Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Некој да ми го прати - Како убив светец ? Или да ме посочи каде можам да го најдам ?

Еве по мене една многу добра понуда на македонскиот пазар за економично и долгорочно решение.... за затоплување на да речеме 25-30м2 солидно изолирана просторија http://mk.marketkonekt.com/mk/daikin-klima-ured-inwerter-ftxn35l-rxn35l?productid=4C9 DAIKIN KLIMA URED INVERTER FTXN35L/RXN35L
со цена од 40,000 Денари мислам дека е најдобрата понуда овдека во класата. Еден уред кој многу добро, економично но квалитетно и долгорочно ќе си ја врши својата работа (греењето) а ладењето летно време ви доаѓа како бонус!... при што земајки ја цената на струјата би рекол дека за 5 години ќе се исплати неговата (не баш мала цена) те ќе се исплати како инвестиција со економична потрошувачка.... иако лажат помалку, COP факторот е 3,6 (прочитав на повеќе сајтови) сепак е чиста АА класа, што овозможува просечна потрошувачка при греење нешто помала од 1 Kw/h. Е сега таму на -10-15*C (а тоа се 10 дена во годината) ќе оди можеби и преку 2Kw, но секако се работи во случајов за многу економичен уред наменет за загревање простории.... И покрај тоа што го претставуваат како "Made in Japan" по цената претпоставувам дека е од Малезија или Белгија, што пак никако не значи дека не е квалитетен производ .... Daikin е една од најреномираните светски компании во оваа бранша.
Но секако опрез со користење на топлотни пумпи инвертери, клими... еве убав прилог (предупредување) на Кајгана: http://kajgana.com/kolku-se-klima-uredite-shtetni-po-zdravjeto
Колку се клима уредите штетни по здравјето?

Текст: Д.П.
Здравје | 01 јули 2013

kolku-se-klima-uredite-shtetni-po-zdravjeto-139687.jpg
Епидемиолозите предупредуваат дека неправилното одржување на клима уредите може да биде предизвика развој на бактерии кои предизвикуваат разни болести, а во некои ситуации и потешки компликации и смрт. Според нив, во системите за климатизирање може да се развијат бактерии како легионела, која предизвикува треска, но и таканаречената легионерска болест.

Ризик за појава на ваквите бактерии е особено висок во хотелите и болниците каде што се користат системи за разладување со распрскување на водени капки.
Бактеријата може да се појави во текот на целата година, но почесто во летниот и во есенскиот период. Симптомите од оваа бактерија почнуваат со слабост, малаксаност, главоболка и болки во мускулите. Телесната температура е зголемена, а болниот постојано кашла.
Сепак оваа болест најмногу ги напаѓа оние со ослабен имунитет и постарите лица, а поретко жените и младите луѓе.
Легионелите се бактерии кои предизвикуваат инфекции кога ќе се појават одредени услови кај лицата со намален имунитет. Најчесто предизвикуваат инфекции на респираторниот систем, а тежината на болеста се движи од блага форма слична на грипот, па се до потешки воспаленија на белите дробови.
Еден начин да се намали ризикот е во текот на летото во климатизираните простории, температурата да не биде под 24 степени, а идеалната разлика меѓу надворешната и внатрешната температура да биде околу пет степени.

Предпоставувам овој модел го прават во фабриките на Gree?

@Strelec i onak фала Ви на одговорите
Инаку котлево е некоја си Standard варијанта,еве ова: http://ales.com.mk/index.php?option=com_content&view=article&id=52&Itemid=66, има и моноблок варијанта ама тие се малце поразлични. Ме интересира која би била идеалната бројка на ребра за ова котле од 9kw што треба да загрева 85м2 стан, да знам уште колку да додадам.Негде прочитав дека ако нема доволно ребра се троши повеќе струја, бидејќи споро се постигнува температура.
Поздрав

Mislis ako ima poveke rebra posporo se postignuva temp.
Kako sto kazav pogore, taa voda sto se naoga vo tie radijatori tesko ke ja zagrees kako bi gi zagreale tie 85m2.
Se zavisi od izolacija, od nadvoresna temperatura i od pastavena (sakana) vnatresna temperatura.
--- надополнето: 1 јули 2013 во 19:39 ---
Kako sto kazav pogore, taa voda sto se naoga vo tie radijatori tesko ke ja zagrees kako bi gi zagreale tie 85m2.
Se zavisi od izolacija, od nadvoresna temperatura i od pastavena (sakana) vnatresna temperatura.
--- надополнето: 1 јули 2013 во 19:40 ---
--- надополнето: 1 јули 2013 во 19:50 ---

хадерип од седамстотини мб се не рачуна добра снимка одамна, осим ако нема поквалитетен?
Има и една ВебРип 720п од 3.8гб ама јас го гледав на оваа што ја спомна ти. Солиден е квалитетот !

Леее Jason Statham во Fast and Furious догодина, ќе растури дечкото, само негативец ќе биде, ќе го скинат вајда а омилен ми е...:(

Wait, what?
Јас еднаш симнав некоја мини серија што се давала и ми беше катастрофа... дај просветли ме што има добро од оваа тв куќа?

Саркастичен беше :)

Еве ги новите цени струјата:
http://www.erc.org.mk/pages.aspx?id=33
http://www.evn.mk/Households/Products-and-prices/Energy-supply.aspx
Скапа тарифа сега е 3,99 денари, ефтина 2 денари а индустриска 6,22 денари. Ако на ова се додаде 18% ДДВ и 33% ангажирана моќност се добиваат следниве цени:
Скапа тарифа: 6,26 ден/KWh
Ефтина тарифа:3,14ден/KWh
Индустриска тарифа: 9,76 ден/KWh
Цената на скапате струја е намалена за 4,48%

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom