Ауфвидерзен Македонијо!

• Креатор на темата Креатор на темата Bojco
  • Време на започнување Време на започнување
Ако имате нешто слично на Wholefoods во Германија, таму има 20тина врсти кафе во зрно и може на лице место да си го сомелеш.Зедов пред некој ден некое Индиско кафе, лудница!
Ај ќе побарам и индиско. Али пред да пробам ќе го прашам валчо наш какво е, тебе не ти верувам :pos:

Niso ne e izmeneto. Se lazes i tesis sama sebe. Ama ok, ako taka ti odgovara taka teraj. Nema ni da probam da te ubeduvam. Fakt e deka ovde so moze na pazar da kupis tamu moze samo da go sonuvas. A to so prijatelot od strumica ti pratil 6ta klasa roba da ne ja frla toa e druga rabota,takvi si se strumicanite.
:pos:

Abe zelen ne traskaj gluposti.Ispadni od toa garazata malku . Farm marketot vo mojot grad od 50 000 ziteli e dolg 700 m sirok 500 I ima mleko od kamila do od aloe vera dzus.Za vkusot nema so da komentiram. Daleku sme nie od bilo kakvi standardi za hrana.

Интересна тема. Ама не се однесува само на докторите. Јас сум дипломиран економист, вработен и зимам плата со која моментално ги задоволувам најосновните потреби. Но живееме со сопругата и едно 2 годишно дете заедно со моите родители.
Сакаат да ми помогнат повеке ама не можат. Имам тико кое го купив настаро и еден кинески мотор кој го купив нов но кога бев ерген. Работам пет години и кога ке видам некое дете од 18 години вози џип си размислувам „добро бе каде грешам“.
Но парите се најмалиот проблем во приказната наречена бела чума во Македонија. Проблемот е многу подлабок. Не е проблемот продуктивноста на работната рака, туку менаџирањето на она што вреди и распределбата. Во Германија има над 80 милјони жители а Берлин е главен град со нешто повеке од 3,5 милјони жители. Во Германија и во село да живееш нема да ти пречи. А во Македонија во Скопје каде е најдобро да се живее од економски аспект, гледаат само како да избегаат. Другиве градови да не правиме муабет. Беда. Под секое човечко достоинство. Секој ден има по некоја сторија на Сител или Канал 5 за некој случај за гревови. Ама уште некое време ке има кој да им помога. После кој ке ни помогне на сите нас? Искрено се надевам Господ бидејки од оваа гледна точка нема релна основа за оптимизам во општеството кое веке забрзано тоне во сопствената немок и самоуништувачки ген поставен од опортунистите кои моментално палат и гасат во регионот.

Не пишувај ваќа ќе ти речат прво дека грешиш... После ќе те накриват дека не ти се работи и на крај ќе речат епа македонецот е мрзлив... Згора на тоа тие што ќе ти солат памет ќе бидат тие децата што возат џипови на 18 години...

Ќути и така што живееме во Македонија... Родителите да не им помагаат на помладите нема крај со крај да се сврзе...

Abe zelen ne traskaj gluposti.Ispadni od toa garazata malku . Farm marketot vo mojot grad od 50 000 ziteli e dolg 700 m sirok 500 I ima mleko od kamila do od aloe vera dzus.Za vkusot nema so da komentiram. Daleku sme nie od bilo kakvi standardi za hrana.
Gabe i kilometar da e dolg,koj saka taze i ukusna roba ke si otide gladen so prazni race.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:04 ---
Не пишувај ваќа ќе ти речат прво дека грешиш... После ќе те накриват дека не ти се работи и на крај ќе речат епа македонецот е мрзлив... Згора на тоа тие што ќе ти солат памет ќе бидат тие децата што возат џипови на 18 години...

Ќути и така што живееме во Македонија... Родителите да не им помагаат на помладите нема крај со крај да се сврзе...
Pa ako e ekonomist i dobro gura, sekade se napleveni tolku gi ima so lopata da gi rineš,i kaj nas i tamu. Se kladam deka so ekonomski(i filozofski i ostali klativratovski) fakultet na zapad nikade ne može rabota da najdeš. Samo kaj nas so vrski i partiski angazman.

Gabe i kilometar da e dolg,koj saka taze i ukusna roba ke si otide gladen so prazni race.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:04 ---

Pa ako e ekonomist i dobro gura, sekade se napleveni tolku gi ima so lopata da gi rineš,i kaj nas i tamu. Se kladam deka so ekonomski(i filozofski i ostali klativratovski) fakultet na zapad nikade ne može rabota da najdeš. Samo kaj nas so vrski i partiski angazman.

патриоту, кирилица. :)
мал офтопик.

Jas licno nikade ne sum videl,ni vo Slo, ni vo Aus,ni vo Ger ni vo Holandija. Feta ne e kako nasevo.

Што се бламираш бе, во аус имаме 4-5 врсти од секој тип мак сирење. Од галичко што ти таму неможеш да го купиш, до биено мариовско, и што ти све не. Покрај ова има и барем едно 300 други врсти од сите краеви на светот.

Овде е зима и имам 10 врсти патлиџан да одберам. Свеж, најмногу ден стар. Ако сакаш на саат време од град имаш фарми, си береш ти директ и си плаќаш, свежо набран, органски ти да бираш и береш... Така имаш и овошје и зеленчук

Ako si ja sakam Makedonija i zivotot tuka,ne sum ti ja bas nekoj patriot. Ke stanam koga i jas ke sednam na drzavna foteljicka vo klimatizirana kancelarija so edno 30tina iljadarki mesecno vo gepot.
:pos:

Што се бламираш бе, во аус имаме 4-5 врсти од секој тип мак сирење. Од галичко што ти таму неможеш да го купиш, до биено мариовско, и што ти све не. Покрај ова има и барем едно 300 други врсти од сите краеви на светот.

Овде е зима и имам 10 врсти патлиџан да одберам. Свеж, најмногу ден стар. Ако сакаш на саат време од град имаш фарми, си береш ти директ и си плаќаш, свежо набран, органски ти да бираш и береш... Така имаш и овошје и зеленчук
Za aus ne komentiram poso neam pojma. Muabetov bese za vo EU. Verovatno tamu ima stvarno golem broj nasinci i se nasle nekolku pametni trgovci pa se fatile za rabota i donele nasa roba sto i ne e slabo i za nas vo MK i za niv.

Се отепав од барање турско кафе не најдов. И едно што го најдов - катастрофа.

А без кафе не функционирам, научена сум си на нашето и имам за до 2015 кафе. И ракија се разбира:D

ќе бараш во турски дуќани на зрно. ќе бараш да ти го мелат на лице место за турско. знаат они се. иначе ко што рече gade во зрно е најслатко. ако најдеш измешај 2-3 сорти. јас дома обично зимам columbian dark, brasil и sumatra.

Greska si,cak-pat prijavuvam profit po 100 evra od kola i plakam po 10 evra danok. Moze i nisto da ne plakam zato sto fakticki po tie ceni sto gi odreduvaat na carina koga carinam vozilo ispaga deka sum nonstop vo zaguba.
:D
btw sekoj moze da si ja proba srekata ako go biva.

Епа за некој со ваков менталитет, нормално е дека Германија нема да чини. Нема таму "mozi i nisto da ne plakam", "cat-pat prijavuvam profit". За оние што сакаат чесно да си го заработуваат лебот (а во кои ти очигледно не спаѓаш), Германија ќе чини.

Епа за некој со ваков менталитет, нормално е дека Германија нема да чини. Нема таму "mozi i nisto da ne plakam", "cat-pat prijavuvam profit". За оние што сакаат чесно да си го заработуваат лебот (а во кои ти очигледно не спаѓаш), Германија ќе чини.

дај сега не зезај и таму има и се прават далавери... финтава е што во германија и на социјално ќе имаш подобар стандард него 90% од државата.. тука завршува муабетот. се што МКД нуди го има и во ГЕР плус уште 20 други опции. луге работат, и заработуваат.

Nitu zemam nitu davam na drzavata. Da ne sum budala da rabotam za gazda koga si go znam zanaetot. A si rabotam na slucajot,znaci bi prifatil samo lezenje vo javna administracija za ne pomalku od 400 evra mesecno. Drzmo palcevi moze i ke bide neso.
:D

Е, еве пак зошто не ти чини во Германија. Сакал да лежи господинот и да зема плата. Епа не чини Германија.
--- надополнето: 8 август 2013 во 17:42 ---
Poarno traj da ne ti se smeat.

Зајакот му рекол на магарето уши имаш.

valvoline Да одиме по оваа логика - да кажеме дека ти имаш право, во Германија не се живее, мислиш како да си дошол во Македонија, од дупка во дупка. Зошто тогаш нема иселувања како што ние имаме? Зошто не се иселуваат во скандинавските земји, Канада и Австралија, земји кои секогаш котираат на врвот по квалитет на живот?

И зошто Македонците кои се иселиле не се враќаат? Еве, една моја другарка од средно си живее во Шведска сосе целото семејство. Имам роднини во Франкфурт, не ни помислуваат да се вратат. Ќерка на колешка на татко ми од работа има работено во Германија на година дена (не ми текнува што работа), има сопруг Германец. Дечкото на сестра ми живее 10 години во Прага, работи во компанија за видео игри како веб дизајнер иако може да работи и тука во мајка Македонија, ама нема намера да се спастри во МК, а веќе започна процедура за чешко државјанство, еден другар од основно живее некое време во Австралија во зоолошка градина како ветеринар. Секој кој го знам а е во странство не сака да се врати назад. Зошто?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom