Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Io Sono Interista - Јас го знам него дека умрел само во три филма/серии (Game of Thrones of course, Lord of the Rings и Equilibrium). Или Холивуд го трола јако, или човеков има љубов кон карактери кои умираат во теков на филмот/серијата (често на брутален начин).

Се заразив со Rains of Castamere, па земав да го учам текстот и да ја пеам. :D

Барајќи ја песната и текстот на YouTube, најдов некои ствари од втора сезона кои ги имав заборавено.

Брон ја пееше песната заедно со неколку војници на Ланистер додека пиеја пред битката на Blackwater, а после ја имаше и на крајот, за време на credits, на истата епизода (2x09 - "Blackwater").

Тоа што никогаш го немав приметено е тоа што Тирион од време на време си свиркаше делови од песната. :D

Станис е нон стоп убедуван од Мелисандра дека тој ќе биде крал. И типот, дали е заслепен или не, се решава пак да тргне во поход. ОК, Баратеонови не се толку скршени како Старковите, Станис е жив, Гендри се плашам ќе го крка оти е ненамерна конкуренција на Станис, има по нешто останато од војската, ама малце. Од кај ќе собере Станис нова војска за поход?

Од друга страна во привјуто за новата епка, Тирион кажува дека Северот никогаш нема да заборави. Значи Северот сака одмазда за ова со Фреј. Ама проблемот е што Карстаркови го напуштија Роб, а тие беа пола војска, и не верувам дека сакаат да се одмаздуваат оти Карстарк беше погубен од Роб. Рус Болтон е од Северот и тој се здружи со Тајвин, и може да си го прошири влијанието на север.

Со тоталното уништување на Старковата војска и ршумот на Винтерфел Санса има - што има? Курац има. Џабе свадбата со Тирион, таа и да е единствен наследник, таа владее со пустелија.

Е сега ако бараме замена за Старк, еве ги Тајрелови. Тие, а под тие мислам на бабата, добро знаат во што се впуштаат. Не верувам дека имаат намера да се вклучат во отворен конфликт со Ланистерови и можно е да тераат само стратегии во сенка. А тука се и Мартелови. Тие влегоа во некаков сојуз откако ќерката на Серсеи се омажи за еден од Мартеловите наследници, па ќе видиме како и Мартелови ќе се покажат. Ако Мартин им дал внимание де.

Знам дека повеќето би навивале за Дени, но од друга страна иако е Таргерјен тоа не и е гаранција дека е прав наследник. Проблемот е крвта на Таргерјените, знаат да дадат шашави наследници. Која е гаранцијата дека Дени ќе остане разумна со ладна глава? Што ако и се разбуди шашавоста како на татко и, лудиот крал? А да, дури и да собере 30 000 војска, ќе мора да има некаква поддршка од барем една куќа во Вестерос. Не мора да е од големите. Џабе војска и се ако сите куќи во Вестерос се почуствуваат загрозени од надворешен натрапник па би можеле да се здружат против неа.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 15:19 ---
Max Legend - Ама ворлоците не беа од позади ѕидот, беа на источниот континент, нели? Исто така и демонскиве ствари кои ги повикува Мелисандре не се дел од "факцијата" на север (а пак би конституирале тоа што ние стандардно го сметаме за undead.

Демоните на Мелисандра се од богот на светлината, искрено ништо не се знае за натприродните ствари. Мене искрено поинтересно ми е патешествието на Бран, сакам да знам кој го повикува во соништата, што значи гавранот со трите очи?

Станис е нон стоп убедуван од Мелисандра дека тој ќе биде крал. И типот, дали е заслепен или не, се решава пак да тргне во поход. ОК, Баратеонови не се толку скршени како Старковите, Станис е жив, Гендри се плашам ќе го крка оти е ненамерна конкуренција на Станис, има по нешто останато од војската, ама малце. Од кај ќе собере Станис нова војска за поход?

Од друга страна во привјуто за новата епка, Тирион кажува дека Северот никогаш нема да заборави. Значи Северот сака одмазда за ова со Фреј. Ама проблемот е што Карстаркови го напуштија Роб, а тие беа пола војска, и не верувам дека сакаат да се одмаздуваат оти Карстарк беше погубен од Роб. Рус Болтон е од Северот и тој се здружи со Тајвин, и може да си го прошири влијанието на север.

