Секој ден по 8 Македонци помалку

• Креатор на темата Креатор на темата Anco
  • Време на започнување Време на започнување

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.606
Поени од реакции
15.409
Локација
Skopje
Пред малку на МТВ мислам ја гледав емисијата Мое бебе или така нешто,
каде се посетуваат семејствата во Македонија со трето дете и т. н.
и помислувам дека се рози ни цветаат во државава,ама не било така,
а нели и минативе години и владата имаше акција за трето дете (некој поволности)
Но еве што прочитав во вчерашниот Дневник од 30. 06.(некој нека го постира цел текст)
Македонија секојдневно губи (или е во минус) на осум свој граѓани-македонци,
а што одност т.с. разлика помеѓу родените и починатите од оваа популација годинава.
па прашање ако вака се продолжи: За колку години ќе не нема.
Еве и овој пример:
Во 1950 година се родиле 50.000 новороденчиња
Во 1980 година се родиле 40.000 новороденчиња
Во 2011 година се родиле 22.000 новороденчиња
(оваа статистика ја има во текстот, за Македонците,ама и за националностите тука)

Нека измислат уште по некоја давачка (за ваздух, за постоење и слично) и нека ги поотпуштат уше малку Албанците (пошто никад доволно жртви за Алах), па ќе има и по 15 мање дневно.

... Ах секако дека е таква ситуацијата во Македонија од многу фактори од прв фактор е работата што во Македонија нема доволно работа нема доволно поволности за да се склучи брак а не пак за дете ... типичен пример е од дома твоите ќе ти кажат еј сине па ни е немаме многу пари за свадба еј значи за свадба од дома ќе ти кажат немаме друга работа а чекај кај ќе живееш? дома со твоите? сигурно дека не но за да направиш куќа да купиш стан ти требаат најмалку 40,000 + евра а ти е пари кај ќе ги најде еден човек? во Македонија повеќето луѓе живеат од недела до недела поминуваат со дневно 300 ден за разлика од Скопје каде што е 400 + денари ако одиме подалеку а јас ќе одам подалеку за да направиш свадба повеќето кои ги знам дигаат кредит значи за свадба замислете кредит дигаат а што ќе биде за куќата ? или станот? нема куќа нема стан ќе живееш со мајкати таткоти оделно или пак во 1 стан. Затоа повеќето девојки не стапуваат во брак од причините што во Македонија нема можности да направиш нешто и да имаш и 3 факултета џабе ти е акое немаш врски и ако немаш партиска книшка и битното е тоа што и да имаш работа со плата од 500 евра во некоја државна фирма и тоа ќе биде само 4 год а после што правиме? друга работа за да се оформи брак треба да се има можности доволно е за скромно живеење вкупен приход од 600 евра за да имаш колку толку за да живееш добро дома со твојата сопруга а кога ќе имаш дете тогаш на тоа дете треба да му дадеш значи можности оброзование плус тоа треба да му купиваш работи а кај е шетањето на детето па да го носиш на одмор? за сето тоа треба пари а ти е пари не можат да се најдат во Македонија и затоа имаме се помалку бракови во Македонија затоа имаме се помалку луѓе кои се одлучуваат да стапат во брак од причините што во Македонија нема можности за брак + дете бидејќи за девојка е полесно барем кога се работи за брак таа не треба да гради куќа да купува стан но за нас машките далеку е потешко бидејќи машкото е тоа кое треба да гради иако донекаде треба и жената да допринесува во сето тоа т.е 50:50 да биде т.е тоа треба заедно партнерите додека се во врска да градат заедно но реалната слика во Мкд ја знаеме сите добро во Прилеп - Велес платата е од 7,000 ден и 2 да работат по 7-8,000 ден тоа се некаде 250 евра и со 250 евра ќе градиш нешто во животот? нема ништо освен со таа сума да издржуваш една врска заедничка. :) и затоа драги мои кајганџи ќе имаме ваква ситуација во мкд се додека имаме политички ликови на политичката сцена кои мислат за себе не за народот. Затоа ќе имаме се помалце бракови и деца прво тргнете од себе дали вие би се одлучиле да имате дете? во ваква држава? јас би рекол одговорот ваш би бил НЕ

Е де, зошто толку се загрижувате ?

Прашање на време е додека да го смениме името, па ќе влеземе во рајот наречен ЕУ и НАТО, па ќе се удавиме во реки од мед и млеко и ќе завладејат вечен мир и хармонија на Земјата.

Албанците порано или подоцна ќе си го исполнат својот сон кој во своето име го содржи изразот Голема, па ќе следува чистење по етничка, религиска и расна основа, но на крајот на краиштата тоа се случува и денес во тазе "демократизираните" Тунис, Египет, Либија, како и во Сирија која е во фаза на "демократизација", а светот молчи за сето ова бидејќи на крајот на краиштата, сето тоа е во полза на мирот и стабилноста, па колкава сака нека биде цената што ќе мора да се плати.

Ако Невил Чемберлен и Едуард Даладје им ја подарија Чехословачка на златна тацна на Адолф Хитлер и на нацистите, во замена за нивна писмена гаранција дека нема повеќе да бараат туѓи територии, зошто и ние не го направиме истото, па да им ја подариме западна Македонија на Албанците, источна Македонија на Бугарите, и онака Бугарија веќе е полноправна членка на НАТО и ЕУ, Албанија веќе е полноправна членка на НАТО, а прашање на време е додека да стане полноправна членка и на ЕУ.

Е добро де, нема да имаме македонска држава, но затоа ќе бидеме нешто повеќе од Македонци, ќе бидеме Европејци, а нели тоа е поважно, нели тоа е поентата на Охридскиот Рамковен Договор, на територијалната организација на локалната самоуправа од 2004 година по етнички граници, на амнестијата на воените злосторници и на сите глупости кои ги направија македонските предавнички џукели наречени политичари од 2001 година па наваму ?

О да, за малку ќе заборавев.

Ваквите бројки воопшто не се потпираат врз база на абортусот, кој е право на жената која има право да прави што сака со своето тело, а нема никаква поврзаност со убивање на нероден човечки живот, се разбира ваквите бројки воопшто не се потпираат врз база на фактот дека секојдневно младите Македонци ја напуштаат Македонија бидејќи замислете, не сакаат да бидат партиски подлизурковци, туку сакаат фер и праведна шанса за чесно и заслужено да заработат и да напредуваат како луѓе, а не како нечии подлизурковци, се разбира ваквите бројки воопшто не се потпираат врз база на неподносливите даноци и казни кои се воведуваат затоа што човек се осмелил да започне сопствен бизнис, но не знаел дека боците за гасење на пожар мораат да бидат на одредено растојание и на одредена висина, не знаел дека мора да биде жртва на секојдневно рекетирање од страна на инспекциските служби и правните органи, безброј тужби, казни, предупредувања од судови и од извршители и ред други глупости.

Сето ова нема никаква поврзаност со овие бројки, нели ?

Непотребно се палите на вода, рајот НАТО и ЕУ доаѓа, а вие се грижите бидејќи се помалку Македонци ги има во Македонија, па на крајот на краиштата и Римјаните и Византијците ги нема со векови, но сепак латинскиот јазик и понатаму се користи во науката и во медицината.

За колку години ќе не нема.
Еве и овој пример:

Според оваа прогресија за околу 30 години.

Jebiga zatoa se tie agresivni reklami po telvizii za natalitet i abortusi...Zatoa i albanskite analiticiari predviduvaat crni scenarija za nivna dominacija posle 2025god.
So reklamnine spotovi..."Pa ke skratime mili od nasite luksuziranja i ke imame pari da gi odgledame nasite deca"

Znaci logikata na patorko e da se bide roditel po sekoja cena? Sto ke mi uste eden clen vo semejstvoto ako ne mozam edvaj sebesi da se gledam. Dobro ke skratam na odmori, ke prodadam kolata ke si kupam tocak, ke dupnam sesta dupka na remen. Za sto? Ke ziveam so zenata i deteto vo ednata soba i starite vo drugata i ke gi cekam 20god da skinat konci za da prodlozam da ziveam kako covek?
Neka gledaat da investiraat vo kvalitetna ekonomija i dobro plateni rabotni mesta...Posto ja koa ke zemam dobra plata, koga ke imam da trgnam na strana da zemam kredit za stan i slicno...Onda sigurno ke razmisluvam i za edno dve tri sest deca...Posto sto ke mu pravam na kapitalot na parite...Suigurno v grob nema da gi odnesam, ai vaka da zapustam nekoja neduzna dusa da se maci cel zivot so mene i da ne mozam da go pustam na edna ebana eksurzija da Herkaleija onda Dete? Ne fala!

Македонија секојдневно губи (или е во минус) на осум свој граѓани-македонци.

Си испуштил една нула чичко Анчо, секојдневно се губат по 80 македонци. За петнаесет години има изгубено 400.000 граѓани, тоа би му дошло по 70-80 дневно. Ама со вакви расипикуќи на позиции не ме ни изненадува, никој не сака да робува и мизерува тука.

Се котат като глувци:cautious:

Се котат като глувци:cautious:

doprva i ke ne nema nas makedoncite
neka stavat uste nekoja davacka plus i uste malku neka gi namalat platite :)
plus vremevo kako sto dojdi site kasno se mazat/zenat.i retko koj deneska se osuduva da ima povike od dve deca

Пред малку на МТВ мислам ја гледав емисијата Мое бебе или така нешто,
каде се посетуваат семејствата во Македонија со трето дете и т. н.
и помислувам дека се рози ни цветаат во државава,ама не било така,
а нели и минативе години и владата имаше акција за трето дете (некој поволности)
Но еве што прочитав во вчерашниот Дневник од 30. 06.(некој нека го постира цел текст)
Македонија секојдневно губи (или е во минус) на осум свој граѓани-македонци,
а што одност т.с. разлика помеѓу родените и починатите од оваа популација годинава.
па прашање ако вака се продолжи: За колку години ќе не нема.
Еве и овој пример:
(оваа статистика ја има во текстот, за Македонците,ама и за националностите тука)
2450 година - oh wait Македонија нема да постои во таа година.
Сериозно зборам, како што се тргнале работите ако продолжат да доминират албаниве и ако владата дозволи вакво нешто епа тогаш сме го наебале сите до еден. Тогаш не 8 Македонци по 800 дневно ќе бегат.

Па срамота од ова држава, после најавувањето на албанскиот оператор во МК незнам што не очекува.

Jas ne mislam bas taka kako vas rabota ima ama za toj sto saka da ja raboti toj sto nejce da raboti ce citas da mi dade drzavata rabota kako da sme vo socijalizam pa site na rabota ovde treba dobro da se razmislis sto ce pravis so obrazovanieto ne e se zavrsi fakultet pa sega nema rabota drzava kriva onoj kriv ne samite ste krivi sto ne ste znaele pametno da odberete
eden primer ce navedam a gi ima mnogu plockar koj raboti ovde ili 2-3 meseci so nas pasos vo Svajcarija , Nemacka itd nikogas nema da gubi vreme po forumi tuku ce gleda kaj da najde nesto povece da zaraboti i sekogas ce ima nekakva ziveacka nema da kuka deka nekoj mu e kriv

Ne se krivi Albancite ni najmalku za mene tie se pameten narod

Jebiga zatoa se tie agresivni reklami po telvizii za natalitet i abortusi...Zatoa i albanskite analiticiari predviduvaat crni scenarija za nivna dominacija posle 2025god.
So reklamnine spotovi..."Pa ke skratime mili od nasite luksuziranja i ke imame pari da gi odgledame nasite deca"

Znaci logikata na patorko e da se bide roditel po sekoja cena? Sto ke mi uste eden clen vo semejstvoto ako ne mozam edvaj sebesi da se gledam. Dobro ke skratam na odmori, ke prodadam kolata ke si kupam tocak, ke dupnam sesta dupka na remen. Za sto? Ke ziveam so zenata i deteto vo ednata soba i starite vo drugata i ke gi cekam 20god da skinat konci za da prodlozam da ziveam kako covek?
Neka gledaat da investiraat vo kvalitetna ekonomija i dobro plateni rabotni mesta...Posto ja koa ke zemam dobra plata, koga ke imam da trgnam na strana da zemam kredit za stan i slicno...Onda sigurno ke razmisluvam i za edno dve tri sest deca...Posto sto ke mu pravam na kapitalot na parite...Suigurno v grob nema da gi odnesam, ai vaka da zapustam nekoja neduzna dusa da se maci cel zivot so mene i da ne mozam da go pustam na edna ebana eksurzija da Herkaleija onda Dete? Ne fala!

Твојот пост е типичен одговор на целиот македонски менталитет и склоп во секогаш барање изговори на својот неуспех.

Да, економијата, платите и стандардот имаат голема улога во демографијата, но што е проблемот со традиционално богати земји како Франција, Германија, Скандинавија, Данска, Холандија, Америка и други? Зошто тие немаат наталитет, зошто тие немаат младина, зошто тие немаат по 3-4 деца?

Проблемот и не е толку во стандардот колку што е во комплексот да живееш на висока нога како и феминизмот и либерализмот што им го испраа мозокот на повеќето жени во Европа.

Во Македонија за 10 години наместо болници и породувалишта ќе почнеме да градиме масовно клиники за зависници од дрога и алкохол за да можеме да ги згрижиме сите зависници од дрога коишто драстично раснат секоја година поради либерализмот да се биде кул и во тек со времето.

Наша наивна и глупа младина тотално испуштена од страна на родителите ќе купува дрога од Ш*птари и ќе се труе, а од друга страна ќе си го купува својот метак во чело.

Јас се обложувам дека на 90% од вас да ви се дадат 5,000 евра месечна плата никој пак не би имал повеќе од 1-2 деца и сите пари би ги поебале на непродуктивни работи како што е шопинг и одмор. Тоа е разликата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom