладне (па има потреба од греење само од 15-16 па до навечер пред легнување), а системот нема опции за фина регулација и schedule на интензитетот на греењето.
Од аспект на заштеда, а сега зборам за топлинските пумпи, системот е секако поефикасен и поштедлив кога водата ја загрева на 45с наместо на 55с. За системот Кано не знам, ама ако сакаш можеш да кажеш нешто од овој аспект: дали во ситуациите кои ги опишував, системот би бил поефикасен со класични радијатори или со подно греење?

Само да нагласам дека сето ова е мое гледиште, а искуството (со тоа и знаењето) на Кано е секако поголемо. Па Кано, ако грешам некаде: поправи ме.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 21:35 ---
Ke se informiram i jas. Me interesira i mene bidejki imam stan od 50m2 za koj treba da si najdam reshenie za efektivno i ne skapo greenje. Najverojatno ke odam na kombinacija inverter i termo pecka (za ladnite denovi) no i ova ke go ispitam bidejki ako ja isklucam golemata pocetna investicija, bi trebalo da e ekonomicno.
Пази ти имаш само 50м2 да ги решиш и затоа инвертер + термо ти е ТОП РЕШЕНИЕ и јас лично мислам дека не ни имаш поекономична варијанта.
За поголема квадратура се соочуваш со заебанции од типот колку инветори/клими да земам, каде да ги ставам, некоја од собите е премала за клима, како ќе грееш купатило/WC, итн итн. Така да со 3-4 инвертори доаѓаш до цената на еден централизиран систем со топлинска пумпа воздух/вода (вода/вода се поскапи заради бушотините и други заебанции).

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Пази ти имаш само 50м2 да ги решиш и затоа инвертер + термо ти е ТОП РЕШЕНИЕ и јас лично мислам дека не ни имаш поекономична варијанта.

Vo mojot slucaj ima ushte edna povolnost, barem taka mislam. Od trpezariskiot del na dnevniot prestoj se dvete vrati za vo dvete spalnicki. Mozebi ne kojznae kolku, no mislam deka sepak do odreden procent, od dnevniot prestoj koj e okulu 25-28m2 (seushte nemam izmereno), ke se zatopluvaat i tie, navecer. Seushte nemam tocno izmereno, no kvadraturata e tuka nekade. Estetski ne e bash prifatlivo od dnevnata da se odi vo spalna (narodski kazano od soba vo soba) no mislam deka od toa ke imam toplinsko-finansiski benefit.

;)
...e sega nema da mozam da se ku..am so golema kvadratura ama sepak teshki vreminja se i ushte poteshki idat.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.365
Епа ако де, пар најевтини кварцни греалки во спалните можат да послужат за онака набрзина загревање пред спиење (ако отварањето врата не врши работа). Башка ТА печката ќе ја ставаш да акумулира само во евтина тарифа, а и тоа ќе ти треба само на најниските температури од -10с па надолу.
До -10с солидна инвертор клима би требало сосема ефикасно да грее, а поквалитетните и до -15с.

Пази кога зборам ефикасно да грее, мислам на зададена надворешна температура да има барем COP 2 фактор. Под COP 2, и термо-акумулационата печка е веќе поефикасна, пошто ако ја полниш само на ефтина тарифа на струја -тогаш нејзниот „COP фактор„ е точно 2. ;)

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Епа ако де, пар најевтини кварцни греалки во спалните можат да послужат за онака набрзина загревање пред спиење (ако отварањето врата не врши работа). Башка ТА печката ќе ја ставаш да акумулира само во евтина тарифа, а и тоа ќе ти треба само на најниските температури од -10с па надолу.
До -10с солидена инвертор клима би требало сосема ефикасно да грее, а поквалитетните и до -15с. Пази зборам ефикасно да грее, значи на зададена надворешна температура да има барем COP 2 фактор. Под COP 2, и термо-акумулационата печка е веќе поефикасна, пошто ако ја полниш само на ефтина тарифа на струја -тогаш нејзниот „COP фактор„ е точно 2. ;)

Za vo spalnite veke imam dve panelni grealki Valiant, so ogled na toa shto spalnite se ekstremno mali ( ne znam kako ke go postavam bracniot krevet seushte :tapp:).

Se na se, ke se potrudam da imam energetski efikasen stan a za napravenoto i investiranoto ke ve izvestam.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.980
Поени од реакции
34.365
Од друга страна, држат вода и замерките дека ако нема никој дома претпладне тогаш термо-акумулирањето губи смисла, пошто се врши греење кога нема потреба. Се зависи од личните потреби.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 22:44 ---
( ne znam kako ke go postavam bracniot krevet seushte :tapp:).
Не може собата да е помала од 2х2 де, или проблемот е некоја комода за госпожата? ;)

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
Од друга страна, држат вода и замерките дека ако нема никој дома претпладне тогаш термо-акумулирањето губи смисла, пошто се врши греење кога нема потреба. Се зависи од личните потреби.
--- надополнето: 6 октомври 2013 во 22:44 ---

Не може собата да е помала од 2х2 де, или проблемот е некоја комода за госпожата? ;)

Problemot sum jas prijatele.. Dve metra sum I nikade ne me sobira

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.068
Поени од реакции
23.516
Ајде вака да ве прашам сите оние кои мислите дека со самото тоа што ке го исклучите греењето во текот на денот ке заштедите. Претпоставувам дека имате автомобили и сите имате заклучено дека како прво кога е загреан помалце троши и второ на отворено пак помалце троши одколку во градска вожња. Се имате прашано зошто?
Тука ви е одговорот и зошто е подобро системот да биде цело време уклучен и да ја одржува номиналната температура отколку на секое уклучување да почнува од нула па да работи со полна снага за да ја постигни зададената температура без разлика дали сте дома или не. Секако ова не важи ако ве нема по цели недели, но дека ве нема 1/3 од денот дома да го терате системот наново да ја загрева цела просторија е рамно на лудост( освем ако домот ви е хотел промаја и немам никаква способност да ја зачува температурата). Замислете само колку енергија ( а со тоа и струја) му е потребно да ја доведе водата на пример од 14 до 50 степени, а колку му е потребно да ја одржава на 50 степени, посебно кога нема никој дома и нема влези излези од собата каде се грее.

Член од
21 октомври 2011
Мислења
1.747
Поени од реакции
2.562
Ајде вака да ве прашам сите оние кои мислите дека со самото тоа што ке го исклучите греењето во текот на денот ке заштедите.
Потполно се согласувам со тебе, потрошувачката на енергија можеби и е поголема за повторно да се загрее просторијата, отколку само да се оддржува температурата. Правев мерење во двете ситуации и тоа само кога навечер го гасев греењето, а наутро го пуштав и кога работеше цела ноќ, за степен-два намалено. Потрошувачката беше во најмала рака иста или поголема во првиот случај. Настрана комодитетот што кога грее цела ноќ, постојано е топло ако затреба да станеш во текот на ноќта и наутро е веќе топло, не треба да чекаш да се згрее. Може математиката е поинаква за големи куќи од неколку стотини квадрати, ама за просечна големина на станбен простор е таа.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Правев мерење во двете ситуации и тоа само кога навечер го гасев греењето, а наутро го пуштав и кога работеше цела ноќ, за степен-два намалено. Потрошувачката беше во најмала рака иста или поголема во првиот случај.
Ова е голема вистина...
Препорака за сите, Не го прекинувајте затоплувањето, освен ако повеќе дена сте одсатни

Kajgana Shop

На врв Bottom