Со тоталното уништување на Старковата војска и ршумот на Винтерфел Санса има - што има? Курац има. Џабе свадбата со Тирион, таа и да е единствен наследник, таа владее со пустелија.

?

Па затоа Станис моментално ми е ист ко Калиси. Ко коњ е, гледа само напред без да погледне што се случува настрана и што би биле последиците од тоа што ќе го нарпави. Значи имаат „заслепена“ кауза, двајцата имаат увреливост дека тие се правите наследници и бити!

Знам дека Станис е rightful king, но не ми е тоа муабетот туку правам споредба во однос на нивните погледи. Исти се!

Санса има вредност, убава е. :love:
Не шала на страна, сигурно и Северот има некаква вредност вака опустошен. Крај краева барем ако се решат да се кренат на бунт, Ланистерс ќе ја искористат Санса како антибиотик.

А вака грубо гледано, Северот е сепак и најголемата територија во Вестерос, зафаќа скоро половина континент. И дека бројот на војска кој го има една фракција не значи секогаш надмоќност, имавме можност да видиме многу пати досеа, заклучно и со последнава епизода.

Или па чист пример за тоа се Тајрел. Не дека немаат бројна војска, но видовме дека главната зависнот на Ланистерс од нив е трговијата. Highgarden е еден од најубавите и најплодните предели во Вестерос, Тајрелс се ваљда најголемите извозници на храна.

Вака така, Ланистер сега контролираат односно се во сојуз со огромен дел од куќите. Тајрел, Мартел, имаат свој човек на Северот преку Болтон а нели и Литлфингер беше пратен кај Лиса Арин да ја придобијат и неа. (Ма да Литлфингер ќе изигра нешто јако тука). Исто и со Тули, го имаат Едмунд во заложништво. Тука се и Фреј.

Грејџојс се независни во моментов (ваљда!?), па така само Станис им е отворен непријател, не сметајќи ја Калиси која е далеку.
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 15:36 ---
или со зборовите на еден македонски затвореник, Ланистерс = на:

Capture.JPG

Тоа ми беше и мене поентата во претходниот пост. Старк vs. Ланистер овие три сезони не означуваше само борба за престолот помеѓу Роб и Тајвин, туку беше еден цел концепт, централен во серијата. Старк vs. Ланистер беше главната идеја околу која се вртеа сите други приказни (Калиси е како посебна серија, а Волкерите позади ѕидот чекаат да дојде зимата). Неславната смрт на идејата е исто толку страшна колку и неславната смрт на неколкуте главни ликови, ако не и пострашна. Сега на нам, нечитачите, ни се чини дека нема ништо кое ќе ја пополни празнината на местото каде се наоѓаше главниот концепт. Најверојатно не е така бидејќи серијата ќе тера уште минимум четири сезони, ама немам врска што следува понатаму.

На Роб и јас му го предвидував крајот, иако не на ваков начин, но мислев дека Кејтлин ќе се извлече и дека ќе продожи да ја води битката во името на Кралот на Северот. Кога Талиса кажа дека е бремена си помислив дека ако не Кејтлин, тогаш таа ќе спаси глава. Така шокот би бил сличен, но натегањата помеѓу „добрите“ и „лошите“ би продолжиле. Црвената свадба означува крај на кој повеќето не беа спремни сега, кога серијата не е стигната ниту до пола од предвиденото времетраење. Во универзумот на GoT Црвената свадба значи крај за Северот во формата која ја следиме уште од првата епизода, крај на борбата за независност и бунтот против неправдата, и немоќ за одмазда во скоро време. Што би рекле Американците: game changer.

Кога сме кај „добрите“ и „лошите“ ликови, одамна е јасно дека GoT не е црно-бел свет, туку сив. Сепак, и сивата боја има различни нијанси, па така некои ликови се потемно сиви, некои посветло. Не може сите ликови да се исти и тоа е јасно. Барем во моментов. Нормално, понатаму некои ликови ќе се менуваат, можеби и Фреј ќе се превори во Мајка Тереза, но сега тој е чудовиште од рангот на Џофри. Финтата е што потемно-сивите ликови моментално слават. На Болтон му се смешка шансата да стане владетел на Северот, Тајвин може да ужива бидејќи сите коцки му се поклопија совршено, а Литлфингер го користи хаосот со кој се искачува се` повисоко.

Во меѓувреме, светло-сивите ликови едвај преживуваат. Еве и да не ги спомнувам Роб и Кејтлин. Ќе ја земам Арија, која постојано скока од еден заробувач до друг и на која и` се случија најгадните работи. Се насетува дека овие работи ќе направат цврста личност од неа и дека ќе бара одмазда кога-тогаш, ама цената што ја плаќа е висока бидејќи остана сирак. Друго, Бриен, верна, чесна и пожртвувана, беше приморана да се бори со мечка, дотерана како за на свадба. Давос скапа некое време во занданите на Станис. Tegla го спомна Џејми, претходно омразен лик, кој мораше да ги заслужи симпатиите на публиката со тоа што ја спаси Бриен од силување и смрт. Поради тоа го наградија со сечење на десната рака. Исто, на Теон вистинското мачење започна откако тој се покаја за злосторствата, и затоа пак него го наградија со кастрација. Измачувањата на Џејми и Теон не се настанати како резултат на некоја си вестеровска правда затоа што едниот направи инвалид од Брен, а другиот направи пепел од сираците во Винтерфел, туку како резултат на тоа што покажале човечност. Дали им е заслужено или не, е веќе друг муабет.

Ова го зборувам не за да се жалам од серијата, напротив, нема простор за таква работа, туку да потенцирам зошто некои гледачи имаат впечаток дека лоши работи се случуваат на луѓе кои прават добри дела. Јасно, и мене ми се омилени некои ликови кои до сега се покажале како гадови, но сепак ја сфаќам разликата помеѓу спротивставените страни. Омиленоста на некој лик зависи од многу фактори, а не само од тоа дали тој лик им викал на комшиите 'Добар ден' секое сабајле. Тајвин ми е појак лик од Сноу, но тоа не значи дека сакам да видам како некој му организира свадба на копилето.

Зимата дојде, Старк си ојде :)
Ама затоа The Rains of Castamere секогаш е evergreen. Малку да се орасположиме :)
Веќе сум ја постирал еднаш:
24079723.jpg

408220_192216107577005_1941786434_n.jpg

House-Bolton-sigil.jpg

А Болтон ко некој сатаниста ми изгледа...

Него, што е со зимата уствари? Не постојат годишни времиња во овој свет како кај нас, па идат циклично со разлика на години или пак доаѓа Ледена Доба? Искрено, не сум видел зима каква-таква во Кингс Лендинг или некакво лето на Северот, исто е целото време. Можеби е глупост, али не сум обрнувал внимание на тоа...

Нив не им го скинаа лидерот, не им пропадна пола војска, не ги уништија минатава епизода.

Точно е тоа дека акцентот на политичките игри е ставен највеќе на Starks vs Lannisters, тие се во центарот на сите случувања. Намерно Starks се претставени како праведни и добри за да гледачот се врзе за нив, за потоа сите случувања имаат подраматичен ефект.

Исто и Lannisters претрпија големи загуби но никаде блиску до она што северњаците го претрпеа. Еве ако се сеќаваш на битката кај Oxcross каде Robb Stark преку ноќ уништи голем број од армијата на Stafford Lannister, роднина на Tywin, со минимални загуби на страната на Starks. Ова беше огромен удар на Lannisters и смени многу од плановите и стратегијата на Tywin. Планот беше да се соединат западната армија предводена од Ser Stafford и источната на Tywin и да ги притиснат северњаците во средина и со тоа да стават крај на војната. И пак доаѓаме до тоа дека ги забележуваме само загубите на едната страна, односно на страната за која навиваме. :)

Се согласувам дека ова е помалку воочливо за гледачите на шоуто, но тука е вината што се само 10 епизоди по сезона и што премалку се обрнува внимание на споредни приказни и ликови. Или пак гледачите намерно или ненамерно ги игнорираат овие настани затоа што како што кажа ти не им е гајле за Lannisters и компанија. Потполно се согласувам дека кога ги има човек читано книгите* гледа од друг агол и приметува работи кои можеби на обичниот гледач би му поминале незабележани.

*Знам дека сум во постот за шоуто и дека кај некои ќе дигне red flags зборов, но неизбежно е кога самото шоу е адаптација на книга да не се прави паралела на двете. Се додека не се пишуваат спојлери мислам дека е ок.

