Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Тие кои си купиле стан за 3000 марки!
Најако беше даваа станови со хипотека од 50 години и 1% камата без девизна клаузула а при инфлација од 100+% годишно знам дека за некоја година рата им беше помала од банкарската провизија и фаќаа врски за да отплатат се од напред зошто не ми се исплатеше да одат до банка. Генијално нема што. Да отвориш сметка во банка во некој моменти беше како да си ја ограбил. Целиот банкарски систем беше пол со дупки и пола народ ги пљачкаше банките посебно во 80тите. Луѓе живеа од менување на чекови и други ситни банкарски превари. А државата се правеше на тош...е тоа беше СФРЈ.

Најако беше даваа станови со хипотека од 50 години и 1% камата без девизна клаузула а при инфлација од 100+% годишно знам дека за некоја година рата им беше помала од банкарската провизија и фаќаа врски за да отплатат се од напред зошто не ми се исплатеше да одат до банка. Генијално нема што. Да отвориш сметка во банка во некој моменти беше како да си ја ограбил. Целиот банкарски систем беше пол со дупки и пола народ ги пљачкаше банките посебно во 80тите. Луѓе живеа од менување на чекови и други ситни банкарски превари. А државата се правеше на тош...е тоа беше СФРЈ.
sega e podobro:facepalm:
--- надополнето: 27 мај 2013 во 14:09 ---
toa se vika socijalna drzava,drzava na narodot, a sega e drzava vo koja narodot sluzi samo za molzenje i strizenje
--- надополнето: 27 мај 2013 во 14:14 ---
63727_538847809468284_492308100_n.jpg

Незнам до кога ке споредувате 80-тите години со денешно време, секаде е имало пропусти во законите, велат од грешките се учи, али кај нас уште има еден куп безвезални закони.
нема потреба да се потсмевате на некои работи кога во глобала народот бил задоволен.
Често сега слушам нема социјализам капитализам сега е Грабилизам,o_O Сега богатите т.е оне кои кои се збогатиле од грабилизмот моќнеат и ја искористуваат работната сила на обичниот народ,(само во нивна корист).
додека сиромашните се приморани да работат и молчат,зошто ако не им се допаѓа ке дојде друг на неговото место да ни ја земе корката леб.:(

Da rabotis 20 godini, za da ostanes bez invalidska penzija i pri toa da imas 3 godini rak, infarkt, a da poseduvas kesa so lekovi i 900den. Sramota e za vakvite ludje koi svojata egzistencija ja baraat vo cistenje na cevli na kapitalistite. Neli mozese covekov da ima poracionalna i po prakticna smrt?
- Mozese! No trebase nekoj da se grizi za ovoj covek i za (blizu 100000) vakvi ludje. Kakva drzava e ovaa koja sto nemoze da se spravi so ludjeto koi sto imaat zdravstveni problemi, a pred toa bea prva eksplatirana snaga vo rabotno opstestvo. Cist primer za kapitalisticka drzava, koja gi cuva vraabotenite dodeka ima korist od niv, a potaa frleni na milost i nemilost. Sekojdnevno se zaprasuvam dali utre i nie ke zavrsime vaka???

------------------------------------------------------------------------------
E moj prijatelju ti kanda ne znas sta je kapitalizam u zemljama u tranziciji... Kad te gazda placa 200 evra, snima kamerom u svakom delu preduzeca, kad moras sve da obrazlazes i izvestavas, kad ti ide prekovremeno bez placanja, kad ti zavrce muda icedi vodu iz drenovine da bi na tebi zaradio da kupi ono sto mu ne treba, aj onda seri malo o kapitalizmu. Pozeleces i ti da zivis u komunizmu/socijalizmu iako ni ne znas sta je to, ne znam ni ja, ali mora biti bolje od ovoga.

--------------------------------------------------------------------------

se dodeka e vaka , ke jakne jugonoslagijata
http://www.youtube.com/watch?v=PF99r2jj0rY

Samo ogorceni desnicari i nazadnjaci i oni koji su kriminalnim aktivnostima u poslednje 23 godine stekli imetak mogu da kazu da pod Titom nije bilo bolje! Narod je jasan - bilo je bolje! Da imamo kampanju, medije i novac za pokrivanje svega toga, ne postoji republika u kojoj u prvom krugu ne bi prebacili 50% podrske!
------------------------------------------------------------------
Bojan Paunovic 2 hours ago
HOCEMO BOLJI ZIVOT! OVO JE VISE NEIZDRZLJIVO! RADIS KAO ROB, NIKAKVA PRAVA NEMAS, CUTIS I TRPIS, PLATU NE SMES NI DA SPOMENES, KAD TREBA I VIKENDOM RADIS! PA GDE JE U SVEMU TOME NAS ZIVOT, NAS RADIKA, GDE?!
----------------------------------------------------------------
jugonostaglijata e nostalgija po socijalna drzava, vreme i sistem koga podobro se ziveese, kreditot bese vrzan so rabotnoto mesto , strujata ne cinese kolku sto cini vo germanija, a zejtinot ne bese 2 pati poskap otkolku sto e sega vo germanija , doduse sega imame sloboda na mislenje, pa mislam deka mislenjeto mnogu se koristi denes vo makedonija , go koristat onie 40.000 domakinstva so izvrsno resenie za prinudna naplata ( koi ne se vo sostojba da si gi platat smetkite )go koristat i site onie so plata od 200 evra ,slobodno mislat kako da gopreteraat mesecot od prvi do prvi
--- надополнето: 27 мај 2013 во 18:24 ---
Biljana Vankovska
Знам дека на мнозина (особено денес) им се темни од „комуњари и југоносталгичари“, ама утрово со големо задоволство дадов аудио изјава за порталот SEETimes во врска со улогата која Ѓорѓе Балашевиќ ја одигра особено во последните 20 години, како и за моите импресии по последниот концерт (имено, синоќа имал концерт во Белград, кој бил не помалку емотивно доживеан од оној во Скопје). Ден на младоста, ние остаревме, ама барем имавме убава и спокојна младост. Сега остануваат само ретки поединци како Балашевиќ кои се обидуваат да го држат вратите и умовите отворени, како и идејата дека - сакале или не - ние му припаѓаме на овој регион.

Danas je Dan mladosti: Na hiljade u Beogradu na Titovom grobu, 8.000 u Kumrovcu (Foto)

http://novinenovosadske.rs/danas-je...gradu-na-titovom-grobu-8-000-u-kumrovcu-foto/

Од целиот тој галаматијас само Белград го погодиле ," остало је намештаљка "!
И дај бидете малку фер , јас цело време зборам во прво лице , вие се криете зад пароли од типот "народ каже".
Да му се сневиди како само" вама каже"?
--- надополнето: 27 мај 2013 во 20:28 ---
sega e podobro:facepalm:
--- надополнето: 27 мај 2013 во 14:09 ---
toa se vika socijalna drzava,drzava na narodot, a sega e drzava vo koja narodot sluzi samo za molzenje i strizenje
--- надополнето: 27 мај 2013 во 14:14 ---
Прегледај го приврзокот 64590

Колее ! оваа слика комотно може да добие и наслов , СОБИРАЊЕ ПОРЕЗ ОД МАКЕДОНСКИТЕ СЕЛАНИ ( 1953-1965)!

И дај бидете малку фер , јас цело време зборам во прво лице , вие се криете зад пароли од типот "народ каже".

Колее ! оваа слика комотно може да добие и наслов , СОБИРАЊЕ ПОРЕЗ ОД МАКЕДОНСКИТЕ СЕЛАНИ ( 1953-1965)!
Imashe bolje zdravstvo, obrazovanie, socijala, ekonomija, pravo...

Shto e denes bolje, potseti ne'.

ne sum bil roden ,ne se sekavam na toa togas,ama ova sega go cuvstvuvam i gledam

Незнам до кога ке споредувате 80-тите години со денешно време, секаде е имало пропусти во законите, велат од грешките се учи, али кај нас уште има еден куп безвезални закони.
нема потреба да се потсмевате на некои работи кога во глобала народот бил задоволен.
Често сега слушам нема социјализам капитализам сега е Грабилизам,o_O Сега богатите т.е оне кои кои се збогатиле од грабилизмот моќнеат и ја искористуваат работната сила на обичниот народ,(само во нивна корист).
додека сиромашните се приморани да работат и молчат,зошто ако не им се допаѓа ке дојде друг на неговото место да ни ја земе корката леб.:(
Сега работата е природна тие што се снашле се цареви и им сече а не во СФРЈ грст луѓе кој се лигавеле доволно и переле мозок ефективно. Подобро Камчев Штеријо или Минчо од Тито Едварт Лазо и компанија. Барем знеаш што сакаат првите кеш и само кеш а овие вториве лигуши лицемери и дрвени филозофи. Не почитувам луѓе кој патонизираат и делат филозофи и ефтини идеали. Со денешниве олигарси е јасно што сакаат и се предвидливи и се искрени. Тито и остала компанија диктаторчиња ти се такви „Во името на народот“ ова она онака ми е лицемерно...квазифилантропи. Го почитувам повеќе Штеријо од Тито бидејќи не вика дека тоа што го прави е за мое добро или во мое име (освен ако не купиш акции од негова фирма)...иако сум видел повеќе аир од олигарсите одколку од Тито. Дури има сега поголем избор можеш да бираш со кој олигарх тикви ќе садиш. А тогаш Тито Тито и само Тито.

Сега работата е природна тие што се снашле се цареви и им сече а не во СФРЈ грст луѓе кој се лигавеле доволно и переле мозок ефективно. Подобро Камчев Штеријо или Минчо од Тито Едварт Лазо и компанија. Барем знеаш што сакаат првите кеш и само кеш а овие вториве лигуши лицемери и дрвени филозофи. Не почитувам луѓе кој патонизираат и делат филозофи и ефтини идеали. Со денешниве олигарси е јасно што сакаат и се предвидливи и се искрени. Тито и остала компанија диктаторчиња ти се такви „Во името на народот“ ова она онака ми е лицемерно...квазифилантропи. Го почитувам повеќе Штеријо од Тито бидејќи не вика дека тоа што го прави е за мое добро или во мое име (освен ако не купиш акции од негова фирма)...иако сум видел повеќе аир од олигарсите одколку од Тито. Дури има сега поголем избор можеш да бираш со кој олигарх тикви ќе садиш. А тогаш Тито Тито и само Тито.
Што изнакажа... првите биле лицемери овие вториве поштењачини... И сега било подобро пошто можеш да си го избираш негативецот. Ја стварно не знам што е разликата дали ќе ти дадат јаже или сам ќе си го избереш, кога те носат на бесење...

Imashe bolje zdravstvo, obrazovanie, socijala, ekonomija, pravo...

Shto e denes bolje, potseti ne'.

Реплицираше на она што го напишав или онака ме праша ? Ако беше реплика тогаш нема што да ти кажам јас не спомнав во постот ништо од тоа што ти виде и реши да ми одговориш. Ако пак ме прашуваш - одговорот е : поминаа 20-30 години па ич Мк да не е заслужна за тоа ама самиот светски напредок , на технологија и се друго , направи да денеска живееме подобро од тогаш , капиш?

Тука беа тие од секогаш, никогаш не дошле. Само го чекале моментот и си правеле пат за да делуваат уште посилно :)

Или поточно истите беа и тогаш и сега, евентуално кај тие постарите нивните синови и ќерки. Ама на испиени мозоци не се објаснува.

Што изнакажа... првите биле лицемери овие вториве поштењачини... И сега било подобро пошто можеш да си го избираш негативецот. Ја стварно не знам што е разликата дали ќе ти дадат јаже или сам ќе си го избереш, кога те носат на бесење...
Не се негативци баш се супер а за некои и херои. Светот е многу посложен од тоа што изгледа не е се црно и бело посебно нетреба да им се верува на луѓе кој сами себе се прокламираат за добродетели. Колку што знам никој од нив не огранизира паради во нивно име не промовира нивни слики и се прогалсува за спасите на народот и месија...а ако анализираш подлабоко ќе уконташ кој е всушност жртвата.
Тој систем беше ефтина превара и лажење на прости луѓе...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom