"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Луѓе пивото 8 денари поскапува, цигарите 10 денари.
Пивото и цигарите сега не се важни, сега тука фрчат комплекси на сите страни.

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343

Епа ајде тогаш да ги прекиниме сите теми и да зборуваме за поскапувањето на пивото и цигарите, зошто според тебе изгледа ништо друго нема важност во моментов.
Во поскапувањето на цигарите и пивото можам да најдам логика. Нелогично ми е како можи да ме нарекува провинцијалец човекот на кој му давам по 10 денари кафе да си земи од кафемат.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Голем ташак, кој од кај бил. Како тоа да ќе гарантира за неговите квалитети или мани.
Колку и да зачудува ревноста со која Македонците трошат енергија на сосема безвредни теми, најчесто од апстрактна природа, сепак најинтригантно (за нормален објективен набљудувач) е лесното, ноншалантно, отфрлање или намерно занемарување на есенцијалните суштински прашања (од кои зависат многу реални животни параметри).

Член од
2 октомври 2009
Мислења
958
Поени од реакции
238
ja ednostavno nemozam da gi podnesam ovie dojdencive, prvo ja rusat cenata na ( PLATATA ) a koga ke go slusnam toa dijalektot LELE MAJKO, ke raboti i za 6000 den. samo da e vo skopje i posle gazdata ke vika odi si ima na ulica sto ke rabotata za 6000den.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Епа ајде тогаш да ги прекиниме сите теми и да зборуваме за поскапувањето на пивото и цигарите, зошто според тебе изгледа ништо друго нема важност во моментов.
Во поскапувањето на цигарите и пивото можам да најдам логика. Нелогично ми е како можи да ме нарекува провинцијалец човекот на кој му давам по 10 денари кафе да си земи од кафемат.
Ти се вреѓаш од провинцијалец?
--- надополнето: 16 јули 2013 во 14:48 ---
ja ednostavno nemozam da gi podnesam ovie dojdencive, prvo ja rusat cenata na ( PLATATA ) a koga ke go slusnam toa dijalektot LELE MAJKO, ke raboti i za 6000 den. samo da e vo skopje i posle gazdata ke vika odi si ima na ulica sto ke rabotata za 6000den.
Ти работиш?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не се вреѓам воопшто. Само знам со каква намера го кажуваат тоа.
Meh, и ние што сме од други населби некад слушаме такви подбивни работи од тие што се од Центар како живееме во друга часовна зона па ништо. Научете се да игнорирате работи, поубаво ќе си живеете ;)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Па кој сака да живее на село или град со многу малку институции? Да бидеме реални секој се стреми кон поубав живот... Гледав на вести вчера во Струмица лекар немало човече... Па од Скопје ќе се праќал човек што ќе ја посетувал болницата...

Па да му ебам мајката кој ќе седи во такви места каде што фалат некои основни работи... Овде е крива државата не луѓето... Да се инвестираше паметно во секој град со време немаше да има вакви заебанции... Сега откако сите се иселија пробуваат да ги овновуваат да поставуваат споменици , ова она...

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
овој шабан ме потсети на еден колега на факултет од ѓорче (прилепска населба, колку што сум запознат јас, ама what the hell do i know), се претставуваше како скопјанец par exellence. и покрај тоа што се дружеше со нас „провинцијалците“ затоа што другите скопјани многу не го мирисаа, немаше ден а да не спомне „провинција“ или некоја слична гомнарија. еден ден толку се изнервира што не можеше да ја разбере колешката од гевгелија, што (најверојатно фројдовски) му се испушти дека и дома ептен многу се нервирал кога мајка му (инаку стружанка) ќе почнела да „збори на тоа дијалектите со сестра и“. „тоа дијалектите“ - затоа што скопскиот е божествен јазик вдахнат во првобитниот скопјанец директно од јахве, вишну и маниту на првиот божествен конгрес одржан на 27 јули 1963 :tapp: по некое време дознавме дека и татко му бил чист скопјанец, со крушевско потекло :confused:
затоа, драги скопјани и многу подраги скопјанки, дај не ме терајте да ви го цитирам кили и live and let live
п.с. во многу постови се спомнуваат ниви. еве јас на пример немам ниви, што значи по дефолт јас сум скопјанец? а скопскиот јабучар да не доаѓа од нивите во кадрифаково случајно? :rolleyes:
п.п.с. оувер енд аут правам од оваа тема, се надевам за брзо ќе оди на рециклирање, ама и да не оди, ај донт гив а фак

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
За инат на скопјаниве има да им идеме да им живееме у Скопје и ќе работиме за некој минималец, абе само да пукнат од мака не за друго. Сите ниви има да ги продадеме, ќе купиме еднособно станче ама има да им се сереме у тоа скопската канализација па сакале и на глава нека стојат :icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Šo misleše ti,deka toa sto malku ja poeftinija strujata i parnoto ke projde tuku taka? Abe ofčičkata mora da se ostriže do daska, od levo desno gore dole,nišo vuna ne smee da ostane.
:tapp:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не се вреѓам воопшто. Само знам со каква намера го кажуваат тоа.
Со каква сакаат нека го кажуваат. Секогаш знај тој што го кажува или се замара за тоа е неизживеано, искомплексирано сељачиште кое лечи комплекси оти мајка му е од С'лп. Никој, апсолутно никој друг не би се замарал со тоа прашање. Тој лик се срами од своето потекло, од своите роднини, тој се срами од себе си. Клошариште гадно кое како дете го заебавале дека има клемпави уши и ранец од четириесет и друга и дупнат чорап. Тие се тие комплекси кои подоцна се исфрлаат, кога ќе добие париче во џебот. Ако живеат у еднособен стан во центар пет души и две внучиња, ако мајка му иде со искинати хулахопки, ако татко му дреме на Јужен булевар за растовар, важно он има да ти рече провинцијалец па што сака нека биде. Тури му курот пријателе. Еден Охриѓанец да не се замара со тоа случајно? Еден Битолчанец? Еден Велешанец? Еден Гевгеличанец каде има 100% вработеност? Секогаш се замараат градови во МКД и секогаш се вреѓаат ликови од Неготино, Кавадарци, Струмица, Тетово, Гостивар, Кичево, Прилеп... Мислам стварно луѓе самите се подценувате со тоа што се замарате со искомплексирани гурелки од Скопје.

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Кој бе нормален оди да работи за 6000 у Скупје бре. Ви дишат мозоците.
Со тие пари ни леб не може да купи човек, камо ли да живее.
Сум се дружел со многу скопјани, у голем дел се ОК дечки...али има доста и абдали и калаштури.
Скопје беше ок за студентски живот, ја лично нејќу да живеам таму. Одбив работа со 26 000 стартна плата, пошто едноставно не ми одговара пола да му ја даам на некој за кирија и сметки.
Кавадарци ми е сосем добар....а Скопје е дааааалеку од метропола, ако е главен град. :)

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Ilumious, leandra
Јас знам дека провинцијалец можи да ме наречи само некој чиешто главно достигнување во животот му е тоа што е Скопјанец, затоа и не се навредувам. Само сакам да си објасниме некои работи со тие што ме сметаат за провинцијалец, околу мажачките, околу работните места, околу е*ењето ....

Kajgana Shop

На врв Bottom