TOEFL & SAT

Член од
30 октомври 2010
Мислења
919
Поени од реакции
907
TOEFL нема ограничена валидност. За другиов може...да, глеам ова е во British Council се полага кај нас. Има секој месец полагање, глеам распоредот..и тоа по 2 пати или може 3
TOEFL 2 години важи.
FCE има неограничена валидност.

Член од
5 јули 2008
Мислења
224
Поени од реакции
197
Јас полагав ТОЕФЛ... Не ти треба да земаш дополнителни часови.. отвори на јутуб имаш мал милион професори што држат лекции што да подобриш на што да пазиш и слично... поздрав

И колку пари чини полагањето т.е. добивање на сертификат/диплома што и да е? КОнкретно ме интересира на тебе колку ти фати пошто гледам си полагал

Rabrobil

Seduce and Destroy
Член од
1 јули 2010
Мислења
886
Поени од реакции
294
И колку пари чини полагањето т.е. добивање на сертификат/диплома што и да е? КОнкретно ме интересира на тебе колку ти фати пошто гледам си полагал
TOEFL важи ДВЕ години од полагањето на тестот, додека FCE важи доживотно ја полагав FCE пред месец дена 7800 само тестот, TOEFL мислам беше околу 5000 ама несум сигурен ако сака некој можам да добијам ценовник

Член од
11 април 2013
Мислења
191
Поени од реакции
122
Ако може некој да ми даде повеќе ИНФО кај се полага TOEFL , колку чини тестирањето , припрема од 50 до 100 евра мислам дека ќе ја скокнам, премногу ми е некако, мислам дека можам сам да се припремам за тестот, најдов земплови на интермец итн....
Jas bi ti preporacal da odis na priprema ne te ucat detski prikaski tamu tuku naprotiv ke naucis nesto i ke gi vidis slabostite koi gi imas!
--- надополнето: 11 јули 2013 во 16:32 ---
TOEFL 2 години важи.
FCE има неограничена валидност.
3 godini vazi ama vikaat 2 :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
TOEFL важи ДВЕ години од полагањето на тестот, додека FCE важи доживотно ја полагав FCE пред месец дена 7800 само тестот, TOEFL мислам беше околу 5000 ама несум сигурен ако сака некој можам да добијам ценовник
Проблемот со FCE е што не е баран секаде. Со TOEFL и со IELTS можеш да се запишеше на било кој Универзитет каде што се зборува англиски, со FCE не мора да значи.

Инаку, TOEFL е американски тест, и повеќе го ценат на Универзитетите во Америка. IELTS е англиски тест, и повеќе го ценат во Англија и Австралија. Јас сум ги полагал двата, ми се чини дека TOEFL е за нијанса полесен.

Член од
24 ноември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
22
О, супер дискусија се развила. Благодарам момци, чудно но вистинито, девојки не се замараат со форуми многу :P Очекував барем 2-3 одговора од нив, плус стереотип е Англиски на филолошки за жени :) На фејсбук на пример, ставив статус по прашањево и добив повеќе приватни пораки од жени отколку мажи :)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824

TOEFL чини 175 американски долари... Секој колеџ/универзитет во странство бара одреден скор... Пред да аплицираш погледни над колку бодови треба да положиш и вежбај си на јутуб...

Член од
9 јули 2013
Мислења
53
Поени од реакции
93
Многу е важно пред да полагаш тоефл да знаеш на кој факултет сакаш да аплицираш, бидејќи секој факултет бара различен минимум освоени бодови од тоефл.
Тоефл се полага во американско катче и чини 170 американски долари, има повеќе датуми во текот на целата година, откако ќе одлучиш кога сакаш да полагаш треба да се пријавиш две или три недели претходно.
Јас одев на подготовки за тоефл, околу 30 часа за 3000 денари, со книга и тестови и колку и да си уверен дека знаеш англиски тие подготовки многу помагаат.
Во суштина тоефл не е тест за тоа колку знаеш туку како го користиш англискиот, дали се снаоѓаш и ссично. Повеќе е цаки и финти отколку вистинскко знаење англиски. Основи на граматика и добар вокабулар е се што ти треба.

Peterson15

A TryHard
Член од
20 мај 2012
Мислења
169
Поени од реакции
188
Многу е важно пред да полагаш тоефл да знаеш на кој факултет сакаш да аплицираш, бидејќи секој факултет бара различен минимум освоени бодови од тоефл.
Тоефл се полага во американско катче и чини 170 американски долари, има повеќе датуми во текот на целата година, откако ќе одлучиш кога сакаш да полагаш треба да се пријавиш две или три недели претходно.
Јас одев на подготовки за тоефл, околу 30 часа за 3000 денари, со книга и тестови и колку и да си уверен дека знаеш англиски тие подготовки многу помагаат.
Во суштина тоефл не е тест за тоа колку знаеш туку како го користиш англискиот, дали се снаоѓаш и ссично. Повеќе е цаки и финти отколку вистинскко знаење англиски. Основи на граматика и добар вокабулар е се што ти треба.

Демек гледаш дека факултетот не ти бара ептен добри поени по ТОЕФЛ, па учиш помалу, или глеаш дека ти бара превише, па се откажуваш?

Поентата со факсовите е дека некои можда не бараат ТОЕФЛ, него некој еквивалент на него. Тука лежи проблемот, а не кој е минимумот шо го бараат факсовите.
Инаку кога истражував порано, колку шо увидов ако имаш над 90 има добри шанси да те примат. Со над 100 95% си примен, веќе таму накај 110 и нагоре немаш никаков проблем. (Internet Based test)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Демек гледаш дека факултетот не ти бара ептен добри поени по ТОЕФЛ, па учиш помалу, или глеаш дека ти бара превише, па се откажуваш?

Поентата со факсовите е дека некои можда не бараат ТОЕФЛ, него некој еквивалент на него. Тука лежи проблемот, а не кој е минимумот шо го бараат факсовите.
Инаку кога истражував порано, колку шо увидов ако имаш над 90 има добри шанси да те примат. Со над 100 95% си примен, веќе таму накај 110 и нагоре немаш никаков проблем. (Internet Based test)

Треба да се гледа... Многу одат неподготвени... на пример за виза треба над 45 или 50 мислам не сум сигурен... Ако не ги поминеш и овие ни виза нема да земеш... Информација плус не штети ;)

Член од
9 јули 2013
Мислења
53
Поени од реакции
93
Peterson15 според мене е важно најмногу заради себе си.
Да знаеш колку многу да обрнеш внимание и на што. Нормално ќе го дадеш максимумот од себе но за многумина максимумот е да речеме недоволен.
Како што веќе ти кажаа, многумина одат неподготвени и тотално опуштени од причина што мислат дека 60 поени од 120 е доволно онака колку да имаш положено.
А муабетот не е да имаш положено туку колку поени ќе освоиш.

Во претходниот пост не додадов дека тетсот е поделен во 4 делови: пишување, читање, зборување и слушање. За секој дел по 40 поени, вкупно 120 : )

Член од
3 јуни 2013
Мислења
329
Поени од реакции
218
Дискусијава дан требит да се преврлит во образовање случајно?

Член од
23 април 2011
Мислења
135
Поени од реакции
246
ТОЕFL и SAT се пријавуваат преку нивните официјални сајтови. ТOEFL мислам дека ме чинеше 8000 ден. ама не сум сигурен точно. SAT ме чинеше $80, 3700 ден.
Двата теста се полагаат во NOVA Аmerican International schools во Скопје.
TOEFL e Internet Based Test и се полага на компјутер.
SAT е paper based, на хартија, поделен во секции.

На TOEFL извадив 98/120 со некое минимално спремање. Но треба стварно да ви оди англискиот и да зборувате течно за повисок резултат, без припреми. TOEFL e логички тест по Англиски јазик. Повеќе се фокусира на вашите вештини на разбирање и говорење англиски отколку на граматиката.
Пример: Ќе бидете временски ограничени да прочитате текст внимателно и потоа да одговарате прашања за него. Потоа ќе ви биде дадена тема за размислување (временски ограничено на неколку минути) и ќе треба да елаборирате на неа вокално. Односно ќе зборувате на микрофон. Multiple choice answers и сл.

SAT е мн потежок. Главни фактори во овој тест се Математика и Англиски вокабулар. Целиот Англиски дел ќе ви зависи од вашиот вокабулар. Поделен е на три дела: Critical reading, Critical writing и Math. Почнувате прво со есеј од делот critical writing, продолжувате со reading и math измешано. Скоро сите прашања се multiple choice, односно на заокружување. Има финти, процес на елиминација и сл. Затоа земете си ја книгата од НОВА, во неа се е убаво објаснето.

Со 2 недели спремање ги извадив овие резултати:
May 4,2013
SAT Test
Reading
510
Math
490
Writing
430

На кои и не сум многу горд но доволни ми се за сега, а ќе ги подобрам идната година. Ако се спремате месец ипол активно со помош на книгата од НОВА, и максимално го збогатите вокабуларот... можете да постигнете многу повисоки резултат.

P.S. Ако има некој трансфер студент од Македонски факултет на Американски, нека ми пише пп. Ми треба инфо околу испраќањето на оригиналната документација од факултетот во компанијата за евалуација. И како се одвива сето тоа.

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.208
Да не знае некој колку време се чека за резултати TOEFL? Фала :)

Kajgana Shop

На врв Bottom