Него, што е со зимата уствари? Не постојат годишни времиња во овој свет како кај нас, па идат циклично со разлика на години или пак доаѓа Ледена Доба? Искрено, не сум видел зима каква-таква во Кингс Лендинг или некакво лето на Северот, исто е целото време. Можеби е глупост, али не сум обрнувал внимание на тоа...

Има четири годишни времиња, ама пролетта и есента се ептен кратки. Зимото и летото знаат да траат со години, некогаш дури и децении. Колку е подолго летото, толку подолга и пострашна ќе биде зимата. Ова лето шо е во моментот трае повеќе од десет години, но е при крај. Ако ти текнува, во прва сезона од Стариот Град во King's Landing стигна бел гавран кој ги извести дека зимата конечно иде.

Незнам дали е до вас што ја читате книгата,па кажувате дека нема лоши и добри страни.Има и те како само што писателот решил да ја убие добрата.И се нагласува тоа не е по моја процена,пример мене Тајвин ми е интересен лик али се гледаат лошите карактеристики кај него за разлика од Роб.Единствен добар им е Тирон кој е отфрлен од фамилијата и е единствен што има неков осет за другите ликови.
Не сум читал многу книги али ја прочитав првата откако ја излеав серијата,толкава безнадежност и безмоќност неам осетено..Она коа знаеш дека си у право а не можеш ништо да направиш.На сите им е скурчено онакви клише среќни краеви јасно е тоа али мене би ми се свиѓало ако има еден карактер да се идентификуваш по добро со него,што ќе остане жив:icon_lol:
--- надополнето: 5 јуни 2013 во 16:37 ---
Точно е тоа дека акцентот на политичките игри е ставен највеќе на Starks vs Lannisters, тие се во центарот на сите случувања. Намерно Starks се претставени како праведни и добри за да гледачот се врзе за нив, за потоа сите случувања имаат подраматичен ефект.

Исто и Lannisters претрпија големи загуби но никаде блиску до она што северњаците го претрпеа. Еве ако се сеќаваш на битката кај Oxcross каде Robb Stark преку ноќ уништи голем број од армијата на Stafford Lannister, роднина на Tywin, со минимални загуби на страната на Starks. Ова беше огромен удар на Lannisters и смени многу од плановите и стратегијата на Tywin. Планот беше да се соединат западната армија предводена од Ser Stafford и источната на Tywin и да ги притиснат северњаците во средина и со тоа да стават крај на војната. И пак доаѓаме до тоа дека ги забележуваме само загубите на едната страна, односно на страната за која навиваме. :)

Се согласувам дека ова е помалку воочливо за гледачите на шоуто, но тука е вината што се само 10 епизоди по сезона и што премалку се обрнува внимание на споредни приказни и ликови. Или пак гледачите намерно или ненамерно ги игнорираат овие настани затоа што како што кажа ти не им е гајле за Lannisters и компанија. Потполно се согласувам дека кога ги има човек читано книгите* гледа од друг агол и приметува работи кои можеби на обичниот гледач би му поминале незабележани.

*Знам дека сум во постот за шоуто и дека кај некои ќе дигне red flags зборов, но неизбежно е кога самото шоу е адаптација на книга да не се прави паралела на двете. Се додека не се пишуваат спојлери мислам дека е ок.

ова е веројатно зашто битките се исфрлени од серијата па не обрнуваме внимание на нив како победи,али сепак нормално е во драма со волку сплетки како победа да глеаме коа нешто конкретно ќе се деси,ете фаќањето на Џејми..Не осеќам како победа тоа што Роб победил во битката кога ништо конкретно не смени тоа.Ја ја имам читано првата книга,незнам за понатака али и таму добивам некое чуство дека сплеткарошиве(ланистерс,овие окулу тронот) имаат предност.

Не владејат истите закони како во реалниот свет. Во светот на Ice and Fire зимите и летата траат со години и познато е доколку летото е невообичаено долго дека зимата која доаѓа ќе трае уште подолго и ќе биде посурова. А моментално сме во период на долго лето и затоа народите во Westeros се плашат дека доаѓа најсуровата зима која не е запеметена со генерации.

Старкови се навикнати на северот да се појавуваа долгата зима, која може да трае со години. Во првата сезона мислам дека бабата која се грижеше за малите Старкови спомна како една зима може да трае години и години. Децата на Нед се нарекуваат деца на пролетта оти немаат видено таква зима во животот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom