Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Барај.

Ти кажав свое мислење, ти кажаа и другите, и општиот впечаток е дека скоро сите се со тој став.

Сега по ново пуштаат лелекање на оџата по 45 минути. Од 4 до кај 4:45. Ми оди базука да купам да ги гаѓам.

Ај ако е од една џамија ама 14 џамии можам да ги избројам и од сите наизменично се слуша лелекањето на оџите. :tapp:

Пост со 8 лајкови :)
Од 7-8те џамии околу Бит Пазар, само од една оџата има некаква врска со пеење. Сите други завиваат како гладни кучиња. Кога ќе викнат сите одеднаш во тој дел од Скопје, не да е акустично лудило, мислиш смак света дошол. Башка тоа што се работи за манифестирање „сила“ кон немухамеданското населени, туку во вакво каша-општество, се работи и за форма на заплашување. У комбинација со чудните типови со кратки панталони и долги бради кои се шетаат како да се у Исламска република Иран, секуларна Македонија има основано право за загриженост.

Allahu ajvar!

Во денешно време на секое минаре има по 5-6 звучници од по 1000 вати кои ствараат ненормално иритирачка галама која кога ќе ја чујам рано наутро во 4:00 часот,ми доаѓа да откопам тоа зољите па да гаѓам по тоа минарињата.

И тебе те најдов :)

Конечно ќе се сопре идиотштината со звучниците, и покажување сила со истото.

И за крај,најбисерко постот :)
фала му на бога што живеам во претежно македонско-турско мало па џамијате си е со нормален звук, дури иако блиску не се ни слуша од музиката од ресторанчето карши мене. Турците колку многу се разликуваат ( во последниве години од останатава албанско-ромско-торбешка-вахабистичка багра, дури самите се нервираат што ги ставаме во ист кош со нив

:)

Исламски пропис,кој важи 1400 години,и ќе важи до Судниот ден е повикот за молитва да биде со човечки глас,тоа што технологијата овозможила тој човечки глас да биде погласен,тоа не е наш проблем.

Е му ја пљукнавме ако чекаме до судниот ден. Види, ако е така како што велиш тогаш технологијата овозможува и други работи како на пример можете да направите да се емитира на одредена радио фреквенција па кој сака да слуша нека слуша, кој не - не. Верувам никому тоа не би му сметало. И андроид апликации ако сакате направете со аларм за предупредување. Има начини. Или не се важи тоа, технологијата овозможува работи само кои ви се во прилог, другите не сакате да ги прифатите?

Оџата пее по 5 пати на ден , и должност на секој муслиман е да клања по 5 пати на ден . Што значи дека езанот е потсетник дека треба да се иврши намаз.И онака тврдокорните муслимани клањаат по 5 пати на ден , испраксирани си се и не треба звук од незнам колку децибели да ги потсетува.Како што христијаните одат на литургија во петок и на празници .Јас лично одам секогаш кога имам потреба за да најдам душевен мир .. М е интересира само што пее ??Од секоја џамија истата порака се праќа до верниците?

Езан арапски:
,,Аллаху екбер“ (4 пати),
,,Ешхеду ен ла иллахе иллаллах“ (2 пати),
,,Ешхеду енне Мухаммедун ресулуллах“ (2 пати),
,,Хајје алес салах“ (2 пати),
,,Хајје алел фелах“ (2 пати),
,,Аллаху екбер“ (2 пати),
,,Ла илахе иллаллах“ (еднаш).

Превод на езанот:
,,Аллах е најголем“ (4 пати),
,,Сведочам дека нема друг бог освен Аллах“ (2 пати),
,,Сведочам дека Мухаммед е Аллахов Пратеник“ (2 пати),
,,Дојдете на намаз“ (2 пати),
,,Дојдете на спас“ (2 пати),
,,Аллах е најголем“ (2 пати),
,,Нема друг бог освен Аллах“ (еднаш).

--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:46 ---
Е му ја пљукнавме ако чекаме до судниот ден. Види, ако е така како што велиш тогаш технологијата овозможува и други работи како на пример можете да направите да се емитира на одредена радио фреквенција па кој сака да слуша нека слуша, кој не - не. Верувам никому тоа не би му сметало. И андроид апликации ако сакате направете со аларм за предупредување. Има начини. Или не се важи тоа, технологијата овозможува работи само кои ви се во прилог, другите не сакате да ги прифатите?

:pos:

Не го гледам тоа како провокација,веќе реков.
Е сега,не дека нема потреба да пее гласно,туку на места каде што има и христијани(односно луѓе на кои им смета гласноста во 5-6 сабајле,ако навистина е гласноста проблем тогаш би можела да се намали гласноста).
Јас немам ништо против намалувањето на гласноста,ако гласноста е проблем.
Но ако оџата е проблем,е тогаш би ги купил појачалата од Вудсток.

Непотребно ќе западнеме во круг на убедување и офтопичарење,но твојот пост беше признание дека се работи за провокација и ништо повеќе.

И треба да се намали гласот на утринската прва молитва,не само каде што има Христијани,туку буквално насекаде.Се различно од ова е присилно буткање на религијата под нос.И исклучиво муслиманска средина да е,не верувам дека буквално секој станува насабајле за да се клања,а тој што чувствува потреба да стане,ќе стане секако,сигурно нема да чека џамијата да го разбуди.

Преку ден мислам дека не пречат пеењата,колку и да се гласни,не можат да ја надмашат буката од сообраќајот и џагорот од луѓето.Ова го тврдам а околу мене во радиус од 300 метра има најмалку 8 џамии.Но од друга страна,не сакам да ми биде ускратуван одморот и сонот во 3 сабајле,а тоа многупати ми се случи летово.

Не верувам дека е оџата проблем,проблем е што многумина го сметаат за провокација,толку ли ти е тешко да ги разбереш што ти пишуваат луѓево?

Секогаш кога немаш одговор, смајлито ти е одговорот за се.
Што се клештиш? Што има смешно во постот? Ако намената на езанот е повик за молитва, на кој начин посочените примери се неадекватни или смешни?
Или можеби Мухамед стриктно на појачала и звучници мислел?

Пеењето од џамиите, музиката од дискотеките, завивањето на кучињата скитници и тие на комшиите, бучавата на моторните возила, звукот од пуштените мачки у сезона на парење и сл. звуци, ми пречат кога се: прекумерни, прегласни и во погрешно време од денот (т.е. ноќта).

Се што е претерано и ја надминува нормалната граница на децибели на секој нормален човек треба да му пречи, без разлика дали е тоа пеење од џамија, музика од дискотеки и сл.

Конкретно сум на 2 км воздушна линија од најблиската џамија и верувајте кога ви викам дека стига гласот до мојата куќа и доколку имам летно време отворен прозор, звукот влегува и внатре.

Најблиските дискотеки за жива среќа ми се малку подалеку и бајаѓи послабо ги слушам летно време, но доколку би биле поблиску би ми пречеле и те како и би се бунел исто како што се бунам за прегласноста на џамиите.

Звуците на мачките кои се парат у мое маало се неподносливи летно време кога спијам со отворен прозор. Сум се бунел заедно со комшиите кај надлежните од Град Скопје и Анима Мунди, но никако да преземат нешто саглам во врска со кучињата и мачките скитници. Просто сон не гледам кога им е сезона на парење на мачките...

Среќа имам да не ми поминуваат под прозор комбиња, камиони и автобуси во спротивно или нови поасални прозори или преселба во некој помирен дел од градот.

Конкретно, проблемот со џамиите за мене во МК не е во природата на звукот, туку во: неговата јачина, периодот од денот (т.е. ноќта) кога истиот ги надминува децибелните граници и неговото времетраење! Истиот терба да се реши, но без притоа да се запостават и другите извори на прекумерна и пресилна бучава во МК.

Непотребно ќе западнеме во круг на убедување и офтопичарење,но твојот пост беше признание дека се работи за провокација и ништо повеќе.

И треба да се намали гласот на утринската прва молитва,не само каде што има Христијани,туку буквално насекаде.Се различно од ова е присилно буткање на религијата под нос.И исклучиво муслиманска средина да е,не верувам дека буквално секој станува насабајле за да се клања,а тој што чувствува потреба да стане,ќе стане секако,сигурно нема да чека џамијата да го разбуди.

Преку ден мислам дека не пречат пеењата,колку и да се гласни,не можат да ја надмашат буката од сообраќајот и џагорот од луѓето.Ова го тврдам а околу мене во радиус од 300 метра има најмалку 8 џамии.Но од друга страна,не сакам да ми биде ускратуван одморот и сонот во 3 сабајле,а тоа многупати ми се случи летово.

Не верувам дека е оџата проблем,проблем е што многумина го сметаат за провокација,толку ли ти е тешко да ги разбереш што ти пишуваат луѓево?

Пак велам,не гледам провокација,навистина.
Но ете,реков дека би се сложил дека утринската молитва да се намали каде има христијани и тоа исклучиво ако е проблем гласноста.
А многу постови само на оваа тема потврдија дека и оџата бил проблем,цитирав погоре некои од нив.

Што се однесува до мнозинско муслиманска средина,ќе играш за тимот чиј дрес носиш.
Муслимани кои спијат додека оџата повикува да се клања,имаат проблем со себеси. :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:51 ---
Секогаш кога немаш одговор, смајлито ти е одговорот за се.
Што се клештиш? Што има смешно во постот? Ако намената на езанот е повик за молитва, на кој начин посочените примери се неадекватни или смешни?
Или можеби Мухамед стриктно на појачала и звучници мислел?

Смешно е колку сте нереални.
1400 години пропис да се менува заради група безобразни секташи и атеисти,не ни паѓа на памет.

Пак велам,не гледам провокација,навистина.
Но ете,реков дека би се сложил дека утринската молитва да се намали каде има христијани и тоа исклучиво ако е проблем гласноста.
А многу постови само на оваа тема потврдија дека и оџата бил проблем,цитирав погоре некои од нив.

Што се однесува до мнозинско муслиманска средина,ќе играш за тимот чиј дрес носиш.
Муслимани кои спијат додека оџата повикува да се клања,имаат проблем со себеси. :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 01:51 ---

1400 години пропис да се менува заради група безобразни секташи и атеисти,не ни паѓа на памет.

Чек, чек, сакаш да кажеш дека ние заслужуваме бидејќи постои народ кој не ја почитува религијата? Чекај малце баце, сакаш да кажеш дека МОРА да се прифати религијата на другиот, со СИЛА? Јебеш, мене ако ме тера некој со сила нешто, уште повеќе нема никогаш да почитувам нешто. Глеј си на себе, ако со сила ти намалам минарето, ќе почитуваш? Ако сам намалиш, народот ќе го почитува повеќе. Нели е битно да ти ја почитуваат религијата? Или побитно тие ти да натераш некого да почитува со сила и така да победиш? Одговори, што ти е приоритет - да ти почитуваат религијата или ти да направиш со сила да ти ја почитуваат преку некој вид на победа?

Дај бе одговори ми на прашањето. Што ти е поважно?

Појачалата и звучниците биле пропис стар 1400 години?! Каде си Тесла да го видиш ова? :facepalm:

П.С. Твоето простачко однесување чувај си го по дома! Мајка ти и татко ти да си ги викаш секташи, мене не, разбра!

Појачалата и звучниците биле пропис стар 1400 години?! Каде си Тесла да го видиш ова? :facepalm:

П.С. Твоето простачко однесување чувај си го по дома! Мајка ти и татко ти да си ги викаш секташи, мене не, разбра!

Моето однесуваање е одраз на тоа како ти се однесуваш кон мене,ако ми напишеш: Што се клештиш?
Како очекувам да се однесувам со 'Чекајќи го Еон' тип.
Јас си ги викам секташи сите кои се пронаоѓаат во тој назив,ти што се возбудуваш, јас никого не именував.
Освен ако не важи она старото: Тој што си ја има мувата под капата.... :)

Моето однесуваање е одраз на тоа како ти се однесуваш кон мене,ако ми напишеш: Што се клештиш?
Како очекувам да се однесувам со 'Чекајќи го Еон' тип.
Јас си ги викам секташи сите кои се пронаоѓаат во тој назив,ти што се возбудуваш, јас никого не именував.
Освен ако не важи она старото: Тој што си ја има мувата под капата.... :)
Еонот е тука, никој не го чека не се секирај, присутен е. И допрва ќе ги гледате неговите резултати.

Ете,за тоа буткање на религијата ти пишувам.Кој си ти побогу,или било кој,да наметнуваш стандарди на однесување на одреден рандом верник?За неверник да не правиме муабет воопшто!
Да те прашам-дали си ти Бог,дали си Алах кога си земаш за право да судиш за другите?Остај го тоа на страна,треба да се гледаш себеси и дали ти ги вршиш обредите,а не за козата на комшијата да расправаш по форуми.
Интересен феномен,кој неколку пати го споменува Исписимус,не знам дали некој го прати и чита дечкото,но има длабока поента.Јас познавам личности кои се декларираат како Муслимани,па не стануваат секое сабајле за клањање,одат само на џума.И тоа од нив е кажано,не претпоставувам.Дали и тие според тебе не се Муслимани?Или се само кога е потребна бројка да се лупне како позитивна статистика,ама во меѓувреме е слично на-Ние се оградуваме од нив,тие не се Муслимани,тие не прават вака и вака.Многу хипокритично,да знаеш.

Ти треба да сфатиш дека Алах дал упатство и секој има слободна волја да одлучи дали ќе го следи или не.Дали некој се клањал,дали некој испил пиво синоќа,дали имал односи пред брак,тоа не треба да те засега,се дур не бидеш ти тангиран од тие постапки.И секој има право,доколку одлучи,да се чувствува како Муслиман,макар и да не се клања секое утро.Не е твоја работа да судиш и да гледаш во туѓиот двор,гледај си ја својата работа и чекори си по својата патека.

Чек, чек, сакаш да кажеш дека ние заслужуваме бидејќи постои народ кој не ја почитува религијата? Чекај малце баце, сакаш да кажеш дека МОРА да се прифати религијата на другиот, со СИЛА? Јебеш, мене ако ме тера некој со сила нешто, уште повеќе нема никогаш да почитувам нешто. Глеј си на себе, ако со сила ти намалам минарето, ќе почитуваш? Ако сам намалиш, народот ќе го почитува повеќе. Нели е битно да ти ја почитуваат религијата? Или побитно тие ти да натераш некого да почитува со сила и така да победиш? Одговори, што ти е приоритет - да ти почитуваат религијата или ти да направиш со сила да ти ја почитуваат преку некој вид на победа?

Извини друже,ептен гужва,го подзаборавив ова.
Но веќе ти одговорив,мнозинството не размислува како тебе.
Јас сум разумен и реален кога луѓе како тебе дојдат и речат: Нека си пее оџата,само на сабајле намалете за да спијаат на раат луѓето кои не се одзиваат на повикот.
Тогаш,реков.. сами ќе си намалиме.
Никој никого со сила не тера во религијата.
Повикот за молитва не е терање да се прифати религијата,јас на тоа не гледам така.
Ако почитување на религија значи да играм онака како што ми свириш,такво почитување не ми треба.
Реков дека се се решава со искрен разговор без заткулисни игри. :)
--- надополнето: 26 септември 2013 во 02:06 ---
Еонот е тука, никој не го чека не се секирај, присутен е. И допрва ќе ги гледате неговите резултати.

Со среќа нека ви е,мене не ме замарај со тоа.
Поздрав.
--- надополнето: 26 септември 2013 во 02:08 ---

Ме мрзи во 2 саат да пишувам за ова,а и не е тема за тоа.
Памти го муабетов за друга прилика. :)

Извини друже,ептен гужва,го подзаборавив ова.
Но веќе ти одговорив,мнозинството не размислува како тебе.
Јас сум разумен и реален кога луѓе како тебе дојдат и речат: Нека си пее оџата,само на сабајле намалете за да спијаат на раат луѓето кои не се одзиваат на повикот.
Тогаш,реков.. сами ќе си намалиме.
Никој никого со сила не тера во религијата.
Повикот за молитва не е терање да се прифати религијата,јас на тоа не гледам така.
Ако почитување на религија значи да играм онака како што ми свириш,такво почитување не ми треба.
Реков дека се се решава со искрен разговор без заткулисни игри. :)

Па протестите што се планираат се со таква порака, не гледам ниту една порака против религијата. Плус како што гледам муслимани има меѓу нив или пак луѓе чии роднини им се муслимани. И доста си запнал со тоа мнозинството, кога тоа се 7 члена на форумов, што не е мерило на реалноста. Секогаш се наоѓа некој кој не се согласува со нештата.
Јас искрено не сфаќам како не ти е боље онака оџата стварно да пее, наместо со употреба на микрофони и звучници, што знам, пооргинално ми изгледа така, повеќе според самата религија. Сеа ќе ми кажеш дека епа технологија, ама епа технологија, тогаш зашто не ви праќаат смс пораки со повикот?
Да повторам - ако на луѓето им смета, тогаш е проблем. А ако е проблем, тогаш треба да се реши кај тој што го создава проблемот а не тој што го има проблемот. Плус, ако сакаш респект, направи простор за да има респект а не повеќе иритации. Има многу како мене, ама ако се тера инает и само се зголемува гласот, на повеќето од нив ќе им здосади од респектот и ќе почнат да мислат дека е напад врз нив поради тоа што се. А нели тоа, не го сакаме, така?

Зошто мислиш дека мене ми е гајле за 1400 години традиција на пеење од минарињата. Ако тргниме се по традиција тогаш незнам што бараме во 21 век. Да си останевме во 6 или 7 таму кога е измислен исламот. Си има бе пријателе закон за јавен ред и мир. Јас треба да станам во 5 сабајле и треба да одам одморен на работа а не изморен. Најверојатно и ти и било кој друг. И немој да мислиш дека ова го мислам само за џамиите туку генерално за сите вери , секти и незнам што. Сепак верувал или не ова е сеуште секуларна држава каде религијата треба да биди одвоена од државата. Јас нити те вреѓам нити омаловажувам тебе нити твојата религија со тоа што барам да ме почитуваш мене како граѓанин кој пет пари не дава за твојата нити за било која религија. Ако тебе ти треба некој во 4 сабајле или 5 пати на ден да ти труби над главата дека треба да се молиш , јас не морам и нема потреба некој да ми труби над главата.
И ајде за мир во куќата ке направам исклучок за бајрам и рамазан , цел ден нека бучи ако сака, исто и за велигден и за божик. Тие неколку дена прајте кеф , ама останатите сакам да се одморам, а ти ако имаш потреба некој да ти каже кога е време за молитва сега сме 21 век наместисиго алармот на мобилниот и залеписи го на увото па нека те потсеќа секој ден на секој 5 мин дека треба да се молиш.
И ебати верникот на кој треба да му се кажува кога е време за молитва. Па најобична џукела знае кога отвора месарницата или затвора кафаната без никаква техника нити разглас.
Сигурно имаш повеќе мозок од него. Ако немаш тогаш потполно те разбирам. Најверојатно незнаеш ни алармот да си го наместиш па чекаш оџата да ти запее за да ти текне дека треба да се молиш:facepalm:.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom