Косово? Ембарго? Сам себе чифшал?

• Креатор на темата Креатор на темата kviki
  • Време на започнување Време на започнување
Секоја тема настојуваат да ја свртат во лош правец и да се затвори. Остајте му го муабетот за Косоваре и хуманитаре. Да се вратиме на сам себе чифшал.

Секоја тема настојуваат да ја свртат во лош правец и да се затвори. Остајте му го муабетот за Косоваре и хуманитаре. Да се вратиме на сам себе чифшал.

Браво, таква те сакам.......принципиелна.....

ПС. од твојот сарказам ми се сере, толку е досаден што ми се иде во подфорумот религија.......

Браво, таква те сакам.......принципиелна.....

ПС. од твојот сарказам ми се сере, толку е досаден што ми се иде во подфорумот религија.......

И таму ќе дојдам, боље иди на форум албанија таму сигурно нема да ме прочиташ, бај бај и пиши ми кога ќе си го избришеш никот да те испратам со песна.

И таму ќе дојдам, боље иди на форум албанија таму сигурно нема да ме прочиташ, бај бај и пиши ми кога ќе си го избришеш никот да те испратам со песна.

:( леандранемесака...
--- надополнето: 15 септември 2013 во 21:22 ---
Ова дека вие сте ги примиле ти е најголемиот штул на темава!Да не беше љубчо толку ненормален у мозок тие 300000 сеа немаше да бидат 900000 туку дури сеа можеби после 13-4години пак ке се накотеа на 300000 if you know what i mean.Така да биди благодарен
A албанија не не има признаено под уставно име.

Љубчо само можел сеир да гледа, ништо повеќе, дури мислам дека воопшто не е информиран......

Крајно време е да се будите, не постои независна суверена држава, па помалите држави нема шанси, дури и за деца е глупо да веруваат дека се независни....
Ако САД одлучат сите трева ќе јадеме до крај на животот.......
--- надополнето: 15 септември 2013 во 21:24 ---
Уште тоа фалеше..99 та да примев шш..алљбанец дома :pos: Уште на подрум да ми беше.

Кажи што ќе и правеше?
Гасна комора ли?

:( леандранемесака...
--- надополнето: 15 септември 2013 во 21:22 ---

Љубчо само можел сеир да гледа, ништо повеќе, дури мислам дека воопшто не е информиран......

Крајно време е да се будите, не постои независна суверена држава, па помалите држави нема шанси, дури и за деца е глупо да веруваат дека се независни....
--- надополнето: 15 септември 2013 во 21:24 ---

Кажи што ќе и правеше?
Гасна комора ли?

Сам себе чифшал

Дарди после ембаргово кое не чинеше милиони, чисто да те информирам за земјоделските производи до каде се годинава:
http://emagazin.mk/пиперките-и-доматите-ги-освојуваат-ст/

Добро се , не траеше многу.

Иначе мислам дека бројките на овој текст не се совпаѓаат со тие на ДЗС.

Македонија во првите 7 месеци извозе 197 милиони долари Храна и живи животни (пораст од 17 милиони долари во споредба со лани)
Увозот на Храна и живи животни е 387 милиони долари (пораст од 6 милиони).

Сепак не треба да се пофалиме многу , пошто сме наследиле 100% покриеност на увозот со извоз , но сега сме на 63%..

Албанија од друга страна до 2005та има 22-25% покриеност , а оваа година во првите осум месеца имаат 49,4% покриеност. Кај и да е ќе не стигнат.

Косово е доста лошо , но и они напреднале доста и покрај тоа што наследија намерно уништена индустрија.

Во 2001 покриеноста им беше 1,54% , оваа година се 13%. (односно во 2001 имаа смешни 10 милиона евра извоз , оваа година идат над 300 милиони)
Овие бројки можат да се променат многу брзо , исто како што Албанија ги дуплираше за 5 години.

Интелигенцијо :D :pos::pos::pos::pos:

:pos::pos:
Како бе не траеше многу, ами милионите кај ти се?

Извозот на Македонија кон Косово

септември 2012: 29 милиони долари
септември 2013: 23 милиони долари
-6 милиони долари

Увозот на Македонија од Косово

септември 2012: 1,5 милиони долари
септември 2013: 3 милиони долари
+1,5 милиони долари

Во месецот на блокадите Македонија оствари пад од 6 милиони долари , а Косово раст од 1,5 милиони.

Не велам дека последиците се од ембаргото , но губењето на косовскиот пазар е видлив:

извозот кон Косово , јануари-септември

2010: 328 м $
2011: 417
2012: 262
2013: 208

2011-2013: -50% (-209 милиони долари)

у погорниот пост сам рече дека Косово има напредок во индустријта и ногу е полесно од 0 да направиш 1 и да ти стое 100%, слабо стоиш математика

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom