"Град-држава" Скопје со нови 2500 провинцијалци

M

Muranyi

Гостин
Македонец-амеба која нема ништо против да има за сосед запотен Талибанец или евентуално да го отстапи својот стан на таков,а мрчи против "провинцијалците":facepalm:
Гет а лифе.
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Makedoncite od Skopje se nerviraat koga kje pojdat vo stranstvo i nekako cudno gi gledaat i ne gi prifakjaat zasto se od pomalo mesto. Vrati se doma, istoto se slucuva samo sto sega se od drugata strana :)

Banalna tema e ova za diskusija. Makedonija e premnogu malo mesto i preseluvanjeto e so tolku nizok stepen so 2 500 "doselenici" ne se nikakov problem za diskusija ili omraza. Kaj treba da odat "provincijalcite", vo Magarevo na studii i vo Novaci po rabota koga ke nema rabota doma? Iskreno, zborot provincijalec me nervira premnogu. Drzava sto za 3 saati se prevozuva od eden granicen premin do drug ne mi se veruva da ima tolku drasticna razlika megju glavniot drag i dzunglata nadvor od nego.
 

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Искрено, немам ништо против оние кои доаѓаат од провинција, поштено си го заработуваат лебот, си плаќаат кирија, па камо среќа да створат фамилија итн тука. А имам ептен против оние провинцијалки кои доаѓаат за да најдат маж, остануваат трудни и потоа се цел живот домаќинки :mad:
И што имаш толку против нив? Тебе на товар ти се?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
24.360
Поени од реакции
32.452
Има ли поголеми провинцијалци од нас „Скопјаните„?
 

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
И што имаш толку против нив? Тебе на товар ти се?
Едноставно не ми се допаѓа таквиот начин, поради таквите им се намалува вредноста и на останатите кои поштено си живеат, а и на скопските девојки. А никогаш не се знае човек ако не внимава на таква ќе му врзе машна и ајт после, отиде возот :cautious:
 

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.240
Поени од реакции
37.813
Скопје го направивте како Швајцарија , по 5000 евра плата да даваат па сите таму одат да се мажат/женат. :pos:Не си ласкајте толку , точно дека е најразвиен економски но е далеку од идеален град за живеење. Кога ќе ми текне дека кога ќе одам на работа треба да сменам 3-4 автобуси , или да возам 20 километри , се откажувам од старт право. Никогаш неможев да се навикнам на живот во голем град , дури и во странство живеев еден период па пак бев во помало место со 50 иљади жители. Ако амбициите ти се да живееш просечен живот во нашата земја , верувајте во секое место може да си го обезбедите тоа. Треба да си ептен неспособен па да неможеш да фатиш некој денар колку да извадиш месецот.
 

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.297
Поени од реакции
8.816
Едноставно не ми се допаѓа таквиот начин, поради таквите им се намалува вредноста и на останатите кои поштено си живеат, а и на скопските девојки. А никогаш не се знае човек ако не внимава на таква ќе му врзе машна и ајт после, отиде возот :cautious:

epten sum zaineteresiran da ni go obrazlozis boldiranotro, please
 

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Ова сум го пишувал и пак ќе го напишам. Во толку мала држава како Македонија смешно е да се збори за „Метрополата“ и за „Провинцијата“. Еден грст народ сме ало. Скопје е најголемо село во Европа што глуми некоја Метропола или го прават да биде тоа со сила.
Гостивар е на саат и пол до Скопје. Таа дистанца милиони луѓе во светот ја поминуваат секој ден да стигнат на работа, во поголемиот град. По таа логика Гостивар ќе беше нешто како предградие на Скопје, да беше Скопје некаква си метропола.
Хех! Кога ќе кажат метрополата. Да се згазиш од смеење.
А пак, кога ќе кажат внатрешноста? Од што внатрешноста бе жити бога? А Скопје што е? Надворешноста? :pos:

Тие фрази внатрешност и надворешност имаат смисла во држави што имаат концентрирани популации во крајбрежјето, на пример Кина или САД. Тогаш се знае дека внатрешноста е тоа што е повнатре на копно, наспроти густо населиниот брег.
 
Член од
4 јануари 2008
Мислења
2.420
Поени од реакции
5.397
Заради вакви ситуации не ги сакаме провинцијалците,а тоа што мисли дека сумата од 20к е голема и му е доволна за живот се лаже.
По некое време кога Скопје ќе го изеде,ќе свати дека тие 20к не се доволни па ќе почне да кука реално и вртуелно дека во Скопје животот е скап и не е убаво.
Па да така е..Со ист аршин ни се враќа и нам.
Работев во Скопска фирма која има отворено претставништва ширум Македонија.
Јас земав 11.065ден. плата, колегите од Скопје земаа 15.680ден.
Се прашувам зошто за исти работа со еднакво работно време, еднакви работни обврски некој беа поеднакви од другите
 

Pat Bateman

Oh Africa, brave Africa
Член од
7 февруари 2009
Мислења
1.908
Поени од реакции
1.867
epten sum zaineteresiran da ni go obrazlozis boldiranotro, please
па токму за тоа оди дискусијата, тоа дека `сите доаѓаат да се женат или мажат во Скопје` од какви примери произлегува ајде кажи ми? А знам и од двата примера и такви што доаѓаат тука да се легачат и да фатат дечко или маж и он да ги издржава, но и пак ќе кажам поштени луѓе од провинција кои си работат, си плаќаат кирија итн. А за скопските девојки, оди меѓу поголем дел Скопјани и ќе видиш дека повеќето `паѓаат` токму на провинцијалки. Ама не гледаат повеќето на долг рок и со време се дешава тоа што го пишав погоре :)
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.621
Поени од реакции
31.828
Додека Македончето сеуште се занимава со банални поделби од типот провинцијалци, градски, сељаци наспроти културни, Албанците кроце кроце ја освојуваат државата.

Најпрвин самите се мразиме и делиме меѓусебе, не се сакаме еден покрај друг, гледаме како да се бркаме што подалеку, притоа зборувајќи за некакво фалшливо закоравено единство под чија маска се тепаме да влезиме само за да го покријаме вистинскиот сурат кој говори нешто друго.

Животот е борба. Борба проследена со конкуренција каде пристапни се сите дозволени средства кои треба да не исфрлат на површина и да запливаме малку од малку во среденоста на животот.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Илузорно е да се карате за вакви работи кога ајде да кажам и двете страни знаат што е работата и што е причината на таквите миграции.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Иначе врв беше еднаш на факс една ми вика, абе што ми е гајле што ме викаат провинцијалка, а овие бе од драчево што се ... они ми се нарекувале скопјани а ја провинцијалка ... :pos:

И јас сум Скопјанец исто како и ти, тука сум роден, тука живеам ...
Но ај вака еден муабет да си направиме ...
Зарем мислиш дека таа од Драчево не е провинцијалка само затоа што и пишува во лични документи место на раѓање Скопје, а на онаа другата и пишува место на раѓање некое селце или гратче од внатрешноста, а што Драчевката живее надвор од градот во рурална средина тоа не е битно, или пак некој/а од уџум 20 км оддалечен/а од центарот на Скопје а сепак му/и пишува дека е роден/а во град Скопје и се замислува дека е Скопјанец/ка а притоа не живее во Скопје(градот) туку во автентична рурална средина !
Која е разликата помеѓу да речеме некое рандом Скопско село и да речеме некое рандом село од внатрешноста на МКД ... јас лично не гледам разлика помеѓу некое Скопско село и некое село од внатрешноста на државава, иста средина рурална, ист тип на луѓе, ист менталитет, ист амбиент, провинција си е провинција и самото Скопје како главен и најголем град и како посебен регион(Скопски) си има своја провинција ... Драчевката во никој случај неможе да изиграва поголема дама и граѓанка од некоја на пр. доселена од Пирава, Кривогаштани, Чешиново или вотева бидејќи нема логика и едното и другото место се провинција, значи сума-сумарум на исто ниво се !
И да е Скопска провинција, сепак е провинција ! :icon_mrgr:
 

kjara

Самовилата
Член од
1 март 2007
Мислења
666
Поени од реакции
1.424

Демек, Скопје држава де!
Дец’та ќе учеле у Скопје, ајде и ни покрај нив да бидеме, џоа ја каа учеше мама и тато по мене идеа.

******

Охридски муабет:
З’ш Скопјани се најголеми сељаци?
З’ш ко викет „одам в чаршија“, тие викет „идам у град“.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom