Струмикс
Еден...не го знаеш!
- Член од
- 9 декември 2005
- Мислења
- 13.811
- Поени од реакции
- 3.346
Пивото и цигарите сега не се важни, сега тука фрчат комплекси на сите страни.Луѓе пивото 8 денари поскапува, цигарите 10 денари.
Пивото и цигарите сега не се важни, сега тука фрчат комплекси на сите страни.Луѓе пивото 8 денари поскапува, цигарите 10 денари.
Луѓе пивото 8 денари поскапува, цигарите 10 денари.
Ти се вреѓаш од провинцијалец?Епа ајде тогаш да ги прекиниме сите теми и да зборуваме за поскапувањето на пивото и цигарите, зошто според тебе изгледа ништо друго нема важност во моментов.
Во поскапувањето на цигарите и пивото можам да најдам логика. Нелогично ми е како можи да ме нарекува провинцијалец човекот на кој му давам по 10 денари кафе да си земи од кафемат.
Ти работиш?ja ednostavno nemozam da gi podnesam ovie dojdencive, prvo ja rusat cenata na ( PLATATA ) a koga ke go slusnam toa dijalektot LELE MAJKO, ke raboti i za 6000 den. samo da e vo skopje i posle gazdata ke vika odi si ima na ulica sto ke rabotata za 6000den.
Ти се вреѓаш од провинцијалец?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 14:48 ---
Ти работиш?
Meh, и ние што сме од други населби некад слушаме такви подбивни работи од тие што се од Центар како живееме во друга часовна зона па ништо. Научете се да игнорирате работи, поубаво ќе си живеетеНе се вреѓам воопшто. Само знам со каква намера го кажуваат тоа.
овој шабан ме потсети на еден колега на факултет од ѓорче (прилепска населба, колку што сум запознат јас, ама what the hell do i know), се претставуваше како скопјанец par exellence. и покрај тоа што се дружеше со нас „провинцијалците“ затоа што другите скопјани многу не го мирисаа, немаше ден а да не спомне „провинција“ или некоја слична гомнарија. еден ден толку се изнервира што не можеше да ја разбере колешката од гевгелија, што (најверојатно фројдовски) му се испушти дека и дома ептен многу се нервирал кога мајка му (инаку стружанка) ќе почнела да „збори на тоа дијалектите со сестра и“. „тоа дијалектите“ - затоа што скопскиот е божествен јазик вдахнат во првобитниот скопјанец директно од јахве, вишну и маниту на првиот божествен конгрес одржан на 27 јули 1963ja ednostavno nemozam da gi podnesam ovie dojdencive, prvo ja rusat cenata na ( PLATATA ) a koga ke go slusnam toa dijalektot LELE MAJKO, ke raboti i za 6000 den. samo da e vo skopje i posle gazdata ke vika odi si ima na ulica sto ke rabotata za 6000den.
Šo misleše ti,deka toa sto malku ja poeftinija strujata i parnoto ke projde tuku taka? Abe ofčičkata mora da se ostriže do daska, od levo desno gore dole,nišo vuna ne smee da ostane.Луѓе пивото 8 денари поскапува, цигарите 10 денари.
Со каква сакаат нека го кажуваат. Секогаш знај тој што го кажува или се замара за тоа е неизживеано, искомплексирано сељачиште кое лечи комплекси оти мајка му е од С'лп. Никој, апсолутно никој друг не би се замарал со тоа прашање. Тој лик се срами од своето потекло, од своите роднини, тој се срами од себе си. Клошариште гадно кое како дете го заебавале дека има клемпави уши и ранец од четириесет и друга и дупнат чорап. Тие се тие комплекси кои подоцна се исфрлаат, кога ќе добие париче во џебот. Ако живеат у еднособен стан во центар пет души и две внучиња, ако мајка му иде со искинати хулахопки, ако татко му дреме на Јужен булевар за растовар, важно он има да ти рече провинцијалец па што сака нека биде. Тури му курот пријателе. Еден Охриѓанец да не се замара со тоа случајно? Еден Битолчанец? Еден Велешанец? Еден Гевгеличанец каде има 100% вработеност? Секогаш се замараат градови во МКД и секогаш се вреѓаат ликови од Неготино, Кавадарци, Струмица, Тетово, Гостивар, Кичево, Прилеп... Мислам стварно луѓе самите се подценувате со тоа што се замарате со искомплексирани гурелки од Скопје.Не се вреѓам воопшто. Само знам со каква намера го кажуваат тоа.