Vespertine
The Ugly Duckling
- Член од
- 22 септември 2009
- Мислења
- 2.932
- Поени од реакции
- 3.387
Мене пари ме прават да бидам среќен, незнам зошто. А ретко кога имам, значи ретко кога сум среќен.
Си отворил тема у фулозофија а гледаш само у еден правец како коњ кога ќе му ги стават барикадите на очи...Па ќе го гледам животот од оваа перспектива ти ако си срна гледај го животот така...
Парите се само момент на среќа? Па гледам кој е посреќен дали сиромавиот или богатиот... не трескај глупости те молам
Во време на непотизам, партиски врски и дудлање, некој ќе ми зборува за карма
Карма не постои. Тоа го измислија богатите за да ја зауздаат совеста и да се осеќаат поудобно во златните љуљки.
Си отворил тема у фулозофија а гледаш само у еден правец како коњ кога ќе му ги стават барикадите на очи...
Колку примери знам за богаташи што освен пари ништо друго немаат у живот ти толку немаш влакна на глава.Имаат пари а секој ден очи си вадат у фамилија еден со друг,или татко му пун ко брод а син му се догира и пие како сунгер.За карактерни особини муабет неправам. И тоа ли е добро? Не ги отфрлам парите дека не се важни,ама не се пресудни за среќа и добро у живот..далеку дека се.
На поголемиот дел од животот ние сме креатори, но има работи на кои неможеме да влијаеме. Да не одиме подлабоко, прост еве пример. Што ако професорот реши да те малтретира и никогаш да не завршиш факултет. Едноставно неможе да се каже дека самите сме креатори, бидејќи животот не сме само ние туку и околината која не опкружува.Животот? а кој е креаторот? па јас сум пријателе јас сум креаторот на тој така наречен ''живот'' така да ако не е нешто убаво во ''животот'' тогаш јас сум виновен а не животот бидејќи повеќето за своите грешки кои ги прават не сакаат да признаат и тогаш го обвинуваат животот вака животот така а не гледаат дека самите тие се креатори... како и да е самиот човек е креатор ако е муе тешко, тешко е поради тоа што тој самиот направил така или доволно не се трудел или се откажал.
Јас имам едно контра прашање: а каков би требало да биде животот? Што е тоа што е фер а што не, и кој е тој што одлучува што е фер а што не? Зарем по дифолт животот треба да е фер? Би било подобро да се постави прашањето дали животот е суров или таков го прават (не)луѓето.
Ако ме малтретира постојат многу работи кои можеш да направиш да го спречиш тоа зарем не?На поголемиот дел од животот ние сме креатори, но има работи на кои неможеме да влијаеме. Да не одиме подлабоко, прост еве пример. Што ако професорот реши да те малтретира и никогаш да не завршиш факултет. Едноставно неможе да се каже дека самите сме креатори, бидејќи животот не сме само ние туку и околината која не опкружува.
Ако ме малтретира постојат многу работи кои можеш да направиш да го спречиш тоа зарем не?
Не ме свати. Тоа беше поблаг пример. Што е со убиството? Може некој да го врати тоа назад? Секогаш сме способни да влијаеме на работи кои имаат фатални последици врз нашите животи?Ако ме малтретира постојат многу работи кои можеш да направиш да го спречиш тоа зарем не?
Уште еднаш ќе те цитирам само,морам..ти овде патиш од..србите викаат- Хоќу нешто речи ал незнам шта..Не ја носи дискусијава во сосема друг правец... А си видел каков живот имаат некои сиромашни семејства? Знам за дете кое ја има тепано бабаму пред да почине што ќе ми кажеш сега за ова? И во двете класи има лоши работи... Ама тоа дека парите не го подобруваат животот читај си го на текстови имаш на гугл колку сакаш реалноста е сосема друга...
Ако немаш нешто паметно да кажеш те молам не ме цитирај
Океј е те сфатив јас инаку тогаш очигледно ти веруваш во карма јас не. Бидејќи јас размислувам дека се што правам јас го правам не дека тоа едноставно било така пишано како што викаат постарите што и да правам јас го правам од сопствена желба а инаку а зошто би се нашол ти во таква ситуација? кој те пратил на тоа место? никој самиот од сопствена желба си посакал да си таму на тоа и тоа место. и да речеме има пукотница ако ти си доволно паметен ќе се извлечеш но ако не си тогаш ќе завршиш во вреќа... многу едноставно.Не ме свати. Тоа беше поблаг пример. Што е со убиството? Може некој да го врати тоа назад? Секогаш сме способни да влијаеме на работи кои имаат фатални последици врз нашите животи?
Друже животот е суров и не е фер никогаш. Секогаш кога си речеш дека си направил нешто и си успеал се наоѓа друго да те дозакопа. Луѓето не се задоволни од тоа што го имаат во моментот и секогаш бараат и прават нешто што немаат или не пробале. Кога имаш пари ќе се најде да немаш нешто друго, се е минливо верувај.Многу пати сме сведоци на сите неубави нешта што се случуваат околу нас... Без разлика дали се работи за пари, успех, среќа, сроден партнер, иднина... Многу пати луѓе кои што во животот никогаш не се труделе ќе ги искусат сите убавини на животот...
Муабетов не е дали некој е богат или сиромав се однесува за двете класи.. Има луѓе кои баш све најлошо доживуваат и на крајот или ќе завршат кај што не треба или тие самите ќе станат оние што ги прават најлошите работи пошто животот така ги научил...
Прост пример младо здраво дете полно со амбиција и живот пред себе си оди фино лепо по тротоар... Во меѓувреме поминува изобличен фраер во скапа кола и за да се направи мангуп или под дејство на алкохол го удира детето кое станува инвалид за цел живот...
Каде е тука правдата, каде е тука кармата, каде се сите убави мисли кои ни кажуваат дека кругот на животот ќе се сврти и за нас... Будалата ќе продолжи да живее како што живеел, за момчево цел живот му е уништен..
Примерот ми е да ви ја опишам мислата што ја имам и се однесува на секое поле во нашиот живот...