Протести поради звучниците на џамиите

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Се работи за иницијатива молитвите да ги пее оџата во живо и да се исфрли плејбекот од употреба,а не за некакво намалување на децибелите и обзир кон потребата за одмор на човекот.Практично,овој потег е резултат на внатрешни превирања во ИВЗ,јас и ти немаме никаков ќар од ова.

Убавини! Не знам за вас, ама мене ми смета некој да ми ја бутка неговата религија под нос. Очигледно на останатите им е фино.

Hattab1 не знам зошти се потребни толку силни звучници кога за време на молитва треба да бидеш со останатите верници - во џамија

не верувам воопшто на некој да би му пречело човек да пее од минарето,ама звучници со таа јачина - навистина нема потреба,не наликува на нешто достоинствено,ами повеќе наликува како нешто да се оди на сила

никој нема проблем со религијата,туку со некои работи кои сметам дека се непотребни

Не знам ни јас бе брат зошто се потребни толку силни звучници во дискотека за време на забава па ете ги слушам и ги трпам.

абе до аеродром се слушаат :tapp:
не се нормални, можам само да замислам како им е на луѓето кои поблиску живеат. :place:
тоа е класична тортура врз останатото население, ништо повеќе, ништо помалку. да се натераат да се иселат и создадат енклава, кое би било само почеток на крајот, .... отцепување или создавање на шеријат во македонија. је да е далеку од реализација, али се работи на тоа континуирано.

да се натераат да се иселат и создадат енклава, кое би било само почеток на крајот, .... отцепување или создавање на шеријат во македонија. је да е далеку од реализација, али се работи на тоа континуирано.

Хахаха
Убаво рекол народот: Стравот го чува лозјето :D
--- надополнето: 22 септември 2013 во 23:32 ---
Од 7-8те џамии околу Бит Пазар, само од една оџата има некаква врска со пеење. Сите други завиваат како гладни кучиња. Кога ќе викнат сите одеднаш во тој дел од Скопје, не да е акустично лудило, мислиш смак света дошол. Башка тоа што се работи за манифестирање „сила“ кон немухамеданското населени, туку во вакво каша-општество, се работи и за форма на заплашување. У комбинација со чудните типови со кратки панталони и долги бради кои се шетаат како да се у Исламска република Иран, секуларна Македонија има основано право за загриженост.

Allahu ajvar!

Ете сега,секуларна Македонија има основано право за загриженост од кратки панталони и долги бради а нема право за загриженост од алкохоличари,наркомани и остали девијантни појави во општеството.
Па нели е секуларна и демократска и секој има право да си го носи тоа што сака и она во што се чувствува најјудобно и најјубаво.
...
Ќе го слушаш ти оџата уште долго пријателе,и се погласно.
Ако останеш во Македонија :)

koj vi brani nas ne ni preci , sto sakate pravete i toa ne e nicie natpevaruvanje , tuku povik kon molitva,ostanato od pamtiveka.
Ама оџата пешки се качувал на минарето да пее со нормална јачина на гласот,која никогаш не пречела ама баш на никој.
Во денешно време на секое минаре има по 5-6 звучници од по 1000 вати кои ствараат ненормално иритирачка галама која кога ќе ја чујам рано наутро во 4:00 часот,ми доаѓа да откопам тоа зољите па да гаѓам по тоа минарињата.

Hattab1, ја применуваш познатата стратегија на избегнување на битните моменти? ако, ја знаеме таа финта, но тркалото се врти, па ќе си дојдат работите на свое место. карма из а бич

абе до аеродром се слушаат :tapp:
не се нормални, можам само да замислам како им е на луѓето кои поблиску живеат. :place:
тоа е класична тортура врз останатото население, ништо повеќе, ништо помалку. да се натераат да се иселат и создадат енклава, кое би било само почеток на крајот, .... отцепување или создавање на шеријат во македонија. је да е далеку од реализација, али се работи на тоа континуирано.
Сум правел муабет со тие што живеат во близина на џамиите викаат дека не се слуша баш многу. Звучниците се свртени према центар и аеродром....

Не знам ни јас бе брат зошто се потребни толку силни звучници во дискотека за време на забава па ете ги слушам и ги трпам.

Со секоја почит кон религијата ...знаеш ли која е разликата меѓу “звукот“ од минарето на џамијата и звукот на дискотеката, моторот, колата, ....

Разликата е во тоа што второнаведениве звуци можеш да ги пријавиш и одговорната личнот може да заработи казна ако не во 100% од случаевите барем во скромни 40-ина% ....а ако пријавиш за првонаведениот случај постои можност пријавувачот да добие казна, а не прекршителот на законот за бучава.

И не го води муабетот од инат биди малку пореален...што смета смета и тоа на секој човек .

Ете сега,секуларна Македонија има основано право за загриженост од кратки панталони и долги бради а нема право за загриженост од алкохоличари,наркомани и остали девијантни појави во општеството.
Па нели е секуларна и демократска и секој има право да си го носи тоа што сака и она во што се чувствува најјудобно и најјубаво.
...
Што убаво направи компарација. И ја се сложувам дека радикалното мухамеданство е иста појава како алкохолизмот и наркоманијата. Сите три го трујат општеството и се научени од некој друг, т.е. не се јавуваат природно, туку се резултат на изветоперениот поглед на светот, неможноста да се одговори на реалноста. Последиците ги знаеме, исти се кај сите три.

И немој да ми се закануваш, да не не го чуеш оџата.

Со секоја почит кон религијата ...знаеш ли која е разликата меѓу “звукот“ од минарето на џамијата и звукот на дискотеката, моторот, колата, ....

Разликата е во тоа што второнаведениве звуци можеш да ги пријавиш и одговорната личнот може да заработи казна ако не во 100% од случаевите барем во скромни 40-ина% ....а ако пријавиш за првонаведениот случај постои можност пријавувачот да добие казна, а не прекршителот на законот за бучава.

И не го води муабетот од инат биди малку пореален...што смета смета и тоа на секој човек .

Реален сум бе друже.
Толку многу прекршители на законот за бучава и сите ги прескокнавте и само џамиите биле главен проблем за 5 минутно учење на езанот.

го добивме одговорот зошто мора да биде гласно - или ќе бидеш со нас или ќе бидеш заклан како оние гревотички во Сирија

значи освен покажување сила,немаат друга посебна намена

Сум правел муабет со тие што живеат во близина на џамиите викаат дека не се слуша баш многу. Звучниците се свртени према центар и аеродром....
аха, значи целта е да се вознемируваат и деловите каде нема муслимани. па ако е така, нека ги насочат и кон небото па нека ги повикуваат и марсовците.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom