ja ednostavno nemozam da gi podnesam ovie dojdencive, prvo ja rusat cenata na ( PLATATA ) a koga ke go slusnam toa dijalektot LELE MAJKO, ke raboti i za 6000 den. samo da e vo skopje i posle gazdata ke vika odi si ima na ulica sto ke rabotata za 6000den.
овој шабан ме потсети на еден колега на факултет од ѓорче (прилепска населба, колку што сум запознат јас, ама what the hell do i know), се претставуваше како скопјанец par exellence. и покрај тоа што се дружеше со нас „провинцијалците“ затоа што другите скопјани многу не го мирисаа, немаше ден а да не спомне „провинција“ или некоја слична гомнарија. еден ден толку се изнервира што не можеше да ја разбере колешката од гевгелија, што (најверојатно фројдовски) му се испушти дека и дома ептен многу се нервирал кога мајка му (инаку стружанка) ќе почнела да „збори на
тоа дијалектите со сестра и“. „тоа дијалектите“ - затоа што скопскиот е божествен јазик вдахнат во првобитниот скопјанец директно од јахве, вишну и маниту на првиот божествен конгрес одржан на 27 јули 1963

по некое време дознавме дека и татко му бил чист скопјанец, со крушевско потекло

затоа, драги скопјани и многу подраги скопјанки, дај не ме терајте да ви го цитирам кили и live and let live
п.с. во многу постови се спомнуваат ниви. еве јас на пример немам ниви, што значи по дефолт јас сум скопјанец? а скопскиот јабучар да не доаѓа од нивите во кадрифаково случајно?

п.п.с. оувер енд аут правам од оваа тема, се надевам за брзо ќе оди на рециклирање, ама и да не оди, ај донт гив а фак