Ќе се вика, ќе се вика.. како!?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
баш вчера се запознав со Џесика и Кевин Марковски :tapp:
добро кај им е на родителите паметот кога им ги ставаат имињава?
Ко Ромиве едно време децава што ги нарекуваа Касандра, а сега Обама.
Јас немам ништо против името Џесика или Кевин или Франческа, ама со македонско презиме навистина не звучи убаво.
--- надополнето: 15 јули 2013 во 19:28 ---
За некој месец ќе се думаме за имиња со сопругов, пу пу дан урочам.

miki002

Фејл гејмер
Член од
18 февруари 2010
Мислења
369
Поени од реакции
269
Синот го крстивме Тодор, од различни причини, а ако имам ќерка ќе се вика Лилјана, а друг син Бранко или Благој.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ако имам ќерка,дефинитвно Викторија,многу убаво име
Ми се свиѓаат и Виктор и Викторија.
Ми се свиѓаат и долги имиња, како на пример Анастасија. Или пак, двојни имиња - Ана Марија.

Ми се свиѓа и ова што го прават во англосаксонските земји: им даваат средно име. Ако не им се свиѓа првото име, секогаш можат да си го користат средното.

~DaRko

Поштен лопов
Член од
29 март 2009
Мислења
5.888
Поени од реакции
2.481
Ко Ромиве едно време децава што ги нарекуваа Касандра, а сега Обама.
Јас немам ништо против името Џесика или Кевин или Франческа, ама со македонско презиме навистина не звучи убаво.
--- надополнето: 15 јули 2013 во 19:28 ---
За некој месец ќе се думаме за имиња со сопругов, пу пу дан урочам.
и мене тоа ми беше муабетот, не се лоши Џесика и Кевин ама со македонско презиме УЖАСНО звучат :unsure: затоа се прашувам што ли мислеле родителите кога им давале такви имиња кога знаат дека презимето им е македонско.
еве на пример јас имам братучеди во странство, па бидејќи имаат македоснко презиме нормално дека и имињата колку толку им се совпаѓаат со презимето......Матео, Лара, Емили, Марио и најмалото се вика Алекс.......луѓе со вакви имиња може да сретнеш по улица низ мкд, ама Џесика или Патрик или Кевин, потешко......

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Значи имево мое најпопуларно е.

Инаку ако е машко Марко, ако е женско појма немам.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Малце старомодно,ама машко име ми е многу убаво Алексо

Член од
18 мај 2008
Мислења
945
Поени од реакции
1.196
Мито и Фросина, а доколку жена ми се вика така, тогаш најверојатно Бисера. Ако се ја питам:D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.645
Поени од реакции
34.067
(или Ева) ( или Кевин)

Дали во цела оваа српска сага има емо вампири?
И знаејќи те, кој од двајцава би бил хомосексуалец?

Ако е женско, по мајка ми, Виолета. :pipi: За машко има простор за преговарање ако приступи со неретардирани примери како Кевин.

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Дали во цела оваа српска сага има емо вампири?
И знаејќи те, кој од двајцава би бил хомосексуалец?

Ако е женско, по мајка ми, Виолета. :pipi: За машко има простор за преговарање ако приступи со неретардирани примери како Кевин.
Дај боже да ти се хомосексуалци сите деца кои што ќе ги имаш :)

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Јас сум крстен по дедо ми (од на татко ми страната).

Јас како би ги крстил? Сакам да искористам постоечки, од мое лично големо значење имиња, имиња одамна неискористени, или доста ретки имиња воглавном. Не сакам да носат име кое го имаат уште 500 и кусур души во истото место на живеење (каде и да е тоа во светот).

Ако е/се машко/машки - Дефинитивно еден ќе го носи името на пра-прадедо ми Диего, башка името го обожавам и така и така. Некои други имиња кои сум ги земал в предвид:

Амадо
Балендин/Балентин
Зефир
Игон
Исидор
Јоаким
Калеб
Кастор
Кебријан
Конрад
Корбин
Кордеро
Круно
Кузман
Ловро
Назар
Нестор
Никодим
Олег
Сантијаго
Фран/Франко
Феодор
Халкион

Ако е/се женско/женски - Едното дефинитивно ќе биде крстено Регула или Аполена, тие две имиња се од огромно значење за мене. Останати женски имиња кои сум ги зел в предвид:

Агурна
Алида
Алондра
Амелија
Ариадне
Дарина
Делфина
Едерна
Едина
Елавра/Илора
Естева
Имел
Ируна
Јуна
Киона
Корина
Крисанта
Мејси
Регина
Ферисандра
Фелина
Хедвика

Пред да се нафати некој да трола или критикува :) - Голем дел од имињава звучат како да се измислени - не се. Автентични имиња се. Голем дел од нив се користени на Балканов во минатото, и се старомакедонски имиња, некои датираат и од Античка Македонија. Останатите се словенски, германско-"грчки", или шпанско-баскиски имиња.

You don't like it, fine, don't troll :D.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Друже со сета почит кон тебе, ти како на кучиња да ќе им даваш име, не на сопствените деца.
Многу погрешно ја гледаш целата ситуација. Он не дава имиња на своите деца како на кучиња, туку премногу луѓе даваат имиња на своите кучиња како да им се деца.

Затоа е целата оваа конфузија, абстрактност и морбидност со имињата и кај една и друга страна.

Бруно беше супер име додека не почнаа на секое трето куче да му го доделуваат, пре прекинаа луѓево да си ги крстат децата така. Еве теле сега Бруно Марс сега го враќа во мода да биде пак човечко име :D.

Слична ситуација со Бартоломеј и Баркас (Барт и Барк, второто очигледно зошто на запад се користи како име за куче, ама ситуацијата како што гледаш, уништува две одлични имиња, едното од кое, е доста старо име).

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Сега видов дека има дури 99 со мое име. Мислев помалце ќе се. :cautious:

Здравје Боже кога ќе дојде време за тоа, ако е женско ќе е Јана, ако е машко ќе е Јан, мора да си ја испочитувам прабаба ми со тоа. Пошто татко ги има необично презиме таман ќе одговара. :) За други имиња ќе биде по договор со него и со моите и неговите.

Kajgana Shop

На врв Bottom